Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16715
De la 07 Ianuarie 2003
122902364

Apocalipsa executărilor silite!

  • blocarea totală a pieţei insolvenţelor
  • cumperi când curge sânge pe străzi
  • 29 January 2010, 23:00
Vad ca ziarele s-au inghesuit sa vorbeasca de Apocalipsa executarilor silite care ar izbucni in 2010.
Precizez din capul locului ca toti au plecat de la declaratii facute de dl. Arin Stanescu, un profesionist al domeniului pe care nu poti in plan profesional decat sa il respecti, fiind si seful practicienilor in insolventa din Romania. Doar ca eu am o alta teorie si anume faptul ca dl. Stanescu a spus un lucru pe care presa nu l-a inteles si la preluat TOTAL GRESIT. Si voi explica. De unde a pornit totul :
Efectele şomajului şi a înmulţirii numărului celor care nu şi-au mai putut plăti ratele vor începe să se vadă din primăvară. Până acum băncile au fost dispuse să reeşaloneze, să rescadenţeze creditele sau să acorde o păsuire a clienţilor. „Cei care au primit astfel de facilităţi anul trecut şi nu au reuşit să se redreseze trebuie să se aştepte ca anul acesta nu vor mai primi aşa ceva şi momentul adevărului se apropie foarte tare. În februarie-martie băncile vor începe sa execute”, spune Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă.

Ce zic executorii judecatoresti
Apartamentele scoase la licitaţie de executorii judecătoreşti nu sunt dorite de nimeni. Chiar dacă au preţuri mai mici cu peste 10% sub nivelul pieţei, imobilele rămân nelicitate şi nevândute.Pe vreme de criză, bunurile imobiliare nu se vând nici în urma licitaţiilor publice făcute de executorii judecătoreşti. Aceştia trebuie să organizeze şi patru termene de licitare ca să vândă un apartament, în cazul în care creditorul insistă să-şi recupereze creanţele prin această modalitate şi mai cere încă un termen. Cele mai multe case, apartamente şi terenuri scoase la licitaţie rămân nevalorificate, în ciuda unor scăderi apreciabile de preţ.Aşa s-a întâmplat cu un apartament cu trei camere decomandate, poziţionat în zonă centrală în Sibiu, al cărui preţ de licitare era de 80.000 de euro.
De asemenea, o casă pe Calea Dumbrăvii, cu parter plus mansardă, licitată la 110.000 de euro, a rămas nevândută din lipsă de licitatori.„La început, preţurile imobilelor sunt cum cu 10% sub preţul pieţei, ca să fie atractiv pentru cumpărători. Dar în aşa fel încât să nu dezavantajăm debitorii cu preţul stabilit. Aceste două imobile au fost scoase la licitaţie pe 12-13 ianuarie şi nu s-a înscris nimeni la licitaţie, de obicei nimeni nu vine să se intereseze. În acest caz, creditorii n-au mai cerut un nou termen“, a declarat Ciprian Nuţescu, unul din cei şase executori judecătoreşti de pe lângă Judecătoria Sibiu.
Chiar dacă preţurile sunt bune, executorii pun pe seama crizei lipsa de interes pentru investiţii în imobiliare. „La mine ultimul bun imobil s-a vândut la începutul lui 2009, era un apartament“, a mai spus Ciprian Nuţescu. Licitaţiile sunt anunţate, licitatori se înscriu puţini spre deloc şi nimic nu se vinde.„Nu se vând deloc des. Chiar dacă se scade la preţ, licitatorii nu se aruncă. Până în 10% din imobilele pe care le scoatem la licitaţie ajung să se vândă. Cert este că nu prea se caută“, a confirmat şi Horaţiu Cruduleci, executor judecătoresc.
Aceasta este o problemă generală cu care se confruntă tot sistemul. „Este mult de lucru, atât băncile cât şi persoanele fizice şi societăţile comerciale au mari creanţe de recuperat. Din două-trei licitaţii se rezolvă datoria. Dar nu prea se înscriu multe persoane, nu sunt oamenii interesaţi de imobiliare“, a precizat Vasile Marin, executor judecătoresc.Un apartament din Cisnădie de patru camere plus dependinţe, întins pe 96 de metri pătraţi, este scos la licitaţie publică pe 22 februarie la preţul de 200.000 de lei. Licitaţia va avea loc la sediul Biroului Executor Judecătoresc Vasile Marin din Sibiu iar până acum nu s-a înscris nimeni.

De ce nu va avea loc nici o Apocalipsa a executarilor judecatoresti ?
In primul rand pe fondul lipsei de lichiditate, asa cum declara chiar executorii judecatoresti, nu exista aproape deloc cerere pentru cumpararea imobilelor scoase la vanzare in procedura de executare silita.
Daca in Romania la acest moment, romanii care obisnuiau in anii buni de dinaintea izbucnirii crizei sa speculeze si sa cumpere imobilele scoase la vanzare de executorii judecatoresti nu se mai aventureaza pentru ca nu mai au resurse financiare, piata executarilot silite s-a blocat. Cei care au bani si aici ma refer la un cerc restrans de persoane fizice din RO carora li se alatura fonduri de investitii internationale care dispun de multi bani, asteapta. Ce rost are sa se arunce sa cumpere acum ? Domnitorii romani obisnuiau sa pustiasca totul in calea armatelor invadatoare ca sa reduca handicapul diferentei numerice in plan militar, iar bancherii cunosc expresia celebra : “cel mai bun moment pentru a cumpara actiuni este atunci cand curge sange pe strazi” – spusa de John D. Rockefeller.
Cu cat piata romaneasca a executarilor silite va cunoaste un blocaj mai mare, si agonia va fi maxima, cu atat pretul imobilelor scoase la vanzare de catre executorii judecatoresti va scade pana la un pret de nimic. Pret care nu va fi nici atunci accesibil romanilor, dar va fi extrem de convenabil fondurilor de investitii financiare internationale care au bani si asteapta momentul si punctul culminant. Fonduri de investitii financiare in care plaseaza bani ghiciti cine ? Exact bancile care scot marfa pe taraba !
Semnalul dat de Arin Stanescu care previzioneaza faptul ca in februarie-martie 2010 va apare declick-ul pe piata executarilor silite, poate fi supus unei atente analize, de catre brokerii si analistii pietei imobiliare.
Interesant va fi la acel moment sa se vada CARE SUNT CUMPARATORII ce dintr-o data ca prin minune vor deveni brusc interesati sa participe la licitatiile organizate de executorii judecatoresti, care brusc vor avea banii ce nu-i au acum, si care vor determina un val de cumparari. Cele mai multe fonduri de investitii financiare folosesc vehicule financiare :
- firme de avocatura
- persoane fizice care actioneaza pe baza de mandate sau procuri
- firme cu actionari din zone off-shore
Timing-ul va fi important pentru ca aici va conta coordonarea .
Nu cred insa ca in februarie-martie piata si pretul imobilelor scoase la vanzare de executorii judecatoresti va fi atat de jos incat sa apara acest tavalug al cumpararilor fix in acest interval. Luam in calcul faptul ca, exact in februarie 2010 vin banii de la FMI si in martie banii de la CE-UE astfel incat stai sa te intrebi : CU CE BANI SE VOR CUMPARA PANA LA URMA IMOBILELE EXECUTATE SILIT DE BANCI ? Nu cumva chiar cu banii de la FMI ?
Nu cumva tara s-a imprumutat pentru ca bancile sa faca profituri uriase ?
Vedeti voi, pana la acest moment nimeni in Romania nu face o centralizare exacta a tuturor imobilelor care se afla in procedura de executare silita la nivelul tuturor executorilor judecatoresti si bancari din tara noastra.
Pe aceasta tema eu am facut o interpelare adresata Ministerului Justitiei la care nici pana astazi nu am primit raspuns.
Ramane asadar un mister cum de fix in februarie-martie asupra Romaniei se va abate Apocalipsa executarilor silite, cu atat mai mult cu cat nimeni nu ofera sau centralizeaza date. Adica sa vina sa spuna : domne sunt 15000 de imobile scoase la vanzare de catre executorii judecatoresti, care valoareaza sa zicem 1 mld. euro. Sumele si valorile sunt oricum extrem de mari , insa in mod evident blocajul de pe piata executarilor silite nu este intamplator.
Unde se vor scurge toti banii care vor rezulta din vanzarea acestor imobile de catre executorii judecatoresti ? CATRE BANCI !
Ne mai uitam putin la leu si il vedem nefiresc de "tare" in raport cu euro, desi leul nostru tremura din toate incheieturile iar aceasta intarire este alimentata de speculatiile facute pe leu de bancile care au interes ca atunci cand FMI/CE ne vor da banii, euro sa fie cat mai slab fata de leu; De ce ? Pai absolut toate imobilele scoase la vanzare prin executari silite sunt "pretuite" in ...EURO.
Asa ca, il completez pe dl. Arin Stanescu si spun : punem pariu ca leul se va mentine batos pana ce va apare declick-ul pe piata executarilor silite intrucat dincolo de acest moment el va trebui sa slabeasca la momentul cand profiturile se vor repatria din Romania ? Avem imaginea unei tari care arata exact ca o lamaie din care se stoarce absolut totul.

Ce se intampla pe piata insolventelor si falimentelor ?
Aceasta este poate mai afectata de blocajul de pe piata executarilor silite si va explic imediat de ce.
In primul rand, de cate firme care si-au restructurat in cadrul procedurii insolventei activitatea in 2009 ati auzit ? Mai exact s-a salvat vreo firma care ceruse protectia Tribunalului fata de creditori ? Nup. De ce ? Pentru ca nu ai cum sa restructurezi sau sa salvezi o firma pe o piata si intr-o tara aflata in criza financiara si in blocaj financiar datorat lipsei resurselor financiare. Un plan de redresare a unei companii conceput de un practician in insolventa comerciala da roade doar pe o piata normala, acolo unde firma cu probleme reintra in circuitul comercial. In ce circuit sa intre firmele din Romania ? In ala care trage sa moara din lipsa de lichiditati ?
Ca atare in 2009 -2010 usor-usor practicienii in insolventa au constatat ca procedurile lor se reduc la...trecerea rapida catre faliment si catre valorificarea activelor firmelor aflate in insolventa. Adica au fost fortati sa mearga catre zona unde executorii jduecatoresti se zbat sa gaseasca cu greu clienti pentru bunurile scoase la vanzare, si au esuat la fel ca acestia. Nu au gasit cumparatori pentru activele firmelor administrate.
Putem spune ca in acest moment nu merita daca esti creditor sa incerci sa apelezi la procedura insolventei intrucat singurii protejati sunt doar debitorii pe o piata pe care nu se vinde nimic. Practicienii in insolventa au nevoie ca de aer de deblocarea pietei executarilor silite, adica de banii de la FMI / UE, astfel incat vor fi obligati sa se lanse antrenati in jocul bancilor si a fondurilor de investitii care vor da semnalul cumpararilor cand pretul activelor si imobilelor va fi ajuns suficient de jos.

Concluzia
Cu ce se va alege insa executorul judecatoresc, practicianul in insolventa, creditorii, Romania ? Cu nimic. Marea majoritate a banilor vor ajunge la bancile care au creditat economia nationala in mod iresponsabil, astfel incat banii ne vor trece prin fata ochilor, cativa vor ramane sub forma de comisioane la executor, practician in insolventa, si restul se vor scurge catre banci si de acolo inapoi de unde au venit ; Sa fim bine intelesi : daca nu incepem sa producem ceva in tara asta, daca nu ne apucam individual sa muncim, sa investim in gradina de la tara, agricultura, turism, Romania va ramane la stadiul la care doar consuma si nu produce nimic, astfel incat vom intra intr-un nou ciclu in care tara se va umfla iar cu credite de consum, si va urma iar o bula speculativa, si tot asa !
Senator Iulian Urban


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Senatorul Iulian Urban : Am aflat că sunt traficant de maşini furate
Aplicăm legea, dar de ce trebuie să îl şi scuipăm pe Gutău?
Bătrână salvată de pompieri
Noul sediu al Primăriei Frumuşica, sfinţit de un sobor de opt preoţi
Concluziile cercetărilor ANI reprezintă o sumă de neadevăruri şi de erori
CNSAS: Ion Ţiriac a fost recrutat de Securitate în 1963
Inflaţia din UE ar putea atinge 1% în ianuarie
nivelul şomajului a depăşit pragul psihologic de 10%
Mai puţini imigranţi înseamnă mai puţine crime
Plata prin card a taxelor si impozitelor locale
Moldova poate intra în UE doar ca al doilea stat românesc
Prostia naţională nu mai are limite
Horoscop
Răspunsul poliţistului către şef
Program TELE'M Botoşani, sâmbătă 30 ianuarie
Din culisele unei conferinţe pro Roşia Montană susţinută de Adina Vălean
Guvernul a aprobat introducerea rovinietei electronice din august
Secretara Florica vrea... vaccinată
Comentariul comentariilor (XVII)
Ioan Rotundu
Novaoptic cere un al doilea drept la replică pentru a-şi apăra reputaţia şi valorile
Neocomuniştii din CL Flămânzi s-au dovedit uniţi în cuget şi (ne)simţiri
ei s-au opus cinstirii memoriei martirului Dumitru Iov, ucis de comunişti în închisoare
Activitatea juridică din cadrul CJ, la un pas de fi paralizată
Şeful PRM Botoşani ţine în frâu patru organizaţii judeţene din Moldova
Şerpeniţa – fantoma unui sat care bântuie istoria
Se doreşte un suflu nou la şefia PRM la nivel naţional
Atenţie, jandarmi la tot colţul!
Se cotonogesc între ei
Creşte numărul donatorilor de sânge
Testul HIV se face gratuit, dar nu în orice condiţii
Concediul pentru creşterea copilului se acordă şi în afara ţării
Mai nou, judecătorii înfiinţează locuri de muncă
Măsurile de stimulare a angajării şomerilor au dispărut
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog