Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
11396
De la 07 Ianuarie 2003
79981178

Andrei Andreicuţ invocă iertarea divină

  • 1 September 2006, 23:00
Episcopul de Alba, Andrei Andreicuţ, a declarat vineri, într-o conferinţă, că a semnat angajamentul cu Securitatea sub ameninţarea cu închisoarea şi a vorbit despre perioada în care ar fi fost urmărit de Securitate, făcând apel la mila divină şi la iertare pentru care au greşit şi regretă.
"Nu există nici pe departe intenţia noastră de a fi camuflat realitatea, ci să fie o transparenţă totală şi să scăpăm de o fantomă (Securitatea - n.red.) care bântuie în România", a declarat Andreicuţ.
El a vorbit despre situaţia deloc uşoară în care preoţii şi-au făcut misiunea în perioada comunistă, spunând că "este greu pentru cei tineri să-şi imagineze" condiţiile de atunci. Andrei Andreicuţ a spus că a fost "hăituit tot timpul de Securitate", din 1972 şi până în 1989: "Mi-au interceptat telefoanele, mi-au pus microfoane în casă, astfel încât puteau să asculte cele mai intime convorbiri, mi-au intrat în casă când eram la biserică". Printre greutăţile pe care Andreicuţ susţine că le-a întâmpinat se numără şi refuzul autorităţilor de a-l lăsa să plece cu o bursă în străinătate, deşi trecuse de două ori examenul necesar şi faptul că abia a cincea oară a fost admis la doctorat la Bucureşti, în ciuda notelor bune obţinute la examene.
El acuză Securitatea că l-a împiedicat să intre la doctorat, făcând publică mărturisirea "de taină" a profesorului universitar Emilian Popescu, care i-ar fi spus: "Părinte, după nota pe care ai luat-o, ar fi trebuit să treci, dar s-a primit poruncă de la Securitate ca să-ţi fie micşorată nota, ca să nu intri la doctorat".
Andrei Andreicuţ invocă şi faptul că ar fi dorit să cumpere o casă parohială în Turda, pentru care plătise un avans şi a cărei intabulare i-a fost refuzată.De asemenea, când i s-a aprobat transferul din Turda în Cluj, Securitatea s-a opus, la fel ca în atunci când a fost numit duhovnic la Seminarul din Cluj.
El a mai amintit şi de faptul că nu numai el a fost urmărit, ci şi prietenii săi, printre care se numără, potrivit spuselor sale, chiar Nicolae Steinhart. Andreicuţ a recunoscut că a semnat un angajament de colaborator cu Securitatea, dar a făcut aceasta sub ameninţarea că va fi arestat pentru dare de mită şi trafic de influenţă, în cazul avocatului Ion Dobreanu, prietenul său. "Nu am turnat pe nimeni şi nu am făcut poliţie politică", a explicat episcopul de Alba.
Andreicuţ a făcut apel la iertarea divină, aducând în atenţia oamenilor faptul că Biserica are Taina Pocăinţei, prin care cei care îşi mărturisesc păcatele cu sinceritate şi părere de rău, sunt iertaţi. El nu se opune desecretizării, dar consideră că dosarele nu trebuie "manevrate politic, sau confesional".(NewsIn)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (CLII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Examen cu tâlc
Gogoşari umpluţi cu ciuperci
Egner consideră florile ca un fel de drumuri stricate
Fostul primar Egner vrea să ne pună la plata unui impozit suplimentar
Consfătuirea inspectorilor educativi şi a directorilor de palate ale copii
Munca la domiciliu
Liderii de sindicat se bucură că i-au legat pe patroni de salariaţi
Societate amendată cu jumătate de miliard de lei vechi
S-a plâns de reclamaţie şi control, la Prefectură
Băsescu despre anticipate: Aştept partidele
Liderii PSD sunt interesaţi de o guvernare cu PNL
Corupţia nu are ce căuta în administraţia publică din România
Solicitarea testului de sarcină la angajare este interzisă
Reorganizarea spitalelor s-a amânat, din nou
Prefectul Prisăcaru a fost dus la mandat
Educaţi să protejăm siturile
Fundaţia pentru Parteneriat întinde o mână de ajutor
Mici nemulţumiri la rectificare lămurite de primar
Ploaie de nemulţumiri îndreptată spre şeful Poliţiei municipale
Social democraţii dau lecţii de morală
Botoşăneni au depus peste 15.000 de cereri pentru subvenţie
Memorialul Ipoteşti intră cu tarife noi în 2007
Un viitor control cu rezultate deja cunoscute
Anunţ Primăria Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă