Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Umor
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3794
De la 07 Ianuarie 2003
122575733

Băsescu, cel mai iubit dintre pământeni… la Baranca

  • (Ioan Rotundu)
  • 21 September 2008, 23:00
Ieri ne-am deplasat la Baranca, să vedem pe viu cum se construiesc noile case pentru sinistraţi. În primăria din Hudeşti l-am găsit pe primarul Viorel Atomi ocupat până peste cap cu câteva zeci de cetăţeni adunaţi în holul primăriei pentru a primi ajutorul social în vederea cumpărării lemnelor de foc pentru la iarnă. Chiar dacă era extrem de ocupat, şi-a făcut timp să meargă cu noi până la Baranca. Mai ales că fusese sunat de la un alt ziar, care l-au acuzat că fură din materialele trimise de guvern pentru sinistraţi. Voia să ne convingem la faţa locului că lucrurile stau cu totul altfel.
Într-adevăr, în locaţia unde au fost amplasate cele vreo 30 de module-container (foto 1), viaţa locatarilor părea a fi intrat în normalitate. Am văzut mai multe interioare. Unele curate, cu mobila frumos aranjată (foto 2), altele mai sărăcăcioase şi mai puţin curate. Deh, şi locatarii sunt de două feluri: albi la piele şi bruneţi.
Oamenii şi primarul Viorel Atomi erau mulţumiţi că guvernul s-a mişcat repede şi a trimis materialele pentru ridicarea celor 40 de case, alte trei urmând a fi numai reparate. S-au primit baloturile cu BCA, grinzile pentru ridicarea acoperişului, tabla de pus pe casă, fierul beton. Cu tabla s-a creat o problemă, valabilă şi în celelalte judeţe unde sunt sinistraţi de pe urma inundaţiilor. Specialiştii guvernamentali, care au calculat cantitatea de tablă pentru acoperiş, n-au avut în vedere că tabla are pierderi prin îmbinare şi croială la coamă. Aşa că nu va ajunge pentru acoperirea celor 40 de case, dar primarul speră ca problemele să se rezolve repede.
Greu a fost de găsit şi constructorul. Firmele mari nu n-au dorit să angajeze aceste lucrări, fiind de valori mici, de numai câteva miliarde de lei vechi. Doar patronul dorohoian Ştefan Apăscăriţei, cu societatea Invest Com, a acceptat preluarea lucrărilor. Patronul, aparţinând unui cult care are mulţi adepţi în Baranca, s-a oferit să ridice casele în condiţiile stabilite de guvern. Iar condiţiile stabilite de guvern nu sunt deloc atractive. Pe lângă materialele de construcţie, s-a mai alocat o sută milioane lei vechi manoperă pentru fiecare casă ridicată prin firmă de de construcţie, 60 milioane pentru cei care vor lucra în regie proprie, adică prin forţele familiei şi 25 de milioane pentru cei care fac numai reparaţii.
Dacă avem în vedere că din suta de milioane de lei 19% se duce la stat cu titlu de TVA iar alţi 16% cu titlu de impozit pe manoperă, patronul va rămâne cu 65 milioane lei venit brut de pe urma fiecărei case. De aici va suporta plata angajaţilor, cheltuielile cu masa şi cazarea, transportul şi cheltuielile de regie ale firmei. Când tragi linia şi socoţi, s-a dus suta de milioane de lei, fără ca firma să mai câştige ceva. Iată de ce firmele mari n-au dorit să se implice. Se pare că patronul Apăscăriţei a acceptat lucrările şi dintr-o altă raţiune. El nutreşte gânduri de a spori numărul membrilor la cultul pe care-l reprezintă.
Pentru a mai reduce din cheltuieli, patronul a cerut primarului să-i acorde dreptul de a transporta fierul beton la Dorohoi, la sediul de firmă, unde să-l taie şi să-l împletească. Ar fi fost prea costisitor să care utilajele de prelucrat fierul beton până la Baranca, unde l-ar mai fi costat peste o sută milioane de lei la E.ON, pentru a trage curent trifazic. Faptul că duce fierul beton brut la Dorohoi şi-l aduce prelucrat le-a dat scuipat la furcă politicienilor locali de opoziţie, în special liberalii, să-l acuze pe primarul social-democrat că fură din acest material. Toţi cei cu care am stat de vorbă, inclusiv paznicul, au negat cu vehemenţă că s-ar fi furat din materiale, totul fiind sub control zi şi noapte.
Primarul Viorel Atomi s-a arătat încântat de cele două vizite ale preşedintelui Băsescu în localitate. „La a doua vizită m-a recunoscut ca şi când ar fi vorbit zilnic cu mine. Mai mult, a recunoscut şi pe o femeie însărcinată, care născuse doi gemeni şi a cărei casă s-a prăbuşit în urma inundaţiilor” – mi-a relatat primarul, care a ţinut să precizeze că preşedintele n-a făcut nici o aluzie politică şi nici nu l-a întrebat ce culoare politică are. Sătenii din Baranca sunt încântaţi că preşedintele României i-a vizitat de două ori şi că pe unii i-a recunoscut că a stat de vorbă cu ei la prima sa vizită. Chiar dacă materialele şi banii pentru reconstrucţia caselor le-a alocat Guvernul Tăriceanu, sinistraţii cred că totul se datorează vizitelor preşedintelui.
La Baranca există toate premisele ca până la 30 noiembrie casele să fie predate locatarilor, la roşu, cu a hotărât Guvernul Tăriceanu. Numai că fiind în prag de iarnă, rămâne de rezolvat problema încălzirii şi amenajarea măcar a unei camere unde familia să poată locui cât de cât civilizat. O sobă de teracotă costă în jurul a 20 milioane de lei, iar sinistraţii n-au alte venituri. Prefectul Sorescu s-a angajat ca prin sponsorizări şi donaţii să-i ajute să aibă amenajată o cameră în care să se afle şi o sobă, iar oamenii cred în această promisiune a prefectului, considerându-l „om serios”.
Şi cei de la E.ON au înţeles să-i ajute pe sinistraţi. Deja reţeaua electrică care să alimenteze viitoarele case a fost finalizată, urmând a se face numai racordul clădirilor.
La Baranca, noile case vor fi ridicate pe un teren achiziţionat de către primărie de la particulari la preţul de 100 milioane lei hectarul, nefiind sinistraţi care să se încăpăţineze să-şi ridice casa pe vechiul amplasament. Fiecare familie va primi, odată cu casa, şi 6/7 ari de teren, concesionat fără plată pe o perioadă de 49 de ani, cât permite legea în prezent. Cu timpul se va găsi o cale ca terenul să fie transferat în proprietatea familiilor sinistrate.
Fără doar şi poate că viaţa merge înainte, cu necazurile şi bucuriile ei. Sinistraţii din Baranca au început să uite de nopţile de groază trăite în perioada inundaţiilor şi să se gândească la viitor. Unii se bucură că vor avea case solide, cu geam termopan, cu învelitoare din tablă zincată şi cu o bucăţică de grădină. Înainte de inundaţii trăiau în nişte cocioabe şi făceau mâncare afară, la pirostrie. Numai că, după obiceiul pe care îl au, s-ar putea ca peste un an sau doi să le vedem casa ruină. Pentru că ţiganul, chiar şi romanizat, nu renunţă uşor la obiceiurile sale de a trăi într-un anumit mod.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Românul şi ziua de azi
Iniţiere în actul sexual
Liberalii susţin că se fură din materialele guvernamentale
la Baranca, situaţia este cu totul alta
Medicii stomatologi îşi vor putea cumpăra cabinetele
Fanfara de la Vorona a cântat la Zilele Capitalei
Peremiştii au pus de-o răzmeriţă împotriva lui Vadim
„Expo zoo 2008” la Vorona
Preşedintele Ţâbuleac stă cu ochii pe fondurile europene
Lucrările de investiţii vor trece sub lupa specialiştilor CJ
Pedeliştilor li s-a făcut milă de copiii abuzaţi
ei vor pedepse mai mari pentru asistenţii maternali
Horoscop
Program Tele'M Botoşani luni, 21 septembrie
Comentariul comentariilor (CLXLVI)
(Ioan Rotundu)
Politicieni de soi... dansând tango
De ce divorţează Mihaela Rădulescu?!
Oamenii lui Patriciu prezenţi, ieri, la Baranca
Drogaţii cu medicamente
Angajaţii ASP se vor rostui cu câte 30.000 RON fiecare
banii îi vor primi de la stat
De prezenţa gândacilor în spital, vinovaţi sunt pacienţii
cel puţin acesta este verdictul dat de ASP
Meteosensibilii au probleme de sănătate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog