Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9034
De la 07 Ianuarie 2003
122869101

Bogat şi sărac: Fostul preşedinte, luat în coarne de propriul partid?

  • 15 September 2009, 23:00
Voronin se pare că intră în panică. Într-un interviu pentru Radio „Echo Moskvî", el îndeamnă PCRM să boicoteze alegerile preşedintelui republicii. Gestul său este simptomatic
Voronin se teme de trădare
Tentaţia fostului şef al statului de a se eschiva de la vot trădează frică. El se teme să se facă de râs. Asta se vede de la o poştă, oricât s-ar strădui să-şi ascundă emoţiile. Bănuieşte, pesemne, că în cazul în care vor participa la alegerile preşedintelui, mulţi dintre tovarăşii săi de drum se vor suci în faţa urnei şi îl vor încornora în cel mai mişelesc mod cu putinţă.
La prima vedere, istoria se repetă. Atâta doar că întoarsă pe dos. După alegerile parlamentare din aprilie, deputaţii celor trei partide liberale, precum se ştie, au refuzat să ia parte la votare şi comuniştii nu au reuşit să obţină mult râvnitul „vot de aur" care le lipsea pentru a o instala pe Zinaida Greceanâi în jilţul prezidenţial.
Numai că, la o privire mai atentă, între situaţia de astăzi şi cea din primăvară e o diferenţă capitală. Democraţii şi-au justificat neparticiparea la vot acum câteva luni prin acuzaţiile de fraudă. Suspiciunile interne de trucare a scrutinului au fost întărite atunci de manifestaţiile anticomuniste din 6 şi 7 aprilie, precum şi de atitudinea sceptică faţă de corectitudinea alegerilor, luată de prestigioase instituţii internaţionale.
Acum însă lucrurile stau altfel. Legitimitatea alegerilor din 29 iulie n-a fost contestată de nimeni. Iar problema aparent litigioasă iscată în jurul primei şedinţe a Parlamentului de noua legislatură a fost tranşată în cele din urmă de Curtea Constituţională.
PCRM intră în disoluţie
Astfel, PCRM la ora actuală nu are nici măcar motivaţii formale pentru a obstrucţiona alegerea şefului statului. Asta pe de o parte. Pe de alta, comuniştilor, după scrutinul din aprilie, nu le ajungea un singur vot pentru a întruni o majoritate calificată. De aceea democraţii erau îndreptăţiţi să-şi ia măsuri de precauţie.
Astăzi însă, pentru a alege şeful statului, noii majorităţi parlamentare îi lipsesc tocmai opt voturi. E un decalaj foarte greu de surmontat. Cu toate acestea, rezultatul votării îi dă mari dureri de cap lui Voronin. De unde şi senzaţia că el şi-a pierdut încrederea în fidelitatea şi pacienţa ortacilor săi. E un semn clar că PCRM intră în disoluţie. Acest lucru, ce-i drept, încă nu se vede bine cu ochiul liber. Dar şi pe Titanic, când nava a început să ia apă prin toate încheieturile, la început totul era calm şi frumos. Sus, la clasa întâi, cânta muzica. Pocneau dopurile de şampanie, lumea veselă ciocnea paharele, se auzeau râsete, doamnele cu ochi languroşi dansau cu domni semeţi. Însă jos, undeva în măruntaiele vasului, îşi croiau deja drum valurile ucigătoare ale oceanului.
Partidul Comuniştilor, neîndoielnic, se duce la fund. Unii dintre coechipierii fostului preşedinte caută deja un colac de salvare. Presa scrie că aceştia poartă negocieri cu reprezentanţii AIE, încercând să evite alegerile anticipate. Unii par deprimaţi. Duminică, de exemplu, ex-ministrul Igor Dodon sugera cu amărăciune la NIT că FMI a întrerupt negocierile cu autorităţile comuniste pentru a netezi drumul democraţilor spre putere.
Toată lumea s-a săturat de guvernarea PCRM. Totuşi, Voronin se aventurează să intre cu ambarcaţiunea sa naufragiată într-o luptă care poate fi ultima în cariera-i politică. El vrea să provoace cu tot dinadinsul alegeri anticipate, deşi acestea riscă să pecetluiască soarta comuniştilor.
Trei scenarii posibile
Boicotul anunţat ar putea să aibă consecinţe imprevizibile. În linii mari, dacă PCRM refuză să ia parte la vot, sunt posibile trei scenarii. Nici unul dintre acestea nu pare să avantajeze PCRM. Oricum, haideţi să le luăm pe rând.
Primul. În cazul în care Voronin le forţează mâna colegilor din fracţiune, nu-i exclusă o rebeliune pe faţă în sânul partidului, deşi astăzi aceasta pare puţin probabilă. S-ar putea ca unii dintre membrii grupului parlamentar să se desprindă ostentativ de PCRM şi să-l voteze pe Marian Lupu sau să facă presiuni pentru a-l determina pe fostul preşedinte să demisioneze de la cârma formaţiunii.
Al doilea. Boicotul e în măsură să-i aducă lui Voronin un câştig de moment. Dar acesta ar putea să se constituie într-o victorie a lui Pyrrhus. Dacă PCRM va decide să nu ia parte la alegeri, posibilii renegaţi care sunt deja pregătiţi să-l voteze pe Marian Lupu, s-ar putea să nu se încumete să-l înfrunte deschis pe Voronin. Ca rezultat, deputaţii comunişti vor fi constrânşi să absenteze in corpore de la vot. În această situaţie, AIE ori va convoca alegeri anticipate, ori va iniţia un referendum constituţional la sfârşit de an pentru a alege preşedintele la primăvară printr-un sufragiu direct şi universal. În ambele cazuri, comuniştii mai curând pierd decât înving, deoarece şi iniţiativa, şi puterea executivă le va aparţine democraţilor.
Al treilea. După instalarea guvernului, coaliţia democratică, pentru a evita boicotul, s-ar putea să le cedeze comuniştilor postul de şef al statului care în cele din urmă va fi votat. În cazul în care PCRM refuză oferta, lucrurile vor evolua pe canavaua celui de-al doilea scenariu.
Petru Bogatu, Jurnal de Chisinau
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Autorităţile judeţene au intrat în alertă
Botoşăneni de 18 ani, uitaţi-vă în buletin!
Termenul de depunere a proiectelor pentru împădurirea s-a prelungit
Loc de joacă pentru copiii Grădiniţei 6
Primăria Botoşani a stabilit preţul abonamentelor pentru parcomate
preţurile nu sunt la îndemâna oricui
Spovedania domnişoarei
Plăcintă cu dovleac romanească tradiţională
Horoscop
Programul PEAD a ajuns, cu ajutoare cu tot, din nou la Flămânzi
Iulia Vantur, călătorie în paradis... În paşi de hula
Elevii şcolii din Cordăreni participanţi la un concurs naţional
Bucătăreasa lui Ion Dolănescu
Bal mascat românesc in Lucerna
„Dor de Eminescu” este imnul unei instituţii şcolare din oraşul basarabean Ungheni
Petrecere românească în parcul canadian Red Lodge
Balada vieţilor de mult uitate
„Poporul armoân”, invenţia unui grup de interese susţinut din exterior
Afaceristul machedon Samara, din Constanţa, vrea să ajungă deputat pe-o scurtătură
Program TELE'M Botoşani, miercuri, 16 septembrie
Dîrzenia lui Geoană
Maniacul Nechita şi cavalerismul lui Ţâbu
Fariseismul a învins demagogia
Ioan Rotundu
La Protecţia Copilului tot nu sunt semne de plata lefii
Educatoarea beţivă a dat bir cu fugiţii
Fosta Angelă Curelaru îi dă insomnii actualului Rădăşanu
Nume de şcoli cu directori epuraţi… politic
Da, rămân un tâmpit!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog