Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21249
De la 07 Ianuarie 2003
122906898

Aromânii sunt români!

  • 130 de ani de la înfiinţarea Societăţii de Cultură Macedo-Române
  • 24 September 2009, 23:00
La Casa Aromână şi Muzeul „Gheorghe Celea" din com. Mihail Kogălniceanu (jud. Constanţa) s-au desfăşurat, ieri, lucrările Simpozionului Aniversar cu titlul „Rolul istoric al Societăţii de Cultură Macedo-Române în devenirea modernă a românităţii balcanice. Cu prilejul a 130 de ani de la înfiinţare". Programul manifestării, organizate de Fundaţia Culturală „Muşeata Armână" (Mihail Kogălniceanu) şi Asociaţia Aromână din Dobrogea „Picurarlu de la Pind" (Constanţa), a inclus contribuţiile unor cunoscuţi istorici, literaţi şi cadre didactice constănţene, scrie Liderul de Opinie, preluat de Romanian Global News.
In cadrul manifestarii au fost ascultate comunicări susţinute de prof. Willy Wisoşenschi de la Liceul Teoretic din Mihail Kogălniceanu - „Rolul societăţilor şi asociaţiile naţional-culturale ale românilor balcanici (aromânii şi meglenoromânii) în lumea de astăzi", profesorul Mihai Paris de la Grupul Şcolar „Ion Podaru" din Ovidiu - „Românitatea vlahilor balcanici", directorul Direcţiei Judeţene Constanţa a Arhivelor Naţionale, dr. Virgil Coman - „Societatea de Cultură Macedo-Română în documente arhivistice", inspectorul de istorie Petre Purcărea din cadrul Inspectoratului Şcolar Constanţa - „Şcoala - instituţie fundamentală a românilor balcanici în Epoca Modernă", profesorul Dumitru Şopu de la Colegiul Tehnic „Tomis" din Constanţa - „Societatea de Cultură Macedo-Română în cadrul societăţile naţional-culturale româneşti".
Acestor nume li s-a adaugat cele ale cadrelor universitare de la Universitatea „Ovidius" precum: prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu cu lucrarea „Aromânii - aşa cum i-am cunoscut şi îi cunosc eu", lect. univ. dr. Nistor Bardu cu comunicarea „Hristu Cîndroveanu, ex-preşedinte al Societăţii de Cultură Macedo-Române - scriitorul şi animatorul naţional-cultural", asist. univ. Tuşa Enache - „Aromânii - percepţia identitară a tinerelor generaţii de astăzi" şi preşedintele Asociaţiei Aromâne din Dobrogea „Picurarlu de la Pind", membru în Consiliul de Conducere al Societăţii de Cultură Macedo-Române, conf. univ. dr. Stoica Lascu - comunicarea „Rolul naţional-cultural al Societăţii de Cultură Macedo-Române în forjarea simţămintelor identitare ale vlahilor balcanici".
De asemenea, preşedintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, Ovidiu Dunăreanu, a vorbit, în cadrul simpozionului aniversar despre scriitorii aromâni în spaţiul dintre Dunăre şi Mare, scrie Telegraf, preluat de Romanian Global News.
Potrivit conf. univ. dr. Stoica Lascu, membru în Consiliul de Conducere al Societăţii de Cultură Macedo-Române, evenimentul ce a avut loc în urmă cu 130 de ani în Capitală, la Atheneul Român, la 23 septembrie 1879, „se înscrie printre cele mai importante din istoria modernă a românităţii balcanice". Mai precis, în urmă cu 130 de ani, un grup reprezentativ de daco-români, animat de profesorul şi luptătorul naţional-cultural Vasile A. Urechia, împreună cu mai mulţi aromâni stabiliţi la Bucureşti, a hotărât - într-o şedinţă prezidată de însuşi Mitropolitul Primat Calinic Miclescu - înfiinţarea acestei societăţi, ce avea drept scop conştientizarea aromânilor din Imperiul Otoman că aparţin, prin naştere şi limbă, românităţii balcanice, că sunt ramura sudică a poporului român.
Practic, toţi aromânii care se stabileau în „Ţară" sau „Patria-mamă" - cum denumeau ei România - au beneficiat, în faţa autorităţilor, de certificate eliberate de Societatea de Cultură Macedo-Română prin care se atesta naţionalitatea română (nu „macedoneană", cum în mod eronat şi insinuant cred unii); în plus, prin intermediul ei s-a militat pentru deschiderea a cât mai multor şcoli româneşti în zonele locuite de aromâni şi meglenoromâni; şi tot aceasta a conceput şi a prezentat unor organisme internaţionale o serie de documente în care se releva dimensiunea balcanică a românităţii.
În anul 1950 societatea se desfiinţează, într-un context istoric binecunoscut de noi toţi, însă, paradoxal sau nu, activitatea nu i-a fost dizolvată de către autorităţile de la acea vreme. Astăzi, printre cele cateva asociaţii care susţin că aromânii nu sunt români, Societatea de Cultură Macedo-Române s-a reînfiinţat şi funcţionează cu acelaşi scop, şi anume, de „reprezentantă a intereselor naţional-culturale ale românilor originari din Balcani", a afirmat conf. univ. dr. Lascu Stoica.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Sărbătoare la Teatrul „Mihai Eminescu”
Centru de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare la Botoşani
acesta va funcţiona la Grădiniţa nr. 22
Un şmecher de Bucureşti, în stare de ebrietate, a omorât doi tineri
O femeie din Albeşti a sărit la bătaie la medicii de pe UPU
Apa Grup se află din nou în impas
Consilierii din Botoşani tratează sportul ca produs de lux
ei au majorat tarifele de acces în locurile unde se practică sportul
Primăria Botoşani se îndatorează din nou
Călătorii mai scumpe cu tramvaiul
Vânzând botoşănenilor pielea ursului din pădure
Diaconu a bătut palma cu Primăria Botoşani ca să nu mai avizeze mo0ntarea de centrale individuale
Drujbele „de marcă” le-au adus un dosar penal
Îsi bate joc de bursele oferite copiilor din Basarabia
Ce ar trebui să se întâmple cu românii din Timoc ca presa de la Belgrad să scrie?
Anularea obligativităţii celor 500 de euro pentru vizele acordate basarabenilor
Program TELE'M BOTOŞANI, vineri
La ce mai visează Băsescu
Ardelenească, dar parcă prea, prea…!
Horoscop
Florin Ţurcanu învins la Văculeşti, dar nu răpus
Comunicat de presă din partea Cartel Alfa
Bani pentru elevii de liceu a căror părinţi au venituri mici
Personalul Spitalului judeţean se va împuţina cu 20%
Directorii de şcoli vor fi aleşi de CA, dar nu se ştie cum
Directorul Cornel Enache este ameninţat de creditori
I-a rămas sarmaua-n gât!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog