Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Umor
Mondene
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6306
De la 07 Ianuarie 2003
122866373

Bogat şi sărac: De ce se tem comuniştii de România?

  • 14 July 2009, 23:00
Agresivi, înrăiţi, românofobi, comuniştii par goniţi de o spaimă cumplită. Campania lor electorală dovedeşte nu atât calcul politic, cât o groază nebună de fiare geologice care simt că vântul încearcă să le arunce în prăpastie.
Săgeţi în inimă şi în ochi
Fobiile, precum se ştie, degenerează în obsesii. Unele triburi primitive, când nu au forţa să-şi anihileze inamicul de care se tem cel mai mult, caută să-l ucidă în efigie. Îi reproduc imaginea, îi fac chip cioplit şi după aceea îi înfig săgeţi în inimă, în ochi, oriunde li se pare necesar pentru a-i face felul. Atacurile lansate acum cu o cruzime obscurantistă de comunişti împotriva unor presupuşi „duşmani ai statului" au şi ele la origini o idee fixă.
Regimul Voronin este chinuit de un coşmar politic. Cu el se culcă şi tot cu acesta se scoală. Şi fără o psihanaliză freudistă se vede cu ochiul liber că îndărătul agresivităţii sale de peşteră se ascunde oroarea de România. Îndemnând la „apărarea patriei", guvernarea PCRM insinuează în subtext că Republica Moldova ar fi ameninţată de dincolo de Prut.
Deşi nu există nicio probă că autorităţile de la Bucureşti ar fi implicate în evenimentele din 7 aprilie, puterea comunistă nu dă înapoi. Nu anulează regimul de vize, pe care l-a impus abuziv. Nu dezavuează acuzaţiile mincinoase aduse României. Din contra. Continuă să arate cu degetul spre Vest, sugerând cum că de acolo pândeşte o primejdie grozavă.
Un război identitar împotriva propriului popor
Se înşală însă cei care afirmă că motivaţiile puterii ar fi exclusiv electorale. Că Voronin ar încerca să diabolizeze România pentru a face pe placul Rusiei şi, în definitiv, pentru a învinge în alegeri. Lucrurile sunt mai complicate decât ar putea să pară. Luptând cu opoziţia liberală, cu „antistataliştii", cu pretinsul amestec străin în evoluţiile politice de la Chişinău, comuniştii poartă, de fapt, un război identitar.
Votul de la 29 iulie este, fără doar şi poate, o prioritate pentru PCRM. Nu încape discuţie. Numai că partidul de guvernământ urmăreşte mai mult decât un succes de moment. Instinctul autoconservării le dă comuniştilor de ştire că-i paşte un pericol mortal. Acesta nu-i peste hotare. E în preajmă. Guvernanţii îl văd şi îl simt chiar împrejurul lor. Ei se tem de propriul popor. De naţiunea care în 1991 şi-a câştigat dreptul la autodeterminare şi a dat nume statului. România e doar sperietoarea din afară. E efigia în care comuniştii lovesc pentru a-şi ucide propria frică. Pentru a scăpa de obsesii.
Ca şi puterea sovietică, actuala guvernare se teme de moldoveni. De istoria, limba şi cultura lor românească. De strămoşii noştri. De marii înaintaşi. De Ştefan cel Mare, desemnat în 2008 cel mai mare român din toate timpurile. Dacă ar putea, regimul Voronin l-ar înlocui cu vreun cneaz rus, dar nu are cum.
Comuniştilor le este frică de gândurile şi simţirile noastre. În trecut, ei îşi sublimau această groază animalică, zăvorând graniţa de la Prut, punând sub interdicţie literatura română, construind cele mai performante întreprinderi în stânga Nistrului. Astăzi vremurile s-au schimbat, dar reflexele rămân aceleaşi. Din nou este închis hotarul. Iar se creează o atmosferă propice pentru o vânătoare de vrăjitoare.
Ciuma roşie, o boală vindecabilă
Lovind în România, comuniştii atentează, de fapt, la mintea şi inima fiecărui moldovean, a majorităţii cetăţenilor acestui stat. Degeaba însă. Acum nu mai trebuie să mergi la Odesa sau Moscova, ca altădată, pentru a cumpăra ziare sau cărţi scrise cu grafie latină. Astăzi cuvântul românesc, codificat în genotipul naţional, se descifrează în convingerile şi sentimentele noastre. Cum-necum, suntem în plină eră informaţională. Lumea largă a devenit mică precum un sat. Nu mai încape în ea tancul pentru a-ţi strivi cu şenilele conştiinţa de sine.
Astfel, problema comuniştilor nu este politică, ci psihiatrică. Ei se înverşunează să lupte cu felul nostru de a fi, de a raţiona şi de a înţelege lucrurile. Dacă rămâne la putere, regimul Voronin va continua să ne terorizeze cu monomaniile lui degradante. Să speculeze tulburările de identitate etnică de care au suferit mulţi cetăţeni sub ocupaţia sovietică. Să incite un strat social împotriva altuia. Să poarte interminabile războaie civile precum cel de astăzi. Să se certe cu toţi vecinii şi, ca rezultat, să condamne Republica Moldova la o izolare politică pe plan internaţional.
De unde şi concluzia, că scrutinul din 29 iulie nu-i doar o acţiune electorală. Alegerile anticipate au şi o pronunţată conotaţie medicală. Pentru că, oricum ai da, înainte de a fi o dogmă, comunismul e o boală. La fel de periculoasă, după cum constată o recentă rezoluţie OSCE, ca şi nazismul. Iată de ce votarea, oricum ai întoarce-o, trebuie să se constituie într-un început de vindecare a Republicii Moldova de ciuma roşie.
Petru Bogatu, Jurnal de Chisinau
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Liderii de sindicat din Sănătate au fost cumpăraţi cu privilegii
numai că privilegiile acordate nu aduc bani de salarii şi medicamente
Liderii de sindicat din Sănătate au fost cumpăraţi cu privilegii
numai că privilegiile acordate nu aduc bani de salarii şi medicamente
Titularizarea pe post trece prin sediul unor partide
examenul pe bune, un vis irealizabil
Nevoia de economii financiare naşte prin spitale o nouă monstruozitate
Caravana tuberculozei ţigăneşti s-a pus în mişcare
Operaţiunea “consulul român de la Chişinău”
sau pe cine plăteşte statul român degeaba
Judecătorii l-au făcut proprietar pe Mihalcea pe baza metodei deducţiei
şmecher de Bucureşti, Mihalcea are şi clădirea şi banii acum aşteaptă şi terenul
Minunile amantului
Boc şi demisia lui Ridzi
Reprezentanta Australiei la Cerbul de Aur – o româncă
Modele extremiste promovate de Preşedintele CJ Harghita
Senatul american cu ochii pe regimul comunist de la Chisinau
Rita Muresan ofera lectii de stil vestimentar la volan
Urcă şi anul acesta pe scena Festivalului Cerbul de Aur
Campanie împotriva traficanţilor de ţigări şi alcool
„Ochii” din tramvai!
PROGRAM TELE'M MIERCURI 15 iulie
Dâmburile din carosabil şi viteza l-au propulsat într-o râpă adâncă
Stema municipiului Botoşani luată la analizat
SC Eltrans speră la resturi de bani europeni
de la alte domenii pentru reabilitarea căii de rulare
COMUNICAT – privind munca de noapte si repaosul saptamanal
Românul şi elefantul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog