"Nu există nici pe departe intenţia noastră de a fi camuflat realitatea, ci să fie o transparenţă totală şi să scăpăm de o fantomă (Securitatea - n.red.) care bântuie în România", a declarat Andreicuţ.
El a vorbit despre situaţia deloc uşoară în care preoţii şi-au făcut misiunea în perioada comunistă, spunând că "este greu pentru cei tineri să-şi imagineze" condiţiile de atunci. Andrei Andreicuţ a spus că a fost "hăituit tot timpul de Securitate", din 1972 şi până în 1989: "Mi-au interceptat telefoanele, mi-au pus microfoane în casă, astfel încât puteau să asculte cele mai intime convorbiri, mi-au intrat în casă când eram la biserică". Printre greutăţile pe care Andreicuţ susţine că le-a întâmpinat se numără şi refuzul autorităţilor de a-l lăsa să plece cu o bursă în străinătate, deşi trecuse de două ori examenul necesar şi faptul că abia a cincea oară a fost admis la doctorat la Bucureşti, în ciuda notelor bune obţinute la examene.
El acuză Securitatea că l-a împiedicat să intre la doctorat, făcând publică mărturisirea "de taină" a profesorului universitar Emilian Popescu, care i-ar fi spus: "Părinte, după nota pe care ai luat-o, ar fi trebuit să treci, dar s-a primit poruncă de la Securitate ca să-ţi fie micşorată nota, ca să nu intri la doctorat".
Andrei Andreicuţ invocă şi faptul că ar fi dorit să cumpere o casă parohială în Turda, pentru care plătise un avans şi a cărei intabulare i-a fost refuzată.De asemenea, când i s-a aprobat transferul din Turda în Cluj, Securitatea s-a opus, la fel ca în atunci când a fost numit duhovnic la Seminarul din Cluj.
El a mai amintit şi de faptul că nu numai el a fost urmărit, ci şi prietenii săi, printre care se numără, potrivit spuselor sale, chiar Nicolae Steinhart. Andreicuţ a recunoscut că a semnat un angajament de colaborator cu Securitatea, dar a făcut aceasta sub ameninţarea că va fi arestat pentru dare de mită şi trafic de influenţă, în cazul avocatului Ion Dobreanu, prietenul său. "Nu am turnat pe nimeni şi nu am făcut poliţie politică", a explicat episcopul de Alba.
Andreicuţ a făcut apel la iertarea divină, aducând în atenţia oamenilor faptul că Biserica are Taina Pocăinţei, prin care cei care îşi mărturisesc păcatele cu sinceritate şi părere de rău, sunt iertaţi. El nu se opune desecretizării, dar consideră că dosarele nu trebuie "manevrate politic, sau confesional".(NewsIn)