Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3279
De la 07 Ianuarie 2003
122888928

Autorităţile iau in calcul o scumpire a gazelor pentru luna mai

  • 30 March 2011, 23:00
Autoritatile se gandesc la o posibila majorare a preturilor la gazele naturale chiar din luna mai, potrivit unor surse guvernamentale. "Este exclus sa vorbim despre cresterea preturilor la gaze in luna aprilie, insa nu acelasi lucru pot spune de luna mai. Nu pot sa va spun cu cat s-ar putea majora preturile.
Vor fi probabil cateva procente. Este inevitabil, s-au tinut prea mult timp in frau aceste preturi. In mod real, gazele ar fi trebuit sa se scumpeasca treptat din 2009 pana in prezent cu 40%, daca tinem cont de faptul ca s-au scumpit gazele din import, iar apoi a crescut ponderea lor in cosul de gaze", au precizat sursele citate. Ultima scumpire a gazelor la consumator a avut loc in vara lui 2008, iar in 2009, au avut loc doua runde de ieftiniri.
In Romania pretul pentru gazele din productia interna a fost blocat in ultimii ani la nivelul de 160 de dolari/1.000 mc, in timp ce preturile la gazele din import au tot crescut de la 290 dolari/1.000 mc in 2009 la 400 de dolari/1.000 mc in prezent.
Ponderea importurilor a tot crescut, mai ales din cauza facilitatii primite de combinatele chimice care au consumat o lunga perioada de timp, din 2009 pana in octombrie 2010, doar gaze din productia interna. Consumul masiv din productia interna a golit depozitele, ANRE fiind nevoita sa creasca ponderea importurilor in structura amestecului de gaze naturale pana la 40%, fata de 20% cat era in mod obisnuit. Daca Petrom si-ar indrepta 20% din productie catre centrala de la Brazi, ponderea importurilor in cosul destinat celorlalti consumatori va fi si mai mare, fapt care s-ar putea reflecta in preturi.
De asemenea, autoritatile trebuie sa pregateasca un calendar al liberalizarii pietei gazelor, fapt care este prevazut si in Directiva europeana 73/2009 privind organizarea pietei gazelor, directiva care ar fi trebuit transpusa in Romania inca de pe 3 martie. Deocamdata, exista in dezbatere publica un proiect de ordonanta privind transpunerea directivei.
Potrivit art. 98, aliniatul 5 din OUG privind piata gazelor, "in termen de ___ luni de la data intrarii in vigoare a prezentei _______ANRE va stabili un calendar de eliminare a preturilor reglementate catre toate categoriile de clienti, cu exceptia clientilor vulnerabili". De asemenea, aliniatele 7 si 8 din acelasi articol arata asa: (7) Pentru acoperirea necesarului de gaze naturale, toti consumatorii au dreptul de a fi alimentati cu gaze naturale in aceeasi structura intern/import a surselor.
Pentru piata reglementata, asigurarea, in aceasta structura, a cantitatilor de gaze naturale se realizeaza de catre furnizorii licentiati, acestia avand acces nediscriminatoriu la sursele interne de gaze naturale. (8) Prevederile alin. (7) se aplică conform unui calendar aprobat ..................." Liniutele arata ca autoritatile nu stiu foarte clar in cat timp se va produce eliminarea preturilor reglementate.
Calendarul trebuie intocmit de ANRE, insa surse din piata spun ca aceasta inca nu a primit "ok-ul" din partea premierului pentru stabilirea unui termen exact.
"Trebuie sa facem mai intai un studiu, iar compania care se va ocupa elaborarea acestuia trebuie selectata prin SEAP. Deci mai dureaza, nu putem spune cand va fi gata calendarul. Prin toamna, cel mai probabil", spun reprezentanti ai ANRE. Pana atunci, insa, trebuie aprobat actul normativ, iar acesta nu poate fi adoptat cu liniute.
Directiva introduce si notiunea de client vulnerabil. Potrivit definitiei din proiecte, in categoria clientilor vulnerabili intra consumatorii casnici si cei care furnizeaza servicii sociale esentiale, cum ar fi asistenta medicala sau ingrijirea copiilor, activitati educative si alte servicii sociale si de binefacere, precum si servicii indispensabile pentru functionarea statului, definiti prin Hotărâre a Guvernului.
Insa, autoritatile sunt constiente ca nu orice consumator casnic poate fi numit client vulnerabil, de aceea inca se lucreaza la definirea acestuia. O persoana cu averi impresionante poate fi consumator casnic, insa nu poate fi inclus in categoria clientilor vulnerabili. De aceea, autoritatile vor sa introduca un plafon de venituri pana la care un consumator poate beneficia de gaze la preturi reglementate.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Românul şi extraterestri
Caricatura zilei
Ion Pillat, 120 de ani de la naştere!
Juniorii din Frumuşica, locul secund la Olimpiada Judeţeană de Fotbal
Fostul primar Câşlaru suflă în ceafa actualului edil Stratulat
Ce ar fi spus Băsescu despre dosarul lui Ion Iliescu
Amenzi de până la 200.000 lei pentru cenzură şi ingerinţe editoriale la radio si TV
restricţii în cazul filmărilor cu camera ascunsă
Tăriceanu va renunţa la comercializarea de maşini Citroen noi
Preşedintele se duce la televiziunea publică şi bârfeşte ca la cârciumă
Dosarele SIPA "conţineau detalii despre relaţii sexuale ilicite ale unor judecători şi procurori
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei vine vineri la Botoşani
Cantonul discordiei
Sinistraţii din Dorohoi stau încă şase luni în căminul orfanilor
Nota o fi mare, dar lacunele profesionale sunt impardonabile
De azi, medicii de familie nu mai eliberează reţete
Angajaţii AJOFM caută locuri de muncă la agenţii beconomici
Profesorii vor bani pe două săptămâni de chiul de la ore
mai mult, ei vor ca elevii să vină la şcoală în tiompul lor liber
Să fim noi orcile!
Ioan Rotundu
Cine râvneşte după uniforma şcolară?
Trecutul ne domină prezentul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog