Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18133
De la 07 Ianuarie 2003
122903782

Beneficiile expunerii la soare ar putea fi mai importante decât riscurile

  • 8 May 2013, 23:00
Beneficiile asupra sanatatii ale expunerii la soare ar putea depasi ca importanta riscul de imbolnavire de cancer de piele, sustin cercetatorii de la Edinburgh University, potrivit carora razele ultraviolete elibereaza un compus care scade presiunea arteriala, reducand astfel riscul de atac de cord si de atac cerebral si chiar prelungind viata, relateaza BBC.
Producerea acestui compus – oxid nitric – este separata de producerea de vitamina D de catre corp, care creste in urma expunerii la soare. Pana acum, producerea vitaminei D a fost considerat a fi singurul beneficiu asupra sanatatii umane a razelor soarelui.
Dermatologii de la Edinburgh University au studiat presiunea arteriala la 24 de voluntari expusi la raze UV si lampe cu caldura.
In prima sesiune, voluntarii au fost expusi la ambele, iar in cea de-a doua, razele UV au fost blocate, astfel ca pielea a fost supusa doar la caldura.
Rezultatele au aratat ca presiunea arteriala a scazut semnificativ timp de o ora dupa expunerea la razele UV, insa nu si dupa sesiunea de expunere la caldura, ceea ce a sugerat ca razele UV duc la beneficii asupra sanatatii. Nivelul de vitamina D a ramas nemodificat in urma ambelor sesiuni.
“Banuim ca beneficiile asupra sanatatii date de lumina soarelui vor depasi riscul de cancer de piele. Munca pe care am facut-o ofera un mecanism care indica acest lucru si explica de ce suplimentele alimentare cu vitamina D nu vor putea compensa lipsa luminii soarelui. Acum planuim sa evaluam riscurile de boli cardiovasculare si cancer de piele la oamenii care au fost expusi diferit. Daca se confirma ca soarele reduce riscul de deces din aceste cauze, va trebui sa reconsideram sfaturile referitoare la expunerea la soare”, a declara cercetatorul Richard Weller.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Soluţie sexuală
Raportul FreeEx: Presa din România în 2012 - mai politizată ca oricând
Azerii continuă construcţia unui proiect faraonic de "100 miliarde dolari"
Victor Ponta: Băieţii deştepţi din energie nu au murit, ci s-au transformat
Tudor Chiuariu îl contrazice din nou pe Victor Ponta
Voiculescu adus cu mandat la Tribunalul Bucureşti
Un an de guvernare USL a însemnat un regres de câţiva ani pentru învăţământul românesc
Blaga a prezentat "Cartea neagră a guvernării USL"
Botoşani: Primarul Portariuc a declanşat război total liberalilor
Ioan Rotundu
Profesorul istoric Ionel Bejenaru a trecut la Orientul Etern
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog