Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14563
De la 07 Ianuarie 2003
122900212

Boboteaza în tradiţii şi obiceiuri

  • 5 January 2010, 23:00
În suita celor 12 sărbători importante creştine se număra şi Boboteaza (Botezul Domnului), ţinută în fiecare an în ziua a şasea a lunii ianuarie. Sărbătoarea este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Isus să păşească în viaţa publică, la împlinirea vârstei de aproximativ 30 de ani. Întrucât în această zi Isus s-a prezentat pentru prima dată în lume, sărbătoarea se mai numeşte şi Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului. Încă din secolul 3, poate şi mai înainte, este semnalat începutul acesteia. Cert este că în "Constiţutiile Apostolice" Boboteaza figura deja printre marile sărbători creştine, alături de Crăciun şi de Paşti.
Evenimentul Botezului este descris de către toţi evangheliştii. Matei relatează că Isus a venit din Galileea la râul Iordan, unde boteza Ioan Botezătorul, cerând să fie şi el botezat. Ioan i-a zis: „Eu am trebuinţă să fiu botezat de tine şi tu vii la mine", iar la răspunsul lui Isus, că aşa se cuvine, a fost botezat în cele din urmă de către Ioan. Boboteaza (Botezul Domnului) este o manifestare a celor trei Persoane ale Treimii: Fiul se botează în Iordan de către Ioan, Spiritul Sfânt se coboară asupra lui Isus în chip de porumbel, iar Tatăl din cer Îl declară ca fiind Fiul sau.
Boboteaza (6 ianuarie) şi cu Sfântul Ioan (7 ianuarie) aproape că formează una şi aceeaşi sărbătoare. În ajun, preotul sfinţeşte casele cu apa care a fost sfinţită în dimineaţa aceea după Liturghie. Oamenii ţin post negru până ce vine preotul şi beau din această apă sfinţită. Preotul este precedat de copii îmbrăcaţi în cămăşi albe, sunând din clopoţei şi deschizând calea preotului, strigând Kira Leisa, adică pronunţarea româneasca a grecescului Kyrie Eleison (Doamne miluieşte). Pe lângă Troparul Bobotezei, copii cântă colinde speciale care descriu minunea care a avut loc la Iordan. În ziua aceasta, în afară de preot, nimeni nu se duce colindând din casă în casă.
În ziua de Bobotează, după liturghie, preotul împreună cu enoriaşii fac o procesiune spre un lac, râu sau vreun izvor, pentru slujba Sfinţirii Apelor. Când Troparul Bobotezei începe, vânătorii şi pădurarii satului împuşcă peste ape ca să alunge duhurile necurate. Astăzi, acest obicei a păstrat doar semnificaţia festivă a unui foc de artificii, fiind lipsit de simbolism. Dacă este frig, se pregăteşte o cruce de gheaţă, pentru a marca locul slujbei şi la sfârşit preotul aruncă în apă o cruce de lemn, iar feciorii satului se aruncă să o scoată, chiar daca este ger. Se crede că în ziua aceasta toate apele pământului sunt sfinţite; de aceea femeile nu spală rufe pentru următoarele opt zile până la sfârşitul praznicului.
Printre tradiţiile şi obiceiurile de Bobotează, figura şi Iordănitul femeilor. În satele din nordul ţării, pe vremuri, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva şi duceau alimente şi băutură. După ce serveau masa, ele cântau şi jucau toată noaptea. Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care apăreau întâmplător pe drum, îi luau cu forţa la râu, ameninţându-i cu aruncatul în apă. Tot acum, în unele regiuni, avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu. În noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi o bucăţică de busuioc; busuioc se pune şi sub pernă. Fetele care cad pe gheaţă în ziua de Boboteaza, pot fi sigure că se vor mărita în acel an. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Nu rataţi primul spectacol din anul 2010
Anul 2010 va fi un an de creştere, dar standardul de viaţă al românilor nu se va modifica
Iavorenciuc – o familie cu probleme
Poveste de toamnă, cu incendii şi bani arşi, povestită-n plină iarnă
Jobenul lui Boc
Probleme cu doamna de muzică
Program TELE'M Botoşani, miercuri 6 ianuarie
Analiştii economici: Decizia BNR arată normalizarea situaţiei politice
Leul, îmbarcat pe o traiectorie de apreciere
Din fiecare sută de lei încasată, românii cheltuiesc 16,5 lei
pe taxe şi peste 70 de lei pe consum
Prioritatea guvernului celui de-al doilea stat românesc este integrarea europeană
Mulţi basarabeni vin în Ţară ca să serbeze Crăciunul pe stil vechi
Cultură şi spiritualitate românească la parohia ortodoxă
“Sf. Apostol Toma” din Dandenong
Părintele Arsenie Boca: “Să ne ferim de judecăţile cele îndrăzneţe”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog