Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Miercuri: 2 Septembrie 2009

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Caricaturi
Evenimente
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6669 lei
1 USD = 4.0761 lei


Număr accesări
Astăzi:
1074
De la 07 Ianuarie 2003
63880640

Aspiraţii în 2008, realizări în 2009

  • 1 September 2009, 23:00
N-am să afirm că Pitorac este cel mai tare primar din istoria oraşului Flămânzi până nu îşi termină, cel puţin, primul mandat, pentru ca promisiunile sale electorale să fie cântărite în fapte. Dar, cu siguranţă, este cel mai parolist din câţi primari de Flămânzi am cunoscut sau am luat în colimatorul tirului jurnalistic până acum – şi au fost câţiva. M-am convins de acest lucru răsfoind presa electronică de anul trecut unde, chiar în zilele de 1 şi 2 septembrie, au apărut trei materiale care – în paralel cu eforturile sale de punere în mişcare a primelor proiecte locale – semnalau câteva din aspiraţiile sale de atunci: să îmbrace Primăria Flămânzi cu tablourile maestrului Constantin Simidreanu, să urnească, în sfârşit, la modul profesional, activitatea Asociaţiei Cultural Sportive “Trei Generaţii” şi să obţină fondurile necesare reabilitării Casei de Cultură Flămânzi, în vederea transformării acesteia într-un edificiu cultural în care, permanent, să se întâmple ceva. Astăzi, la un an de la lansarea pe orbită a acestor intenţii, un lucru se poate afirma cu certitudine: toate cele trei obiective au fost îndeplinite. Reuşita este de 100%.
Probabil că există circa 50 de persoane care îşi amintesc că pe 10 februarie 2007, cu prilejul manifestărilor prilejuite de împlinirea unui secol de la Marea Răscoală Ţărănească, a fost vernisată o expoziţie de grafică şi pictură organizată la iniţiativa fostului consilier local Pitorac la primul etaj al Casei de Cultură Flămânzi, în sediul Partidul Democrat Liberal. Alcătuită din circa 100 de tablouri realizate, în cărbune, de apreciatul artist plastic botoşănean Constantin Simidreanu, manifestarea includea şi o galerie a celor mai marcante personalităţi locale trecute deja în veşnicie. Expoziţia s-a bucurat o vreme de succes, câteva sute de persoane vizitând-o în lunile următoare, dar fiindcă nu putea rămâne în locaţia originală la infinit, sediul fiind extrem de solicitat, mai ales în timpul campaniei electorale, a fost strânsă şi depozitată, aşteptând găsirea unui spaţiu adecvat de expunere. Soluţia s-a găsit destul de repede, cam pe la începutul acestui an, când, odată cu refacerea din temerii a sălii de consiliu, a cabinetului primarului şi secretariatului, galeria şi-a găsit locul meritat, în spaţiul primitor, modern şi bine iluminat al celor trei locaţii amintite. Aşa cum au putut observa zecile de invitaţi participanţi la simpozionul care a precedat în august „Zilele oraşului Flămânzi”, tablourile maestrului Constantin Simidreanu sunt expuse azi la loc de cinste, în Primăria Flămânzi, aşezate în chenare decente, mângâiate de spoturi de lumină. Cândva, când o altă ambiţie a primarului Constantin Pitorac – refacerea Muzeului din Flămânzi – se va materializa, tablourile îşi vor găsi odihna veşnică înspre admiraţie în pandemoniul destinat artelor plastice contemporane.
Exact cu un an de zile în urmă, Adunarea Generală a Asociaţiei Cultural Sportive “Trei Generaţii” şi-a desemnat un nou preşedinte, primarul Constantin Pitorac, iniţiatorul şi preşedinte asociaţiei până în acel moment, fiind obligat să se retragă de la conducerea acesteia din cauza îndatoririlor profesionale. Ales, sau mai bine aleasă, în fruntea „generaţiilor”, profesoara de biologie Camelia Negrii, implicată foarte mult, în ultimii ani, în activitatea culturală locală, a astupat în scurt timp gura cârcotaşilor locali, organizând, din noua sa funcţie, câteva manifestări artistice cu adevărat remarcabile. Spectacolele organizate cu prilejul sărbătorilor de iarnă sau pentru omagierea femeii, şi-au găsit o continuitate fericită în organizarea „Zilelor oraşului Flămânzi”, unde Camelia Negri s-a dovedit o organizatoare pătimaşă, o moderatoare inspirată şi o „instigatoare” ambiţioasă a unei minunate expoziţii etnografice.
Microbul în sânge îl avea de acum vreo 7 ani, când a înfiinţat, la Prăjeni, primul Muzeu Etnografic din zonă. Neavând sprijinul primarului Gheorghe Matei, muzeul a fost curând închis iar exponatele, unele de o deosebită frumuseţe şi valoare etnologică, au fost stocate în saci şi transportate la domiciliul profesoarei. În anii următori, Camelia Negrii a încercat să redeschidă muzeul, de data acesta la Copălău, unde preda în acea perioadă, dar nici aici nu a găsit un spaţiu, cât de mic, care să fie amenajat în acest sens. Abia recent, în prima zi a „Zilelor oraşului Flămânzi”, oaspeţii şi localnicii au putut admira, imediat după simpozion, ambiţioasa expoziţie etnografică a profesoarei Negrii, amenajată de data acesta, cu multă imaginaţie, dăruire şi simţ estetic, în holul Casei de Cultură. Inutil să mai amintesc că succesul a fost total.
Tot în 2008, la începutul lunii septembrie, la puţin timp după lansarea de către Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţei, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Cultelor, a „Programului prioritar naţional pentru reabilitarea, modernizarea infrastructurii culturale şi dotarea aşezămintelor culturale din mediul mic urban”, Primăria Flămânzi a depus „Proiectul de reabilitare, modernizare şi dotare a Casei de Cultură Flămânzi”, având o valoare totală de 3 milioane RON (30 de miliarde lei vechi). Astăzi, după cum se ştie, proiectul este aprobat, existând chiar un acord de parteneriat între Consiliului Judeţean Botoşani şi Consiliului Local Flămânzi privind modernizarea aşezământului cultural. Lucrările vor începe în curând, imediat ce prima tranşă de bani va sosi de la minister, şi încă una din vechile aspiraţii ale primarului Pitorac va fi trecută astfel de pe lista de speranţe pe cea de realizări. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


  
Pentru elevii din Frumuşica, iarna poate începe şi mâine
Voronin nu mai este preşedinte în exerciţiu
Din viitorul guvern de la Chişinău vor face parte miniştrii ai PL, PLD, PD şi AMN
Două decenii în veşmântul fiinţei noastre
Festivalul jumărilor din Otlaca-Pusta
Responsabilitatea verificării instalaţiilor interioare de utilizare a gazelor naturale
comunicat de presă
Unde şi-au petrecut vacanţa Andra şi Cătălin Măruţă?
”Jugaru Shukaru” revine în forţă
Horoscop
Constantin Conţac va sprijini un candidat la preşedinţie
Drumul de la Vorona presărat cu blesteme
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Un poliţist comunitar riscă sancţiuni penale
el a condus în stare de ebrietate
Cancelaria Prefectului a renunţat la un angajat
Karaoke la Judecătorie
Şantaj
Geoană nu mai este spaima nimănui
Promite salarii de vis
Erou?! Nu, laş!
Ioan Rotundu
Directorul de la grupul şcolar Şendriceni a fost suspendat din funcţie
la IŞJ prezumţia de nevinovăţie nu există nici măcar nu se ştie pentru ce este anchetat
Cei din Sănătate par a se mulţumi cu promisiunile noii grile de salarizare
Elevii din clasele primare şi gimnaziale vor primi rechizite gratuite
Ciofu vrea sanatoriu special pentru medicii pensionari
Prefectul Roman nu s-a lăsat prins în capcana raportului şefului Gărzii de Mediu
experienţa din lumea interlopă nu l-a ajutat pe Rotaru
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: [email protected]
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!