Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Caricaturi
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
19080
De la 07 Ianuarie 2003
79988862

Artiştii populari sunt mai interesaţi ca niciodată să păstreze vechile meşteşuguri

  • 10 August 2009, 23:00
În ultimii doi ani, meşterii populari au început să fie tot mai interesaţi de târgurile organizate la Botoşani. Dacă înainte, reprezentanţii Centrului de Creaţie trebuiau să trimită invitaţii de participare, acum meşterii populari se interesează singuri. Mai mult ştiu şi datele în preajma cărora urmează să aibă loc manifestările în cauză.
„De când târgurile au prins amploare, artiştii populari sunt mai interesaţi ca niciodată să păstreze vechile meşteşuguri. În timpurile de demult, perioada târgurilor era legiferată prin hrisoave domneşti. Ceea ce s-a reuşit acum e că datele târgurilor din Botoşani s-au întipărit de la sine în mintea meşterilor populari din întreaga ţară. Marea majoritate a acestora participă la ediţii fără să fie anunţaţi. Ei ştiu că de Sfântul Gheorghe şi în apropierea marii sărbători Adormirea Maicii Domnului, Botoşaniul se îmbracă în haine de sărbătoare”, a precizat referentul etnograf, Margareta Mihalache.
Aceasta este mulţumită de modul cum s-a derulat cea de-a patra ediţie a Târgului Meşteşugarilor, participarea fiind una dintre cele mai mari, respectiv de peste 80 meşteri populari. Însuşi preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac a apreciat că ediţia din acest an a fost una dintre cele mai bogate în ce priveşte prezenţa meşterilor, veniţi din Bucureşti, Harghita, Cluj, Mureş, Vâlcea, Argeş. „Satisfacţia mea personală este că la această ediţie ne-a onorat cu prezenţa meşteri populari din zone etnografice de prestigiu. Judeţul Botoşani s-a situat pe loc fruntaş prin ţesut, Harghita cu ceramica populară de Corund, iar Bistriţa şi Sighişoara cu împletituri din papură. Din punct de vedere al păstrării tradiţiilor în top sunt Ungureni, Conceşti, Tudora, unde ţesăturile sunt la loc de cinste, Vorona cu măştile şi Dângeni cu prelucrarea lemnului”, a mai adăugat Margareta Mihalache.
La Târgul Meşteşugarilor din acest an s-au evidenţiat la prelucrarea lemnului – troiţe, căuşe, blidare – meşterul sucevean Toader Ignătescu, cu icoane sculptate , obiecte de cult religios, crucifixe, Virgil Moldovanu din Gura Humorului, cu ceramica roşie utilitară, meşterii din renumitul centru Marginea (Rădăuţi – Suceava), ceramică cu caracter decorativ recunoscută în întreaga ţară şi premiată la multe festivaluri de profil prezentată de Adrian şi Simona Bledea (Baia Mare), la ţesut – Aurica Cojocariu din Ungureni, Maria Burlacu – Conceşti, Eugenia Hudişteanu, Elena Sofronescu, Floarea şi Mihai Maxim din Tudora, cergi maramureşene – Maria şi Gheorghe Zapca, prelucrarea pieilor – chimire din piele şi opinci – Floarea Cosmi – Bistriţa, Gavrilă Buia Pop. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Pagini Mobile, lansează primul catalog al firmelor pe telefonul mobil
Comunicat FSLI
Dana Rogoz şi-a schimbat look-ul
Doar două şcoli din Flămânzi, din patru, îşi vor păstra personalitatea juridică
20 de kilometri de drum ecumenic Rădeni-Balş
Oraşul Flămânzi va avea propria scenă pentru mitinguri şi spectacole
Utilajele grele din Frumuşica, cumpărate printr-o ingenioasă „portiţă” legislativă
Test de funcţionare a coaliţiei PDL - PSD
Nedumerirea pruncului
Horoscop
Vă invită la un masaj tailandez
Locuinţa primarului Flutur spartă de hoţi
cartierul rezidenţial Alfa Land nu mai prezintă siguranţă
Copiii botoşăneni s-au jucat de-a pompierii!
Georgieni opriţi din drumul ilegal spre Uniunea Europeană
Adevărata Românie (II)
scandal pe seama Cimitirului vesel
Recorectarea lucrărilor de la bac a dat la iveală multă generozitate
Tot mai multe fântâni au apă cu nitriţi şi produc intoxicaţii
Instruire pentru prevenirea malpraxisului
Asistenţii medicali nu acceptă salarii dijmuite
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă