Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4278
De la 07 Ianuarie 2003
123138018
pnl

Amenzile de circulaţie date de Poliţia Rurală nu au bază legală

  • 4 August 2008, 23:00
Dl. Constantinescu din Brasov, a fost amendat de Politia Rurala pentru ca nu a oprit la o trecere peste calea ferata, desfiintata, pe unde trenul nu mai circula de ani de zile, dar unde ramasese in picioare indicatorul, si m-a intrebat daca Politia Rurala poate sa dea amenzi de circulatie.
Ei bine, Politia Rurala nu poate sa va aplice amenzi de circulatie, pentru ca nu are in atributii posibilitatea de a face asa ceva, afara de situatia in care au ordine de serviciu speciale, semnate de seful IJP-ului de care apartin.Politia Rurala este organizata separat fata de Politia Rutiera, si eventualele amenzi aplicate, sunt nule de drept si desfiintabile in Justitie.
Conform Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 republicat :
Art.109. - (1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac direct de catre politistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de catre politistii de frontiera. Asadar nu este specificat nicaieri politistul rural.
(2) Constatarea contraventiilor se poate face si cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate si verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contraventiei.
Conform paginii de internet a Politie Romane, iata care sunt in mod exclusiv, atributiile politistului de la Politia Rurala, fara sa gasim pe undeva faptul ca se pot substitui in atributiile Politiei Rutiere:
ATRIBUŢIILE SERVICIULUI POLIŢIEI RURALE
- monitorizează activităţile desfăşurate de centrele zonale de poliţie rurală, pe linia prevenirii şi combaterii faptelor antisociale săvârşite cu violenţă şi se preocupă permanent pentru aplanarea stărilor conflictuale;
- monitorizează activităţile desfăşurate pentru prevenirea violenţei intrafamiliale;
- organizează convocări cu personalul de conducere din mai multe judeţe, grupate pe centre, pentru executarea de acţiuni şi controale comune în târguri, oboare, abatoare, centre de prelucrare a cărnii etc., în vederea depistării animalelor sau a produselor animale provenite din furt;
- relaţionează cu reprezentanţii direcţiilor sanitar-veterinare, Gărzii de Mediu şi Gărzii Financiare, care au atribuţiuni în acest domeniu;
- organizează şi execută, împreună cu reprezentanţii Regiei Naţionale a Pădurilor- Romsilva, inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi cinegetic şi Inspecţiei Activităţilor de Pescuit şi Apicultură, acţiuni şi controale pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale ce se săvârşesc în aceste domenii;
- organizează şi execută, împreună cu reprezentanţii societăţilor agricole şi societăţilor de îmbunătăţiri funciare, Transelectrica şi Electrica, patrulări şi acţiuni pentru prevenirea sustragerilor de ansamble şi subansamble din cadrul acestor unităţi, precum şi controale la unităţile de colectare a metalelor refolosibile, în vederea depistării componentelor sustrase ilegal de la sistemele de irigaţie sau de transport energie electrică;
- monitorizează activităţile desfăşurate de centrele zonale de poliţie rurală, împreună cu reprezentanţii SC CONPET SA, pe linia prevenirii şi combaterii sustragerilor de produse petroliere din conductele magistrale de transport;
- execută activităţi concrete de cercetare în cauzele complexe privind sustragerile de produse petroliere.
De asemenea, cu ocazia unei interpelări cerute de un senator din Parlamentul Romaniei, Alexandru Mircea, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor a precizat in scris la o cerere a Senatului Romaniei faptul ca:
Politia Rurala este cea care acţionează la posturile de poliţie din localităţile rurale si foloseste masini pe care s-a făcut inscripţionarea "poliţia rurală". Inscripţionarea "poliţia rurală" pe un autoturism transmite mesajul că acesta este în dotarea unui post de poliţie dintr-o comună şi drept urmare, poliţiştii care-l utilizează în misiune au responsabilităţile specifice structurii din care fac parte. Prin inscripţionarea autoturismelor din dotarea poliţiei rurale cu textul " Politia Rurala" s-a urmărit crearea unei facilităţi comunităţii rurale de a cunoaşte şi de a apela, la nevoie personalul acestei structuri.
De altminteri, absolut toate serviciile de Politie Rurala sunt organizate in cazurile Inspectoratelor Judetene de Politie in mod separat fata de Politia Rutiera asa cum puteti constata din cateva exemple de mai jos, fara sa aiba atributii de a constata si aplica amenzi contraventionale pentru abateri de la regulile instituie de Codul Rutier :
Biroul de Politie Rurala din cadrul IJP Satu Mare functioneaza cu urmatoarele compartimente:
- Compartimentul Criminalitate Judiciara- previne si combate infractiunile comise pe raza localitatilor rurale din zona de responsabilitate, potrivit competentei materiale;
- Compartimentul Siguranta Publica organizeaza si coordoneaza activitatea de patrulare executata la nivelul posturilor comunale de politie.
Serviciul Politie de Ordine Publica Prahova - funcţionează în baza Dispoziţiilor I.G.P.R. nr 347 şi 348/20.06.2005 şi este organizat atât în mediul urban cât şi în cel rural.
În mediul urban este organizat în:
- compartimente de proximitate;
- compartiment siguranţă publică;
- compartiment criminalitate judiciară ( activitatea de cercetare penală pentru constatările şi sesizările ce au un caracter penal din competenţa poliţiei de ordine publică);
- compartiment sisteme de pază - verifică societăţile de pază în vederea licenţierii, verifică societăţile care montează sisteme de alarmă împotriva efracţiei, avizări pentru pază înarmată, eliberarea de atestate pentru persoanele care au urmat cursurile de agenţi de pază şi ordine, avizarea de proiecte de sistemele alarmă.
În mediul rural au fost înfiinţate 5 birouri de poliţie rurală şi trei formaţiuni, respectiv :
- Biroul de Poliţie Rurală Ploieşti ;
- Biroul de Poliţie Rurală Câmpina ;
- Biroul de Poliţie Rurală Mizil ;
- Biroul de Poliţie Rurală Vălenii de Munte ;
- Biroul de Poliţie Rurală Băicoi ;
- Formaţiunea de Poliţie Rurală Boldeşti - Scăieni ;
- Formaţiunea de Poliţie Rurală Slănic ;
- Formaţiunea de Poliţie Rurală Urlaţi ;
Aceste birouri şi formaţiuni au fost create pentru a fi mai aproape de cetăţeni şi pentru a ne putea deplasa cât mai operativ la evenimentele apărute în mediul rural. În mediul urban şi rural, poliţie menşine ordinea publică, desfăşoară activităţi pentru asigurarea unui climat de ordine şi sigurantă publică.
Separat functioneaza formatiunile de Politie Rutiera.
Ca atare, retineti faptul ca, amenzile de circulatie aplicate de Politia Rutiera , daca nu se demonstreaza ca a existat un ordin special semnat de seful IJP, sunt anulabile in fata instantei de judecata, tocmai pentru ca sunt aplicate de politisti care conform legii nu au in atributii constatarea unor asemenea situatii, si care nu pot sa aiba calitatea de agenti constatatori.
Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa [email protected]

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


A murit Soljeniţin, scriitor anticomunist şi laureat al Premiului Nobel
Nuntă mare la românii din Timoc
Doar PD-L, PSD si PNL vor intra in Parlament conform unui sondaj INSOMAR
Cum a falimentat-o Danone pe tanti Miţa din Moeciu
Actele de eroism ale jandarmilor botoşăneni din timpul inundaţiilor
Cum te fură banca prin modificarea abuzivă a procentului penalităţilor de întârziere
Program Tele'M Botoşani marţi, 5 august
Cine-i ministrul imbecil?
Horoscop
Filozoful şi alcoolul
Locuri de muncă în Danemarca
Comentariul comentariilor (CLXI)
(Ioan Rotundu)
A ajuns mita drumarilor la cine trebuia?
(Ana Brădişteanu)
S-a dat startul la examinarea online
Copil de 14 ani bătut până a făcut comoţie cerebrală
Tabără de locuinţe modulare pentru sinistraţi
Copil înecat într-o adăpătoare, căutat jumătate de oră de pompieri
198 case trebuie reconstruite la Botoşani
Autorităţile vor un dig, sătenii vor case pe vechiul amplasament
Conţac insistă că trebuie schimbată conducerea la Apa Grup
S-a găsit ţapul ispăşitor pentru inundaţiile de la Rădăuţi Prut
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog