Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Reportaje
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11517
De la 07 Ianuarie 2003
108428365

Autorizaţiile şi controalele la români

  • Ioan Rotundu
  • 16 November 2020, 16:46
Tragedia de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, incendiul de la secţia ATI care s-a soldat cu peste 10 morţi, Guvernul Orban vrea s-o rezolve iniţiind controale în toate spitalele din ţară. Stă în tradiţia tuturor guvernelor postdecembriste, tradiţie cu rădăcini adânci în comunism, de a rezolva problemele care apar şi produc consecinţe de cele mai multe ori tragice, prin a trimite controale.
Iar controalele se vor finaliza cu întocmirea unui proces verbal de constatare şi aplicarea unor amenzi consistente, după care, ca în cazul de faţă, ministrul Sănătăţii va organiza o conferinţă de presă şi va anunţa public că au fost aplicate amenzi în valoare de câteva milioane de lei. De schimbat managerii de spitale, Guvernul Orban nu se va putea lăuda pentru că aceşti manageri sunt puşi în funcţie de către Consiliul judeţean, care consiliu este controlat de PSD, cazul de la Piatra Neamţ fiind pe deplin lămuritor.
Ce nu ni se va spune de către domnul ministru Nelu Tătaru (foto) va fi faptul că amenzile au fost aplicate instituţiei spitalului şi nu managerului. Aşa că, pe lângă subfinanţarea existentă, din bugetul spitalului va fi luată o sumă de bani, poate sute de mii de lei, pentru a se încasa amenzile aplicate de controlul ordonat de domnul ministru. Practic, controalele care se efectuează se vor solda cu mutarea unei sume de bani, probabil de ordinul milioanelor, dintr-un buzunar al statului în celălalt, fondul problemei rămânând tot nerezolvat, ba poate într-o formă şi mai agravantă.
Problemele cu care se confruntă în momentul de faţă spitalele nu pot fi rezolvate peste noapte. Nu sunt bani şi nici forţă de muncă calificată, capabilă să poată organiza eficient activitatea cu banii care sunt. Până când managerii de spitale vor fi numiţi politic de partidul aflat la putere, problemele4 ştiute şi neştiute nu vor fi rezolvate ci târâite de la un an la altul până crapă, aşa cum a crăpat la Piatra Neamţ.
O altă trăsnaie pe care guvernanţii, controlorii şi cine mai nare putere de a verifica activitatea altora o manipulează public este posesia sau lipsa autorizaţiei de funcţionare. Dacă la Piatra Neamţ spitalul ar fi avut autorizaţie de funcţionare, imediat ministrul, autorităţile judeţene ar fi fluturat public autorizaţia ca o dovadă a nevinovăţiei lor.
Ce nu se spune este că autorizaţia atestă existenţa îndeplinirii unor condiţii la momentul eliberării ei, după care totul depinde de capacitatea instituţiei de a păstra şi respecta condiţiile cerute de lege. Dacă secţia ATI de la spitalul din Piatra Neam avea autorizaţie, această preţioasă hârtie pentru unii, nu ar fi putut opri declanşarea incendiului. Poţi avea autorizaţie de funcţionare dar această hârtie nu este un panaceu universal împotriva producerii unor disfuncţiuni sau accidente tehnice ori umane.
Comuniştii rezolvau problemele tot cu trimiterea unor controale care, de cele mai multe ori, se soldau şi cu demiterea şefului de instituţie, totul petrecându-se cu mult tam-tam public şi prin şedinţele de partid, critica aspră voind să fie de învăţătură şi pentru ceilalţi.
Guvernele postdecembriste au preluat practica şi caută să rezolve problemele tot cu controale, măsurile luate fiind bine cântărite politic, adică cine este vinovatul, de ce partid aparţine, eventual sub protecţia cui se află. Iar dacă se mai aplică şi nişte sancţiuni, de cele mai multe ori ele rămân doar pe hârtie.
Trăim vremurile grele ale pandemiei. Infecţia a devenit comunitară. Guvernul Orban ia măsuri de prevenire cui ţârâita şi cu multă precauţie pentru a nu pierde voturi. Iar ministrul de la Interne, Marcel Vela se laudă cu amenzile aplicate care au trecut de 10 milioane de lei. Numai că amenzile n-au oprit creşterea numărului de infectaţi. Nu ni s-a spus nici în perioada de urgenţă, nici acum în perioada de alertă, ce sume s-au încasat din aceste amenzi. Ce ştim cu certitudine este că amenzile n-au oprit extinderea pandemiei. Deci, este o măsură inutilă ca multe altele. A crescut doar ura cetăţenilor împotriva Guvernului Orban, un guvern incapabil să conceapă un plan coerent şi eficient pentru lupta cu pandemia.
Concluzia mea este că nu controalele şi existenţa autorizaţiei de funcţionare vor rezolva problemele cu care se confruntă instituţiile statului. Câtă vreme vom avea parte de actuala clasă politică, aceste probleme vor persista.
Rezolvarea trebuie să vină de la noi prin votul din 6 decembrie a.c., un voit care să producă o reformare a clasei politice. Altfel, vom continua să moţăim ca în prezent, fiind treziţi din când în când de câte o tragedie umană precum cea de la Piatra Neamţ. Vom mormăi atunci a nemulţumire după care vom reveni la vechea noastră moţăială. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Soluţia blondei în cazul unui viol
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 16 – 22.11.2020
Lumea lu' Rotundu: Noaptea muzeelor
Câinele de pază al democraţiei are botniţă,iar minciuna înfloreşte
Ioan Rotundu
Frica şi magistratul aservit politic păzesc bostănăria PSD-ului
Ioan Rotundu
Leac contra otravei împrăştiată de către impostorii din Pro România
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă