Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
34522
De la 07 Ianuarie 2003
101982477

Ambasada Rusiei anunta o dezghetare majora a relatiilor cu Romania

  • Ce nu a spus Melescanu dupa intalnirea cu Kuzmin
  • 19 February 2017, 23:00
Declaratiile facute de ambasadorul rus dupa intalnirea cu ministrul Teodor Melescanu semnaleaza o cel putin o dezghetare majora a relatiilor cu Romania, potrivit reprezentantei diplomatice a Rusiei la Bucuresti.
Intalnirea dintre Melescanu si Valeri Kuzmin ce a avut loc a fost prezentata de MAE roman in doar cateva randuri in care se vorbea de apartenenta Romaniei la valorile UE si NATO si se sugera o admonestare in fraza in care se mentiona "evitarea unei retorici inadecvate in declaratiile publice".
Ambasada Rusiei a postat insa extrase dintr-un interviu acordat de Kuzmin agentiei TASS in care se vorbeste de o conversatie "foarte pozitiva, foarte consistenta", de necesitatea intensificarii dialogului diplomatic, de semnarea a "trei documente importante", de un forum de afaceri care sa fie organizat in aceasta primavara la Moscova si de "apropierea unei date importante - 140 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Rusia si Regatul Romaniei".
"Acesta a fost un schimb de opinii foarte util, care creeaza baza pentru continuarea mersului inainte", a conchis ambasadorul rus.
Discrepanta dintre informatiile oferite de MAE, respectiv de Ambasada Rusiei, privind intalnirea celor doi diplomati a fost sesizata de publicatia BN24.ro.
• Kuzmin declara pe 3 ianuarie ca tara sa asteapta de la noul Guvern al Romaniei o dezvoltare a relatiilor ruso-romane."Credem ca noul Guvern al Romaniei va aduce ceva nou. Pentru ca istoria recenta nu a fost foarte incurajatoare. Asadar, cu ceva nou speram si ne dorim sa putem inainta si sa dezvoltam relatiile si cooperarea noastra in beneficiul ambelor tari"
Comunicatul de luni al MAE:
Ministrul afacerilor externe, Teodor Melescanu, l-a primit luni, 13 februarie 2017, pe ambasadorul Federatiei Ruse, Valery Kuzmin. Cu acest prilej, ministrul Teodor Melescanu a subliniat importanta unei abordari pragmatice in relatiile bilaterale, exprimand deschiderea partii romane pentru dialog. Totodata, a evocat necesitatea evitarii unei retorici inadecvate in declaratiile publice si focalizarea eforturilor catre dialogul direct. In acest sens, a accentuat ca angajamentele si pozitiile Romaniei in plan extern, in special cele legate de apartenenta tarii noastre la comunitatea de valori europene si euro-atlantice, sunt elemente profund consensuale la nivelul societatii romanesti.
Mesajul de pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei:
Pe data de 13 februarie 2017 a avut loc o intalnire a domnului Valery Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Federatiei Ruse in Romania, cu domnul Teodor Melescanu, Ministrul Afacerilor Externe al Romaniei. In cadrul discutiei s-a discutat despre starea actuala si perspectivele dezvoltarii relatiilor ruso-romane in diferite domenii. S-a constatat interesul reciproc in pastrarea si utilizarea posibilitatilor existente pentru activizarea dialogului pragmatic si a colaborarii, inclusiv pe plan economic, comercial, cultural si umanitar. A fost abordata o serie de aspecte actuale ale agendei internationale.
(...)
La randul sau, Ambasadorul rus intr-un interviu acordat corespondentului TASS, a caracterizat conversatia cu seful Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei ca fiind "foarte pozitiva, foarte consistenta." "Am fost unanimi in intelegerea necesitatii de a intensifica dialogul diplomatic dintre cele doua tari, in plus fata de acele contacte destul de sistematice, care au loc in cadrul structurilor internationale, precum ONU, Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre si multe altele," - a spus acesta. "A avut loc un schimb de opinii pe teme de actualitate ale situatiei internationale - relatiile reciproce in cadrul Consiliul Rusia - NATO, situatia din regiunea Europei de Sud-Est si regiunea Marii Negre".
Pe ordinea de zi urmatoare, a mentionat domnul Kuzmin, se afla semnarea a trei documente importante - noul Program de cooperare in domeniul culturii, educatiei, mass-media, sportului, tineretului si turismului, un nou Protocol de cooperare in domeniul invatamantului pe perioada 2017-2022, intre Ministerul Educatiei si Stiintei din Federatia Rusa si Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice din Romania, precum si Protocolul privind desfasurarea unui concurs comun de proiecte de cercetare stiintifica intre aceleasi ministere (asa-numitul memorandum de granturi).
"Ne-am pronuntat pentru desemnarea de urgenta a copresedintilor Comisiei interguvernamentale ruso-romane de cooperare economica si tehnico-stiintifica, am sustinut ideea de a organiza un forum de afaceri al intreprinzatorilor din cele doua tari, in aceasta primavara, la Moscova," - a spus diplomatul rus. "In cadrul discutarii importantei relatiilor culturale bilaterale a fost mentionata apropierea unei date importante - 140 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Rusia si Regatul Romaniei ", - a mai adaugat acesta.
"Pe ansamblu, acesta a fost un schimb de opinii foarte util, care creeaza baza pentru continuarea mersului inainte - a subliniat domnul Kuzmin in incheiere. " Am vazut atitudinea si deschiderea catre un dialog pragmatic si o cooperare reciproc avantajoasa, fapt care m-a bucurat."
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Talentaţii
Horoscopul zilei de 20.02.2017
Gusturile „intelectuale” ale deputatei Tamara Ciofu
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 17.02.2017
Zimbabwe: Mugabe spune ca poporul vrea ca el sa candideze la presedintie si in 2018, cand va avea 94 de ani
Romania nu a transpus anul trecut 21 de directive UE si risca sanctiuni. Alte 27 de directive au termen 2017
Marea Britanie crede ca Moscova s-a aflat in spatele complotului pentru uciderea premierului proocciental muntenegrean
Experiment economic fara precedent in Kirghizstan,
tara care vrea ca fiecare cetatean sa detina 100 de grame de aur
Potenţiali candidaţi la funcţia de preşedinte al PNL Botoşani
Ioan Rotundu
Drama prin care trece Cornelia Pricope şi fiul ei
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă