Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
In vino veritas
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23461
De la 07 Ianuarie 2003
122909110
Alte şapte întrebări şi răspunsuri despre Grecia

Ce învăţăminte are de tras România din criza elenă?

  • 8 April 2010, 23:00
Grecii vor bani. Multi si cat mai curand posibil. Portugalia ar avea si ea nevoie de bani, ca sta cam rau cu tensiunea pietei financiare. Spania si Italia se uita si ele cu jind. Cat de probabil e ca scenariul Greciei sa se repete si in cazul altor state? Cum afecteaza criza lor, economia noastra? Ce trebuie sa invete Romania din afacerea Greciei? Totul in cateva intrebari si raspunsuri.
Va salva acest imprumut Grecia de la faliment?
Tehnic, banii sunt doar o gura de oxigen. Le asigura plata pensiilor si salariilor plus scadenta datoriei pe termen scurt, inainte de a veni scandentele urmatoare. Grecia nu va iesi din criza cu acest imprumut, sa fim intelesi. Mai mult, daca vor ajunge sa ia bani de la FMI, masurile draconice pe care Fondul le cere ar putea adanci criza. Randamentele cerute de investitori sunt mult prea mari pentru a le plati fara sa te gandesti cat va cantari asta in bugetele anilor viitori.
Va urma o contagiune europeana?
Temerile in acest sens raman consistente. Degradarea ratingului Portugaliei, semnalele din zona de business arata ca scenariul unei contagiuni nu este de ignorat. Unii analisti vorbesc despre un efect de domino care ar putea antrena Spania, Portugalia, apoi Italia... Altii spun ca statele vulnerabile se vor uita la ceea ce se intampla pentru a evita situatii similare in tarile lor.
Cat vor pana la urma sa imprumute grecii?
Pentru inceput, 10 miliarde de dolari. Pe urma, 32,5 miliarde de euro pana la finele anului. Si daca e sa adunam datoriile Greciei, discutam de 300 de miliarde de euro. Chiar daca sunt in Euroland, un imprumut in moneda americana nu are nimic spectaculos. Au apelat la asemenea imprumuturi si Germania si Spania, ca sa dam doua extreme ale performantelor economice.
Sa ia grecii imprumuturi in euro sau in dolari?
Nu doar din ratiuni de cost al imprumutului, cat poate de diversitate a investitorilor. Moneda SUA e folosita pe scara mai larga decat cea europeana, asa incat accesul la un numar mai mare de investitori potentiali este asigurat intr-o mai buna masura. "Grecia spera ca astfel sa ajunga si la bancile centrale din Asia si Orientul Mijlociu care au investit masiv in titluri americane si care ar fi tentate sa isi diversifice portofoliul investitional", explica un analist al BNP Paribas.
Nu trebuia sa existe o solidaritate europeana?
Ba da, numai ca solidaritatea e la bine, nu la rau. In acest moment, Europa e impartita in doua. Unii ii critica pe greci in vreme ce tabara cealalta apara nu Grecia, cat coeziunea europeana. Cei mai inversunati impotriva Greciei sunt germanii. Dupa ce au amenintat ca se duc cu jalba la FMI, pana si guvernatorul BCE Jean-Claude Trichet s-a enervat. In prezent, Grecia se mai bucura de putini sustinatori.
De ce nu poate miza Grecia doar pe investitorii europeni?
Cererea europeana este din ce in ce mai slabita, investitorii europeni fiind din ce in ce mai prudenti cu privire la randamentele statului grec. Pe urma, cumparatorii traditionali si-au cam facut plinul cu obligatiuni grecesti si nu mai vor sa isi bage pielea la saramura pentru greci. Multi se intreaba daca se poate cineva baza pe seriozitatea elena atunci cand vine vorba de reformarea sectorului bugetar. Asa ca de ce sa-i ajuti?
Ce trebuie sa invete Romania din criza elena?
Pai in primul rand ca o adoptare prematura a euro nu te ajuta ci te poate infunda. E ca o doza de drog. Te face sa te simti in al noulea cer pentru cateva minute, dupa care incep tremuraturile. Acum e bine, BNR poate sa isi impuna politica monetara. Cand ai euro nu mai poti cracni si asta nu te ajuta in niciun fel, mai ales cand esti varza din punct de vedere al politicilor fiscale. Visul adoptarii euro s-ar putea dovedi un simplu experiment in istoria moderna a Romaniei. Un experiment costisitor, e drept.
Un al doilea lucru pe care il avem de invatat este ca minciuna combinata cu lipsa de transprenta e o bomba cu ceas. Stie Ministerul de Finante despre ce vorbim.
Un al treilea invatamant este cel legat de responsabilitate. Nu poti sa te juri ca faci reforme, dupa care sa-l angajezi pe iubitul fiicei presedintelui in diplomatie. Nici sa mimezi dialogul social nu e corect. Nici sa nu stii despre ce e vorba in strategia pe urmatorii ani, mai ales daca esti la guvernare. Daca vom invata ceva din criza elena sau doar ne prefacem ca intelegem, e deja o alta poveste.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Vasilache vă invită să cunoaşteţi o lume aparte
Bancul zilei: Chiriaşele superstiţioase
Comunicat de presă - Teatrul "Eminescu"
„aşa se naşte un regim, când în jurul unuia ca Voronin
apare o armată de lichele, care-l susţin”
Românii ortodocşi din Valea Moraviei au fost vizitaţi de o delegaţie
a Episcopiei Caransebeşului
Omul de afaceri Marius Locic a primit ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore
Obama se întâlneşte cu 11 lideri central şi est-europeni
Este nevoie de o acţiune comună la nivel european pentru
a rezolva problemele romilor
S-au descoperit primele animale ce trăiesc fără oxigen
Fructele şi legumele sunt sănătate curată, dar nu ne protejează de cancer
Europa, pe cale să devină consumatoare de energie 100% regenerabilă
Băsescu vrea să scape de Boc
Supermarketurile să fie închise duminica
Strigăte înăbuşite
Ioan Rotundu
Cale liberă spre peştele cel mare
Micii tâlhari de Darabani
Moaştele - speranţa botoşănenilor la o minune pentru o viaţă mai bună
Puhoi de lume la hramul Bisericii „Izvorul Tămăduirii”
Sfântul Maslu cu 12 preoţi la Biserica Sfântul Spiridon
Economist în tractoare pus să promoveze opera lui Eminescu
preşedintele Ţâbuleac şi-a împlinit vrerea la Memorialul Ipoteşti
Undă verde pentru Centrul de zi al copiilor cu probleme din Flămânzi
Un milion de euro pentru reabilitarea Casei de Cultură Flămânzi!!!
Edison reloaded
Ministerul Sănătăţii mai lansează două programe privind sănătatea publică
Încă se mai pot depune cereri pentru subvenţiile la hectar
Zile libere sau zile de muncă patriotică?
Liderul de sindicat Axinte se răsteşte la primari să dea bani profesorilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog