Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3611
De la 07 Ianuarie 2003
123114010
pnl

Antrax la Nichiteni

  • 10 September 2009, 23:00
Autorităţile din Botoşani s-au întâlnit, joi, pentru a pune la punct măsuri urgente vizavi de apariţia unui caz de antrax descoperit la o bovină în satul Nichiteni, comuna Coţuşca. Astfel, 8 persoane se afla deja în carantina, iar poliţiştii botoşăneni monitorizează transporturile de animale. De asemenea, locaţia unde a fost sacrificat animalul a fost izolată.
Miercuri, un localnic din satul Nichiteni a hotărât să-şi sacrifice una din cele 25 de vaci pe care le creştea în vederea comercializării la Abatorul de la Răchiţi, după ce a văzut că prezenta semne de boală. Animalul a fost sacrificat pe o păşune de la marginea satului, fiind apoi transportat la o maşină în apropiere pentru a fi dus ulterior la abator. La sacrificarea bovinei au luat parte proprietarul animalului şi câţiva muncitori din ferma sa. Cel care şi-a dat seama că animalul era infestat a fost tehnicianul veterinar de la abatorul Răchiţi.
Ca urmare, persoanele care au intrat în contact direct cu animalul sunt izolate şi monitorizate atent, iar abatorul din Răchiţi, unde a fost transportată vaca, a fost închis temporar pentru o perioadă de 14 zile, timp în care doar câteva persoane au voie să intre în incintă.
„Medicul veterinar la examenul post-mortem a descoperit probleme pe modificări organoleptice şi atunci s-au adus probe la laboratorul sanitar-veterinar Botoşani, s-a confirmat antraxul, aşa a fost descoperit. Proprietarul a văzut că vaca a căzut de două zile, a sacrificat-o pe loc şi a trimis-o la abator. Abatorul este închis temporar pentru o perioadă de 14 zile, dar în cazul în care testele de sanitaţie confirmă că nu e nici o problemă vom ridica suspendarea mai repede de 10 zile. Antraxul nu este o boală contagioasă”, a precizat Minodora Vasiliu (foto), director coordonator DSVSA.
Prefectul judeţului Botoşani, Cristian Roman, a dat asigurări populaţiei că nu sunt motive de panică, pentru că situaţia este sub control. „S-au luat măsurile necesare pentru ca acest caz să fie izolat şi să nu avem probleme mai departe. Judeţul Botoşani este predispus la antrax, oamenii sunt pregătiţi, sunt specialişti, ştiu ce au de făcut” a precizat Cristian Roman.
Şi primarul comunei Coţuşca a dat asigurări că s-au luat măsurile necesare pentru a izola bacilul. „Pentru început am luat măsuri de profilacţie, am izolat zona respectivă în care s-a întâmplat, am pus indicatoare de interzis păşunatul şi în continuare am ars cu gaz metan unde s-a întâmplat, iar organele au fost îngropate la un metru şi jumătate în pământ, deci astea sunt măsuri pentru început, nu se vor mai vinde vaci din comună pe o perioadă de 21 de zile, aşa cum prevăd masurile de prevenire”, a declarat primarul comunei Cotuşca, Andronic Cirimpei. Acesta este cel de al treilea caz de antrax descoperit în ultimii 10 ani la Botoşani. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat de presă - învăţământ
Incendiu stins la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă”
România suplimentează cu încă o mie, bursele acordate tinerilor basarabeni
Vasile Şoimaru a ajuns la românii din Canada
Recepţie organizată de Reprezentanţa BOR pe lângă instituţiile de la Bruxelles
Program de evanghelizare pentru românii penticostali din Paris
Mai puţină bătaie de cap la bacalaureatul din acest an pentru elevii din România
Drum nou, modern şi bine profilat, între Chiţoveni şi Prisacani
Lovitură „ninja” reuşită, soldată cu …ruptură de splină
Cauciucuri pline cu ţigări
C L şi CJ susţin cofinanţarea reabilitării Casei de Cultură Flămânzi
Şcolile din Botoşani de-a râsul-plânsul
Microbuze şcolare fără licenţă de transport
Un pas mai aproape de ghişeul unic la Prefectură
L-au prins pe autorul atacului de acum 6 luni asupra factorului poştal din Botoşani
Claudia Rusu repetă zilnic pentru un mare succes la „Eurovision Junior”
Horoscop
Propunerea lui Funar
Amestec de legume pentru ciorbe
Alea iacta est!
Ioan Rotundu
Năravul din fire, nici la comercianţi n-are lecuire
Ce-a dat directorul Munteau cu o mână, nu poate recupera Enache cu două
Restricţii draconice în şcolile unde va apărea gripa
Triere drastică a internărilor la Spitalul judeţean
spitalul şi-a făcut norma de internări stabilită de CAS
Desigur, îmi pare rău!
Întâlnire întâmplătoare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog