Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1073
De la 07 Ianuarie 2003
123111472
pnl

Antonescu cere PSD paritate pe liste la alegerile locale şi parlamentare

  • 20 January 2011, 23:00
Presedintele PNL, Crin Antonescu a vorbit joi, pentru prima data de la initierea negocierilor cu PSD, despre principiile si conditiile discutate in vederea alcatuirii viitoarei aliante PSD-ACD. Antonescu a facut apel catre liberali si social democrati sa mearga inainte pe principiul paritatii, mai exact, PSD si ACD trebuie sa aiba candidati comuni in mod egal la alegerile locale si parlamentare.
Interventia lui Antonescu vine la o zi dupa ce presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu a declarat ca, in opinia sa, sistemul paritar este unul mecanic. Totodata, presedintele PSD, Victor Ponta incepe joi turneul prin organizatiile locale pentru a-i convinge pe baronii PSD sa accepte "principiile" negociate cu PNL.
"Apelul meu la toti colegii mei si la liderii si responsabilii PSD este sa mergem inainte pe baza unor principii clare, sa nu ne lasam influentati, amenintati, derutati de toate eforturile pe care actuala putere le va face. Suntem hotarati sa construim o asemenea alianta pe baza principiului paritatii, care e unul esential, neaparat necesar acestei constructii. Si eu si Victor Ponta si Daniel Constantin, fiecare trebuie sa sacrifice ceva, daca doreste sa puna mai presus de interesele strict inguste, mecanice - vorba cuiva - ale fiecarui partid, sa puna inainte interesul national, nevoia de alternativa coerenta', a declarat Antonescu.
Explicatiile lui Antonescu privind principiile viitoarei Aliantei cu PSD apar in contextul in care presedintele PSD, Victor Ponta incepe joi turneul prin filiale pentru a-i convinge pe baronii locali sa accepte criteriile stabilite. Totodata, presedintele PSD, Ion Iliescu a declarat, cu o zi in urma, ca sistemul paritar nu corespunde realitatilor din teritoriu. "Ce e aia paritate? Asta ar fi gandire mecanica, care nu raspunde unor realitati date.
Asta e problema delicata acum: cum anume se vor combina aceste lucruri ca sa fie intr-adevar eficient si pentru unii si pentru altii si pentru gruparea unificata. Daca se merge dupa chestii aritmetice, riscam sa pierdem", a declarat Ion Iliescu miercuri, citat de agentia Agerpres Antonescu a explicat ca paritatea va insemna un numar egal de candidati comuni la alegerile parlamentare si la alegerile locale pentru consiliile judetene, primariile de municipiu resedinta de judet si primariile de sector din Bucuresti. In ceea ce priveste localitatile care nu sunt resedinta de judet, Antonescu a afirmat ca in aceasta situatie lucrurile vor fi convenite de organizatiile locale.
Totodata liderul PNL a lasat de inteles ca "principiul paritatii nu este o chestiune de negociat". "E o chestiune care nu e mecanica, nu e aritmetica, e un principiu care este impartasit, anume intelegerea faptului ca o asemenea constructie majora (...) nu poate porni decat de la acest principiu. Sigur ca nu trebuie confundat principiul paritatii (...) cu zona aritmetica in care nu putem sa avem niciodata egalitati perfecte.
Noi putem sa mergem cu acelasi numar de candidati pe listele parlamentare. Unii dintre ei vor fi validati de electorat, altii nu. (...) Este greu de ajuns la paritati perfecte, vorbim insa de un principiu. Aceasta alianta are eficienta si credibilitate daca e construita pe un principiu paritar', a argumentat Antonescu.
De asemenenea, liderul liberalilor a precizat ca daca alianta se va realiza "unii vor desemna premierul, ceilalti presedintele. Victor Ponta si Crin Antonescu ar fi cazut de acord, conform surselor HotNews.ro sa participe impreuna la alegerile locale in cele 41 de judete pe sistem 21-20, rezervandu-si dreptul de a-si pastra pozitiile actuale. Astfel, pentru participarea pe liste comune la alegerile locale PSD isi pastreaza cele 17 posturi de presedinti de Consilii Judetene, urmand sa isi completeze diferenta pana la 21 prin stabilirea candidatilor in functie de sondaje.
La randul lor, liberalii - care detin 5 functii de presedinti de Consilii Judetene - isi conserva pozitia si isi nominalizeaza tot in urma sondajelor restul de 15 candidaturi pe judete. In cele 20 de judete revenite liberalilor vor fi inclusi si candidatii conservatorilor. In ceea ce priveste candidaturile la primarii acestea vor fi stabilite in acelasi mod, PSD si PNL pastrandu-si candidatii acolo unde au deja primari in resedintele de judet.
In restul oraselor mari si la primariile mici se va decide in urma sondajelor si negocierilor intre filialele locale.
Acelasi sistem, cu drept de mentinere a pozitiilor deja ocupate, va fi aplicat si pentru participarea pe lista comuna la alegerile parlamentare, sustin sursele citate. PSD isi va mentine proprii candidati pentru cele 137 de colegii in care acestia au castigat deja, iar PNL va proceda la fel in cele 74 de colegii ocupate la alegerile din 2008. In restul colegiilor urmeaza sa se stabileasca ponderea egala si candidatii in functie de sondajele de opinie. Prin protocolul semnat cu PC, liberalii vor ceda insa un numar fix: 20 de mandate pentru conservatori.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Muniţie de infanterie găsită în grădina unui localnic din Vorniceni
Campioni în materie de tulburarea activităţii preşedintelui CJ
Un milion de lei pentru zilele negre ale botoşănenilor
Ţâbuleac se laudă cu un buget record
Ţurcanu nu se lasă ademenit de PSD
Horoscop
Bancul zilei: Pedeapsa judecătorului pentru avocat
Divergenţe de opinie între Mimor şi Huţuleac
„S-a umplut paharul” – este concluzia medicilor de familie
Societatea CONREC renunţă la 140 de salariaţi
Situaţie incertă a clădirii Grădiniţei nr. 24 Botoşani
De ce n-are Marcu lipici la Ţurcanu
Caricatura zilei: Colivă la schimb cu ajutorul social
Piaţa neagră a ciber-criminalităţii este în plin avânt
doi dolari pentru un card, 15 dolari pentru închirierea unui botnet
PDL va dispărea in 2012 dacă măsurile de austeritate nu vor echilibra economia naţională
Centrul Bucureştiului va fi cel mai frumos din Europa, după Praga
Două românce la petrecerile lui Berlusconi
O româncă din Basarabia printre cei zece copii geniali din lume
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog