Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20093
De la 07 Ianuarie 2003
122880160

Bătrâna Panovia Manziuc abandonată de autorităţi în frigul iernii

  • Ioan Rotundu
  • 23 October 2016, 23:00
Cazul bătrânei Panovia Manziuc (foto 1), în vârstă de 80 de ani, l-am prezentat în paginile Jurnalului în două rânduri. Sunt nevoit s-o fac şi pentru a treia oară. Locuitoare a satului Sinăuţi, un sat de ucraineni, comuna Mihăileni, în noaptea de 19 spre 20 iulie o vântoasă i-a descoperit casa iar pereţii rămaşi fără acoperiş s-au dărâmat şi ei. Primăria Mihăileni, respectiv primarul Laurenţiu Barbacariu, medic de familie de profesie, i-a promis că o va ajute ca până la iarnă să-şi ridice altă casă. I-a mai promis ajutor şi Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani dar şi senatorul PSD Doina Federovici care numai că n-a plâns pe umărul bătrânei ca să-i impresioneze pe cei din preajmă cât de miloasă este ea la suflet.
Venea iarna şi bătrâna, în afară că i s-a adus un container ca să se adăpostească la vreme de noapte, nu i s-a mai dat ajutorul promis. În urmă cu trei săptămâni am fost sesizat de către o rudă a bătrânei iar când autorităţile locale au aflat c㠄Lumea lu’ Rotundu” se interesează de soarta bătrânei iute i-au dat un ajutor în materiale de construcţie în sumă de 5 mii lei. I-au dat şi doi cetăţeni care s-o ajute la ridicatul casei.
Am verificat în urmă cu o săptămână şi într-adevăr la casă se lucra, se ridicaseră zidurile şi urma a se turna centura pentru prins acoperişul. Numai că am observat că bolţarii au fost zidiţi pe cant, ceea ce ce dădea zidurilor o subţirime şi o fragilitate periculoase iar în cazul unui acoperiş greu zidurile s-ar fi prăbuşit. Treabă de mântuială!
Ieri am constatat că zidurile ridicate de către cei trimişii de la primărie au fost dărâmate iar bolţarii rezidiţi pe lat (foto 2), aşa că rezistenţa va fi alta iar acoperişul va putea fi prins cu trăinicie. Numai că refacerea lucrărilor s-a făcut cu ajutorul neamurilor şi a celor din sat. Cu 5 mii lei primite ajutor de la Primărie nu se poate ridica o casă.
Bătrâna locuieşte cu un fecior, Mihai Manziuc, care este bolnav şi care să străduie şi el cât poate ca să aducă măcar o cameră la stadiul de locuit pentru că nu se poate rămâne peste iarnă în container.
De ajutoare nu mai poate fi vorba. Primăria nu mai poate da nimic pentru că nu are temei legal. Costică Macaleţi, Doina Federovici au uitat de mult timp de promisiunea de ajutor făcută. Toată speranţa bătrânei Manziuc este ca să fie ajutată de rude şi săteni.
Cum se va sfârşi această dramă de viaţă a unei bătrâne de 80 de ani este greu de spus. Poate îi întinde o mână de ajutor vreo firmă de construcţii de prin Botoşani. Oricât de mic ar fi ajutorul, pentru bătrână va conta enorm de mult. În ce mă priveşte voi continua să urmăresc evoluţia situaţiei şi să o fac public, este singurul ajutor pe care i-l pot da bătrânei.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Pelerinaj izvor al credinţei sau fanatism religios pe stil vechi?
Ioan Rotundu
Incidente la marsul pentru unirea R. Moldova cu Romania:
Mai multi manifestanti au incercat sa rupa cordonul de jandarmi din Piata Victoriei. Protestatarii au amplasat corturi in Piata Universitatii, unde vor sa ramana peste noapte
Raportul preliminar privind interventia jandarmilor, inaintat duminica MAI
Gheorghe Nichita, fost primar al Iasiului trimis in judecata de DNA in doua dosare,
candideaza la Camera Deputatilor pe listele PRU
Ministrul Apararii spune ca nu se pune problema reintroducerii stagiului militar obligatoriu,
dar "exista o asteptare din partea societatii de a pune ceva in loc"
Manifestantii pentru unire au plecat din Piata Universitatii.
Liderul protestatarilor, intalniri cu Traian Basescu (PMP), Daniel Constantin (ALDE) si Ecaterina Andronescu (PSD). Cele 3 partide si-au manifestat sustinerea
China cumpara in stil mare case nemtesti
- 16.000 de locuinte din marile orase germane vandute fondului de investitii CIC
USR va anunta luni lista ministrilor si a secretarilor de stat care vor candida pe listele Uniunii.
Nicusor Dan ar putea candida intr-un colegiu din Bucuresti
Horoscopul zilei de 24.10.2016
Bancul zilei: Un sfat util
Răzbunarea preotului Nicodim Nichita pe profesorul Moroşanu
Trăsura tatălui lui George Enescu
Lumea lu' Rotundu: In memoriam - Constantin Moroşanu
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 21.10.2016
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog