Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24335
De la 07 Ianuarie 2003
122884402

Biserica Ortodoxa, fondurile europene si agricultura de la manastiri

  • Istoria unei relatii lucrative pentru toate partile, mai putin bugetul UE
  • 4 June 2014, 23:00
Peste 1,8 milioane de euro din totalul de 4,9 milioane de euro din subventii agricole acordate bisericilor din toata tara in 2013 s-au dus catre manastirile si parohiile din judetul Suceava.
Miercuri, procurorii DNA au inceput o ancheta despre posibile plati ilegale de subventii catre manastiri care de fapt nu desfasurau activitati agricole. Care e miza, cum s-a ajuns la aceasta situatie? Ei bine, intre Biserica Ortodoxa si Statul roman exista o colaborare extrem de fructuoasa, lucrativa chiar, consfintita printr-un protocol semnat anul trecut cu Ministerul Agriculturii, dar si prin prezenta Bisericii intr-un select comitet consultativ privind soarta fondurilor europene. Iar cand Agentia de Plati a vrut sa strice armonia si sa ceara dovezi ca terenul agricol subventionat chiar e lucrat, Patriarhia a reactionat dur si a avut castig de cauza.
Procurorii DNA au demarat o ampla operatiune la Agentia de Plati in Agricultura (APIA) Suceava, unde suspecteaza plati ilegale de subventii agricole catre biserici si manastiri, printre altele. De altfel, manastirile si bisericile din judetul Suceava au primit in 2013 mai bine de o treime din subventiile acordate de APIA tuturor lacaselor de cult din tara.
Procurorii anticoruptie suspecteaza ca multe din subventiile acordate catre manastiri au fost facute ilegal si ca, de fapt, APIA a platit subventii din fonduri europene unor parohii si manastiri din judetul Suceava ce nu desfasurau activitati agricole sau zootehnice.
Contre APIA-BOR pe tema subventiilor agricole. APIA a cedat
Nu mai departe de luna aprilie, directorul general APIA avertiza Biserica ca din 2015 este necesara sa dovedeasca calitatea de fermier activ pentru a obtine subventii din bani europeni.
"Pentru a putea dovedi calitatea de fermier activ, institutiile de cult trebuie sa aiba in obiectul de activitate activitati agricole conform clasificarii CAEN sau sa poata dovedi cu documente ca desfasoara propria activitate agricola", declara Dorel Benu, directorul general al APIA.
Biserica Ortodoxa a reactionat imediat si a transmis ca APIA nu poate refuza unitatilor bisericesti statutul de fermier activ.
"Statutul de fermier activ, invocat de reprezentantii APIA, dar al carui sens nu este inca definit legal, nu poate fi refuzat unitatilor bisericesti care detin in proprietate si cultiva terenuri agricole. Desigur, autoritatile trebuie sa urmareasca cu responsabilitate corecta folosire a banilor primiti drept subventie de la Stat sau din fonduri europene. Mentionam ca unele unitati bisericesti au infiintat prin asociere cooperative agricole pentru ca sa cultive cat mai eficient terenurile agricole pe care le detin, fiind un exemplu in moderna si eficienta gestionare a acestora. In prezent, problema principala ramane faptul ca unitatilor bisericesti li s-au restituit numai o parte din terenurile agricole si forestiere preluate abuziv de regimul comunist", transmitea Patriarhia.
O zi dupa luarea de pozitie a Patriarhiei, APIA dadea inapoi si transmitea ca va sustine la plata subventiei manastirile cu activitate agricola proprie.
"Mentionam faptul ca APIA vine in sprijinul institutiilor de cult care isi desfasoara propria activitate agricola pe terenurile arendate sau aflate in proprietate si sustine mentinerea acestora la plata pe suprafata si din 2015", se arata in comunicatul APIA remis HotNews.ro.
5 milioane de euro, subventii agricole pentru toate bisericile din tara. In Suceava s-au platit 1,9 milioane
In 2013, APIA a platit subventii pe suprafata de teren agricol exploatat de 4,9 milioane de euro, catre cele 2.315 institutii de cult din tara, din care 217 manastiri, 2071 parohii si 27 alte institutii de cult sau religioase, pentru suprafata agricola totala de 23.863 hectare.
In cazul judetului Suceava, subventiile catre manastiri si parohii au cumulat 37%, adica mai bine de o treime, din totalul la nivel national. Nu mai putin de 225 de lacasuri de cult din judet au primit subventiile de la centru si au cumulat circa 1,85 miliaone de euro din totalul de 4,9 milioane euro.
Intr-o analiza a sumelor acordate prin subventie catre manastirile din judet, Obiectiv de Suceava nota ca printre marii beneficiar se numarau o parte din manastirile cu incarcatura istorica precum Putna, dar si multe manastiri mai putin cunoscute publicului larg, dar care dispun de suprafete foarte mari de teren agricol.
Sursa amintita sublinia ca "subventiile au fost incasate cu preponderenta pentru intretinerea de pajisti, greu de verificat daca lucrarile pentru care s-au primit subventii s-au facut sau nu in realitate".
Vezi aici topul manastirilor si parohiilor din judetul Suceava dupa valoarea subventiilor agricole primite in 2013
Ulterior publicarii informatiilor si a statisticilor cu subventiile acordate manastirilor in judetul Suceava, Obiectiv de Suceava scria ca DNA a intrat pe fir si a inceput sa cerceteze situatia. Practic, subventiile aprobate de APIA Suceava au inceput a fi cercetate de catre procurorii DNA inca de saptamana trecuta, totul culminand cu descinderile de miercuri.
Ponta si Contantin, in vizita la Patriarh
In contextul contrelor intre Ministerul Agriculturii si APIA pe de-o parte si Biserica Ortodoxa pe de alta pe tema subventiilor agricole date manastirilor si parohiilor, premierul Ponta, ministrul Agriculturii Daniel Constantin, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea si Mugur Isarescu s-au intalnit cu patriarhul Daniel.
Oficial, premierul spunea ca intalnirea a fost una pentru a primi binecuvantare, chiar la cateva zile de la debutul campaniei la europarlamentare.
Protocol intre Ministerul Agriculturii si Patriarhia Romana: preotii informeaza comunitatile rurale despre fondurile europene pe agricultura
Biserica si legatura sa cu fondurile europene pentru agricultura au mai fost in centrul atentie si in urma cu un an, cand Ministerul Agriculturii, condus de Daniel Constantin, a semnat un protocol de colaborare cu BOR, astfel incat preotii sa informeze omunitatile rurale despre fondurile europene disponibile pentru dezvoltarea agriculturii.
De asemenea, oamenii Bisericii urmau sa promoveze valorile traditionale ale comunitatilor rurale si sa organizeze seminarii si intalniri. Conform Protocolului, preotii urmau sa isi desfasoare activitatea de consiliere in afara slujbelor religioase si sa nu fie remunerati pentru activitatea lor.
Patriarhia Romana, in Comitetul care analizeaza Acordul de Parteneriat pentru noile fonduri europene
Pe langa implicarea alaturi de Ministerul Agriculturii, Biserica Ortodoxa face parte din Comitetul Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP) referitor la fondurile europene din perioada 2014-2020.
Conform descrierii oficiale, CIAP este un for consultativ la nivel national, care functioneaza sub coordonarea Ministerului Fondurilor Europene si are un rol important in pregatirea corespunzatoare a Romaniei pentru utilizarea fondurilor nerambursabile care vor fi alocate in exercitiul bugetar al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. De remarcat ca din componenta CIAP Patrarhia este singurul reprezentant al unui cult religios din Romania.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat Nova Apaserv Botoşani
Modern Calor ieftinește din nou energia termică
Anunț Urban Serv
Bancul zilei: Dorinţa ţiganilor
Horoscopul zilei
Germanul Manfred Weber preia presedintia grupului Popularilor Europeni
Mircea Geoana: Numele meu, pe lista foarte scurta de potentiali candidati PSD
Europarlamentarii PMP, acceptati in grupul PPE din Parlamentul European
Electorata, o noua versiune mult mai restrictiva
PNL acuza PSD ca vrea sa controleze Curtea de Conturi, BNR, TVR si Radio Romania
Alexandru Uioreanu, fiul presedintelui CJ Cluj, condamnat definitiv la 8 luni inchisoare cu suspendare
Deputatul PMP de Dambovita Florin Popescu, pus sub control judiciar
Proteste ale jurnalistilor la Budapesta contra cenzurii
Barack Obama: Liderii trebuie sa lupte impotriva coruptiei, nu sa fure de la cetateni
Romania nu va fi niciodata singura!
Căţeii dintâi turbă repede
Ioan Rotundu
Campanie de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului...
Profesorul Constantin Manolache, a încetat din viaţă
Botoşani: Inspecție ministerială la Casa Sofian
Se întoarce Inchiziţia?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog