Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21897
De la 07 Ianuarie 2003
122881964

Avalanşă de arderi necontrolate

  • 29 March 2009, 23:00
Sfârşit de săptămână încărcat pentru angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani. Pe parcursul a două zile, echipajele de pompieri ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani s-au confruntat cu opt incendii de mirişte, 2 incendii produse la gospodăriile cetăţeneşti şi o salvare a unui copil, în vârstă de 1 an, rămas blocat în apartamentul în care locuieşte cu părinţii săi.
Primul eveniment la care au intervenit pompierii Detaşamentului Botoşani s-a produs vineri, cu puţin înainte de ora 18.00, în Manoleşti Deal, municipiul Botoşani, unde ardea vegetaţia uscată de pe o suprafaţă de 6 hectare. Intervenţia a durat mai puţin de 20 minute, nefiind înregistrate pagube materiale. O oră mai târziu un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Dorohoi a acţionat pentru stingerea unui incendiu de mirişti în satul Pădureni, comuna Şendriceni, împiedicând astfel extinderea acestuia la gospodăriile din vecinătate.
Ziua de vineri s-a încheiat cu un incendiu de vegetaţie uscată de pe un teren viran din comuna Văculeşti. Pentru lichidarea acestuia au acţionat membrii serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din comună. În urma incendiului a fost distrusă vegetaţia uscată de pe 10 hectare.
Sâmbătă, 28 martie, Sofica P., din satul Podriga, comuna Drăguşeni a încercat să-şi elibereze terenul agricol dând foc la vegetaţia uscată. Flăcările ameninţau să se extindă la depozitul de furaje din apropiere dar şi la anexele gospodăreşti. Speriată că şi-ar putea pierde agoniseala de-o viaţă, femeia a solicitat sprijinul pompierilor. I-a sărit în ajutor un echipaj din cadrul Gărzii de Intervenţie Săveni, care au reuşit să stingă incendiul înainte ca acesta să producă pagube materiale.
Pompierii au salvat casa de locuit şi anexele, în valoare de 80.000 lei. Imediat ce au ajuns în unitate, pompierii au fost alertaţi de un cetăţean din comuna Avrămeni care anunţa un incendiu produs la vegetaţia uscată de pe un teren arabil din localitate. La sosirea echipajului de pompieri la faţa locului ardea vegetaţia uscată de pe aproximativ 2,5 hectare. Intervenţia a durat 40 de minute.
În timp ce pompierii din Săveni se luptau cu flăcările la Avrămeni, colegii de la Detaşamentul de Pompieri Botoşani au fost alertaţi de un botoşănean care anunţa un incendiu produs la vegetaţia uscată de pe un teren arabil din satul Stânceşti, comuna Mihai Eminescu. La sosirea echipajului de pompieri la faţa locului ardea vegetaţia uscată de pe aproximativ 1,5 ha, existând pericolul extinderii la două gospodării din vecinătate. Lupta cu flăcările a durat 20 de minute, fiind salvate cele două gospodării care valorau 150.000 lei.
Ş Ileana P. din comuna Drăguşeni a avut nevoie sâmbătă, 28 martie, de ajutorul pompierilor după ce un foc făcut pentru a arde câteva resturi menajere adunate de prin gospodărie s-a extins şi la depozitul de furaje. La faţa locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de intervenţie Săveni care au reuşit lichidarea incendiului în mai puţin de 20 de minute. Datorită intervenţiei acestora, casa şi celelalte anexe din gospodărie, estimate la 25.000 de lei, au fost salvate.
Sâmbătă, la ora 17.47, pompierii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Botoşani au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată de pe un teren viran din satul Ipoteşti, comuna Mihai Eminescu. Lupta cu flăcările a durat aproximativ 25 de minute. A fost distrusă vegetaţia uscată de pe 2 hectare.
În aceeaşi zi, la ora 18.02, un alt apel primit prin intermediul numărului unic de urgenţă 112 anunţa o ardere necontrolată de vegetaţie uscată pe aproximativ 500 m.p. de mirişte din satul Poiana, comuna Brăeşti. Incendiul a fost stins de pompierii Detaşamentului Dorohoi înainte de a se extinde şi a produce pagube materiale.
Sâmbătă seară, Aureliu A., din satul Soroceni, comuna Unţeni, a solicitat sprijinul pompierilor după ce a observat că depozitul de furaje din grădină arde. Două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Botoşani s-au deplasat la locul intervenţiei reuşit să lichideze incendiul în mai puţin de o oră. Flăcările au distrus două tone de furaje, valoarea fiind estimată la 800 de lei. Prin intervenţia pompierilor au fost salvate casa şi anexele gospodăreşti în valoare de 20.000 de lei.
În acelaşi timp, pompierii din Dorohoi acţionau pentru stingerea unui incendiu produs la vegetaţia uscată de pe o mirişte din comuna Hilişeu Horia. Deoarece drumul spre cele două focare aflate la o distanţă de 1,5 km unul faţă de celălalt era greu accesibil pompierii au fost nevoiţi să acţioneze cu mijloace de primă intervenţie (mături, cazmale). Cu toate impedimentele, s-a reuşit lichidarea incendiului în mai puţin de o oră. A fost distrusă vegetaţia uscată de pe 1.200 de m.p hectare.
Tot sâmbătă, un copil de un an şi zece luni a fost salvat de pompierii botoşăneni după ce a rămas blocat în apartamentul situat la etajul IV al unui bloc de pe strada Calea Naţională, unde locuieşte cu părinţii săi. S-a întâmplat la ora 11.41 când mama micuţului a ieşit pe casa scării iar uşa de la intrare s-a blocat în urma sa. Îngrijorată că i s-ar putea întâmpla ceva rău fiului său, femeia a sunat la 112 cerând ajutorul pompierilor. Un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Botoşani s-au deplasat la faţa locului şi au intrat în apartament deschizând uşa de la intrare cu ajutorul dispozitivului de deblocare a uşii. Copilul a fost găsit în apartament în perfectă stare de sănătate.
Panică duminică dimineaţă printre locuitorii străzii Peco din municipiul Botoşani după ce una dintre anexele din gospodăria lui Ionuţ N. a fost cuprinsă de flăcări. Focul s-a declanşat cu puţin înainte de ora 03.00 la magazia de lemne amenajată în curtea acestuia. Flăcările ameninţau să se extindă la casa de locuit şi celelalte anexe. Evenimentul a fost anunţat la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani la ora 03.00. Două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Botoşani s-au deplasat la locul indicat în cel mai scurt timp posibil. Lupta cu flăcările a durat jumătate de oră fiind salvate bunuri materiale în valoare de 50.000 de lei. Valoarea pagubelor a fost estimată la 15.000 de lei, fiind distruse mai multe bunuri depozitate în magazie ( 1 maşină electrică de găurită, 1 flex, 1 tablou de siguranţă, 1 aragaz, 1 frigider) precum şi 80% din magazia construită din lemn. În urma cercetărilor efectuate la faţa locului s-a stabilit că incendiul a fost provocat cel mai probabil de o persoană iresponsabilă. Cazul a fost preluat de organele de poliţie.
Facem un apel către cetăţeni judeţului să respecte normele de prevenire şi stingere a incendiilor pe timpul igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale.
SUBOFIŢER RELAŢII PUBLICE
Plt. Dorina LUPU

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Complot în jurul Adei Macovei
Ioan Rotundu
O femeie şi-a schimbat aspectul fizic pentru copiii săi
Comentariul comentariilor XLIX
(Ioan Rotundu)
PROGRAM TELE' M BOTOŞANI LUNI 30 martie
A fost premiată la Festivalul de muzică uşoar㠄Ghiocelul de argint”
Dezinteres total pentru mecanică la SAM Vlădeni Deal
Undă verde pentru reabilitare a drumului european care străbate oraşul Flămânzi
Horoscop
Eee... ce vremuri!
Reproşul lui Iliescu către prostănacul Geoană
Ruga microbiştilor către Dumnezeu
Românul şi oul
„Arată că-ţi pasă, cumpără de-acasă!”
La Termica se stă cu netreaba în mână
Pe drumurile judeţene se face treabă ca în agricultură odinioară
Ţurcanu a pusa gând rău caselor de schimb valutar
Atac la persoana primarului Flutur
Salată de cartofi de sezon
Citeşte şi hotărăşte!
Proteze sunt pentru toţi pacienţii, dar numai pe… Internet
Vom plăti consultaţiile medicilor de familie?
Opt directori de spitale declaraţi incompetenţi funcţiei ocupată
Se va schimba modul de calcul al pensiilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog