Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Anchete
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
979
De la 07 Ianuarie 2003
123134719
pnl
Baconschi:

Moldovenismul este un construct etnic şi geopolitic artificial

  • 24 January 2010, 23:00
Moldovenismul este un construct etnic şi geopolitic artificial care continuă să perturbe relaţiile diplomatice în acestă parte a lumii, a declarat Teodor Baconschi ,ministrul de Externe al Romaniei,transmite Romanian Globa News.
Şeful diplomaţiei române a făcut această declaraţie la lansarea cărţii „COMINTERNUL şi originile "moldovenismului' ", scrisa de Gheorghe Cojocaru, istoricul numit recent preşedinte al Comisiei pentru condamnarea regimului comunist totalitar din Basarabia. Oficialul roman a reiterat, în acest context, poziţia fermă a Bucureştiului privind ideea de moldovenism."Romania respinge orice demers menit să acrediteze ideea unei naţiuni şi a unei limbi distincte de cea română, pe baza argumentelor clare de ordin ştiinţific, iar aici putem numi cartea prezentată astăzi că pe un excelent argument suplimentar", a punctat şeful diplomaţiei române.
"De câte ori nu ne-am revoltat sau amuzat, fiecare după dispoziţia sa, când auzeam vorbindu-se despre aţa-zisa limba moldovenească? Nimeni, până în ziua de azi, nu s-a lămurit cum stau lucrurile cu acest misterios idiom. În schimb, de fiecare dată când trecem Prutul redescoperim cu deliciu cuvinte şi întorsături de frază în dulcele grai moldovenesc, pe care l-am uitat de când îi citisem ultima oară pe Sadoveanu şi Creangă", a evidenţiat ministrul de externe român.
Baconschi a remarcat însă că unele idei cu influenţe bolşevice mai au încă adepţi la Chişinău. "Totuşi, în ciuda schimbărilor recente din R. Moldova, pe care le salut atât că român, cât şi că ministru de externe al României, moldovenismul nu şi-a dat încă obştescul sfârsit. Din nefericire, fanteziile de sorginte bolşevică despre identitatea istorică şi lingvistică a Basarabiei îşi găsesc încă destui adepţi", a punctat şeful diplomaţiei române.
Vorbind despre cartea lui Cojocaru, Baconschi a subliniat că istoricul demonstrează, pornind de la un mare număr de documente, cum a fost concepută între 1924 şi 1928 "o redutabilă armă menită să submineze statalitatea României şi să facă din Transnistria un cap de pod pentru exportarea Revoluţiei Roşii în Balcani şi în Europa".
"Dincolo de implicatiile ei geopolitice, inventarea moldovenismului a avut rezultate dramatice în plan identitar...Moldovenismul neagă rădăcinile identitare româneşti, iar metoda să preferată este supralicitarea şi mistificarea. Un argou devine limba literară, iar o regiune de pe malul Nistrului devine stat cu identitate moldovenească distinctă", a mai explicat Teodor Baconschi.
Gheorghe Cojocaru a atras atenţia, în intervenţia sa, asupra remarcabilei schimbări de atitudine de la Chişinău."Astăzi, autorităţile de la Chişinău manifestă o deschidere fără precedent în ultimii 20 de ani fară de relaţia cu România. Ceea ce se face astăzi la Chişinău, din punct de vedere politic, este un act de demnitate. Noi avem nevoie de acest sprijin din partea Bucureştiului şi cred că şi lumea politica are", a precizat el.
Revenind la volumul lansat vineri, Cojocaru a evidenţiat că a avut ocazia "să profite" de pe urma deschiderii arhivelor de la Bucureşti, Moscova şi Kiev, dar mai puţin de pe urma celor de la Chişinău, unde autorităţile nu au manifestat, pe perioada scrierii volumului, o deschidere în acest sens.
Romanian Global News remarca ca este pentru prima data cand, in ultimii opt ani, un ministul de externe al Romaniei numeste teritoriul de dincolo de Prut, intr-o intalnire oficiala, Basarabia. Poate si-a amintit de cuvintele lui Eminescu sau poate chiar se schimba ceva la ministrul de externe...Vom vedea daca nu sunt doar vorbe!
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


O decizie demagogică
Tinerii şomeri sunt consiliaţi… cu promisiuni
Au câştigat bani la leafă, dar nu vor înţelege mai nimic din ei
CAS a câştigat toate procesele de executare silită
Noi obligaţiile ale medicilor de familie faţă de copii
Rădăşanu vrea, pentru protecţia copilului, o lege mai umană
Sindicatele bugetarilor sunt în fierbere
Furt din supermarket
„Mafiot” la Cordăreni
Doar două treimi dintre secretarii de comună au studii superioare
Prefectul a avertizat primarul comunei Adăşeni să intre în legalitate
„Curtea de Conturi nu este Dumnezeul nostru, al tuturor”
le-a spus primarilor din judeţ
Drujbe „de marc㔠la preţ de bazar
Suntem manipulaţi, dar nu ne pasă!
Ioan Rotundu
România a fost şi va fi un avocat permanent al integrării europene a Republicii Moldova
Pleac-ai noştri, vin ai noştri, noi rămânem tot ca proştii
Slabe speranţe pentru reeditarea operei lui Dumitru Iov în anul 2010
Nemulţumirea botoşăneanului Costel Codău
Locuinţă incendiată de un cablu electric neizolat corespunzător
Salvată din casa cuprinsă de flăcări
Spicherul atacat şi nesusţinut
Preşedintele Obama tulbură apele internaţionale ale sistemului bancar
Încălzirea globală: alt scandal. Mare şi comic
Şapte judeţe intră sub incidenţa Codului Portocaliu
Botoşanii se află printre ele
Doar IQ-ul îi desparte
Horoscop
Românul şi ce-ar vrea el în 2010
Comentariul comentariilor (XII)
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog