Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Învăţământ
Sănătate
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
8361
De la 07 Ianuarie 2003
79797932

Birocraţia blochează tratamentul românilor în străinătate

  • 30 April 2012, 23:00
Numărul botoşănenilor care ajung să se trateze în spitalele din străinătate pe formularul E112 eliberat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate este tot mai mic de la an la an.
Birocraţia pare să fie cauza pentru care asiguraţii de sănătate nu prea uzează de formularul E112. Reprezentanţii instituţiei de asigurări de sănătate cred însă că motivul ar fi altul: „sistemul sanitar românesc a devenit capabil în ultimii ani să rezolve cazuri care înainte nu puteau fi tratate decât în străinătate”.
De la începutul anului, doar două formulare E 112 au fost eliberate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru intervenţii chirurgicale în spitale din alte state ale Uniunii Europene. Ambele formulare au fost eliberate pentru copii cu malformaţii congenitale de cord. Sunt doi copii care s-au născut cu malformaţii cardiace şi pentru care nu există posibilitatea efectuării intervenţiilor respective în spitale din România.
Sumele pentru intenţiile chirurgicale ale celor doi copii, în spitale din Austria, urmează să fie comunicate de clinicile respective instituţiei botoşănene de asigurări de sănătate.
Paşii parcurşi de familiile celor doi copii pentru obţinerea formularelor E112 nu au fost uşori. Mai întâi, părinţii copiilor s-au adresat unor clinici universitare româneşti, unde diagnosticul a fost precizat de către medici specialişti cu titlu de profesori universitari.
La nivelul clinicii universitare se întocmeşte un referat medical cu semnătura medicului curant şi a directorului de clinică, prin care se arată că intervenţia nu poate fi efectuată într-un spital din ţară.
„La dosar, pe lângă referatul de la clinică se adaugă celelalte documente medicale şi dovada de asigurat de sănătate. Apoi se întruneşte o comisie medicală care constată dacă sunt întrunite condiţiile pentru intervenţia în străinătate. Mai trebuie şi acordul clinicii din străinătate”, a declarat Rodica Huţuleac, preşedinta CJAS Botoşani.
Reprezentanţii instituţiei botoşănene de asigurări de sănătate spun că în ultimii an s-ar fi extins posibilităţile de realizare a unor intervenţii chirurgicale în ţară, operaţii care nu puteau fi realizate decât în străinătate, şi asta ar fi făcut ca formularul E112 să fie mai greu de obţinut. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Sute de motociclişti sunt aşteptaţi să dea iama prin Botoşani
Coţcăriţa Huncă îi prevede lui Flutur viitorul
Un tânăr om de afaceri din Germania bătut de un botoşănean
UNPR-iştii vor la Primăria Botoşani
Începe a patra etapă de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare
Manifestări în cadrul „Zilelor Oraşului Verde”
Comasarea spitalelor nu a adus avantaje salariaţilor
Lumea celor şapte taine
Dorel Gaftoneanu
Botoşani: Justiţia banului
Victor Ponta, la întâlnirea cu delegaţia FMI
dorim să păstram stabilitatea si credibilitatea macroeconomică a ţării
Ponta are rezerve înb privinţa majorării salariilor
Fitch despre situaţia din România
căderea Guvernului a sporit incertitudinile politicile populiste ar pune presiune pe rating
Bancul zilei: Fără duşmani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă