Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6604
De la 07 Ianuarie 2003
122578543

Biserica lui Ştefan confiscată de stareţul Mănăstirii Popăuţi

  • Ioan Rotundu
  • 2 September 2016, 23:00
Ieri, duminică 28 august, spre seară, mi-am propus să dau o raită pe la Mănăstirea Popăuţi să văd dacă în această vară s-a mai lucrat la biserica ctitorită de domnitorul Ştefan cel Mare la 1496.
Două biserici istorice avem în Botoşani care sunt în restaurare de mai bine de 20 de ani şi numai nu se mai termină aceste lucrări ca ochiul doritorului să cunoască istoria medievală a ţării să le poată privi. Este vorba de biserica „Sf. Gheorghe”, ctitorie a doamnei Elena Rareş, soţia domnitorului Petru Rareş, fiul lui Ştefan cel Mare şi biserica ctitorită de Ştefan cel Mare la Popăuţi.
Anual, de la guvern, de la Primăria Botoşani se alocă sume consistente de bani la parohiile din Botoşani numai pentru terminarea lucrărilor la aceste două biserici monument istoric nu. Ştiu preoţi care s-au îmbogăţit şi trăiesc pe picior mare de pe urma banilor alocaţi de Guvern sau primărie parohiei lor. .
Mai zilele trecute pe la un post de televiziune din Botoşani a trecut un preot care avea pe inel trei chei de maşină. Curios, un cameraman l-a întrebat ce face cu trei autoturisme. „Unul este al meu, unul al soţiei şi unul al fetei” a răspuns preotul cu leafă de bugetar şi care-i jupoaie de bai pe creştinii care-i vin la biserică pentru diferite servicii religioase. .
Aşadar, am ajuns în faţa porţii mănăstirii, am încercat s-o deschid dar mi-a fost peste putinţă. În acest timp a oprit o maşină închisă la culoare, un verde spre negru, din care a coborât o doamnă îmbrăcată cernit care şi ea voia să intre în mănăstire. Ne întrebam unul pe altul ce-i de făcut cînd de la poarta de intrare în curtea Secţiei de boli contagioase agentul de pază care m-a recunoscut după vocea de la televizor, cum mi-a spus, s-a apropiat de noi şi ne-a explicat că duminica poarta este închisă toată ziua. .
De la el am aflat că abia de la ora 21.00, când începe slujba de noapte, se deschide şi poarta. În timp ce au venit şi alte persoane ((oto 1) agentul mi-a mai relatat că nu se poate intra în mănăstire decât numai când este slujbă, iar slujba se face dimineaţa şi noaptea. În seara Învierii, mi-a povestit agentul, au venit pompierii să verifice dacă nu sunt pericole de incendiu. Nu li s-a dat drumul, aşa că au tras maşina în curtea spitalului şi au aşteptat până la miezul nopţii când un călugăr a deschis poarta pentru slujba de Înviere. .
M-am uitat după un program de vizită la biserica lui Ştefan. Nici vorbă de aşa ceva. .
Ultima dată am intrat în curtea mănăstirii în primăvară şi am constatat că în curte du dispărut băncile pe carte te puteai aşeza să meditezi la vremurile medievale când Ştefan venea la biserica pe care a ctitorit-o. Dacă vrei să te odihneşti şi să respiri aerul credinţei monahale n nu-i cu putinţă pentru că băncile au fost ridicate de stareţ (foto 2). .
Normal ar fi fost ca de la nivelul Direcţiei Judeţene de Cultură, de la Serviciul de patrimoniu, cineva să se fi interesat de soarta bisericii lui Ştefan. Dar cine s-o facă? Directorul Dan Huţu, un profesoraş de istorie ruginit în atmosfera rurală de la Vf. Câmpului şi adus la Botoşani per post de director de către PNL Botoşani în perioada când preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani era liberalul Mihai Ţâbuleac, este un anonim incompetent. Omul nu-i în stare să lege două vorbe într-un discurs public iar de vreo doi ani nici nu l-am mai întâlnit pe la evenimente publice. .
Ce este cert, biserica lui Ştefan a fost scoasă din circuitul turistic al Botoşaniului prin decizia unilaterală a părintelui arhimandrit Ioan Harpa, actualul stareţ al mănăstirii Popăuţi. .
Cum spunea agentul de la poarta Secţiei de boli contagioase, mănăstirea a devenit un fel de stat în stat şi nimeni nu le poate face nimic călugărilor de dincolo de zidurile solide din piatră care au costat miliarde de lei vechi. Pentru piatra din ziduri s-au găsit bani, pentru finalizarea lucrărilor de reconstituire a bisericii lui Ştefan nu. .
În momentul de faţă Cultura botoşăneană este ca şi inexistentă. Ce n-a terminat de demolat Ţâbuleac a continuat cu succes oierul Florin Ţurcanu iar acum Costică Macaleţi pune cireaşa de pe colivă prin a o politiza şi subordona în totalitate PSD-ului. .
Mare dreptate a avut celebrul pictor spaniol Francisco de Goya când a rostit şi mai celebra fraz㠄Somnul raţiu8nii naşte monştri”. Da, la Botoşani, somnul oamenilor care se pretind a fi de cultură, a născut nişte monştri în sutană sau haine de politician. Vae victis!, iar cei învinşi suntem noi, botoşăneni.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 3.09.2016
Redacţia Jurnalului vă informează
Bancul zilei: Educaţie cazonă în vremurile trecute
Premierul Ciolos merge saptamana viitoare in Germania, pentru intalniri economice.
Iohannis si Merkel se vor intalni in perioada urmatoare
Ce cauta Ciolos, Dragnea, Basescu, Tariceanu, Ponta si multi altii chiar in aceste zile
"Cel mai longeviv om din lume", un indonezian in varsta de 145 de ani,
spune ca vrea sa moara
Cum s-a nascut noul Frankenstein al politicii romanesti
Ambasadorul SUA ,JAMES D.PETIT ]n Republica Moldova a fost expulzat
Moldovenii cer EXPULZAREA ambasadorului SUA la Chișinău
„Zilele Nordului”, o afacere de familie ajunsă orfană politic
Cu tupeu, Mihaela Huncă continuă pesederizarea în şcolile din judeţ
Ioan Rotundu
Guvern: Alegerile parlamentare, pe 11 decembrie
Cele două plăgi care i-au lovit pe ţăranii din norul judeţului
Ioan Rotundu
Peste Transfăgărăşan...
Ioan Rotundu
Prognoza falsă a meteorologului Liviu Dragnea
Ioan Rotundu
Ce se intampla daca mananci TREI OUA PE ZI? Sigur nu stiai asta!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog