Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Umor
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12501
De la 07 Ianuarie 2003
122898150

Bogat şi sărac: Pe cine va devora Lupu?

  • 3 July 2009, 23:00
Astăzi toţi sunt preocupaţi de faptul pe cine îi va dezavantaja Lupu mai mult în campania electorală. Dar antrenarea sa în alegeri pe listele PD ridică şi o altă întrebare. Pe cine îi va devora el după votarea de la 29 iulie?
Maimuţa din copac
Cu toate că îşi pune masca blândă a unui iepure dintr-un celebru film cu desene animate care, umilind un lup fioros, aducea pacea şi liniştea în junglă, fostul preşedinte al Parlamentului se furişează în cursa electorală ca un animal de pradă. Dar ca unul total sucit, în multe privinţe ieşit din tipare şi tocmai de aceea imprevizibil. Pare inofensiv. Nu atacă frontal şi nu pândeşte dintr-un tufiş obscur.
Deşi a fost învinuit că ar fi calul troian al comuniştilor, Marian Lupu se pregăteşte să intre în altă piele. În cea a babuinului din copac. Potrivit unei butade chineze, când jos se bat doi lei, câştigă maimuţa cocoţată sus într-un palmier.
Când doi se bat, al treilea câştigă. Cam de pe aceste poziţii confortabile se interpune fostul numărul doi de pe lista PCRM în disputa comuniştilor cu opoziţia liberală. Se uită cu blândeţe de sus la toată lumea implicată în alegeri şi o îndeamnă la pace.
Blândul răpitor
Cu un apel la conciliere naţională au venit la conferinţa de presă de acum două zile şi cei patru locuitori din satul Sângera care au părăsit recent partidul lui Voronin pentru a i se alătura lui Marian Lupu. Miercuri, împreună cu Igor Munteanu, am fost invitatul emisiunii „Chestiunea zilei", prilejuită de retragerea lor din PCRM. La prima vedere, evenimentul este insignifiant şi nu merită atenţie. Nu au făcut disidenţii din Sângera vreo gaură în cer. Şi nici chiar o crăpătură în edificiul PPCD.
Ei au produs, totuşi, o simptomatică scurgere de informaţii. Unul dintre transfugi a declarat în cadrul dezbaterilor de la Jurnal TV, că Marian Lupu după alegeri va coaliza cu cel care va fi mai tare în viitorul Legislativ. Cu alte cuvinte, dacă PCRM va fi în stare să-l readucă la putere, el va merge pe mâna partidului de guvernământ.
În aparenţă, punctul de vedere al unui figurant care îl abandonează pe Voronin de dragul fostului spicher nu contează. Să nu uităm însă că plecarea celor patru nu este deloc întâmplătoare. Ei au ieşit din PCRM trântind uşa şi gestul lor a fost regizat cu surle şi trâmbiţe de Partidul Democrat. De unde şi impresia că opinia lor este asumată de PD. Şi pe urmă, dezvăluirea foştilor comunişti din Sângera spune totul despre pudoarea lui Marian Lupu care evită să ofere un răspuns tranşant ori de câte ori este întrebat dacă se va alia sau nu cu Voronin după 29 iulie.
Aşa fiind, astăzi nu mai încape îndoială că după alegeri noul lider al garniturii PD ar putea să revină în braţele lui Voronin. În cazul în care comuniştii vor obţine mai multe mandate decât cele trei partide liberale, dar nu vor avea destule, totuşi, pentru a forma guvernul şi a alege şeful statului, ex-preşedintele Parlamentului va pactiza cu ei sub pretextul că trebuie să pună capăt războiul rece din societate.
Frumos, nu? Voronin porneşte un „jihad sfânt" împotriva „cruciaţilor" liberali pentru a apăra statul aflat, zice-se, în pericol. Trece ţara prin foc şi sabie. Apoi vine Lupu, bate palma cu agresorul şi, de comun acord cu el, instaurează pacea mult aşteptată. Aplauze furtunoase! Cântă fanfara militară şi ne delectează cu muzică de promenadă!
Cerc vicios
Dar ce se schimbă? Nimic, în afară de faptul că Lupu va prelua, în sfârşit, postul râvnit de preşedinte al republicii, fiind secundat la vârf, ca şi înainte, de tovarăşii săi de drum şi damele de campanie din PCRM. Se intră într-un cerc vicios. Vrând-nevrând, te bate gândul că Voronin l-a rugat pe fostul său spicher să mai transpire puţin în alegerile anticipate pentru a-şi câştiga prin muncă asiduă funcţia de şef al statului.
Astfel, lucrurile devin limpezi ca lacrima. Indiferent de faptul al cui proiect este Lupu, în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate a apărut un jucător care le va da comuniştilor o şansă.
Dacă PCRM nu reuşeşte să mai fraudeze încă o dată votarea, ca la 5 aprilie, el riscă să piardă sau să încheie partida electorală la egalitate de puncte cu opoziţia. În această situaţie, ex-preşedintele Parlamentului va fi colacul de salvare de care Voronin se va agăţa pentru a rămâne la guvernare. De unde şi concluzia că Marian Lupu, oricine ar sta în spatele lui, e un obstacol în calea unei schimbări autentice. E apa chioară strecurată în benzina vehiculului electoral care trebuie să scoată Republica Moldova din mizeria comunistă şi s-o ducă în Europa.
Petru Bogatu, Jurnal de Chisinau
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


România a dat Uniunii Europene de şase ori mai mult decât a primit
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI SÂMBĂTĂ- 4 iulie
SC „Local Servicii” a încheiat deja primele contracte
Între 14 şi 16 august se vor desfăşura „Zilele oraşului Flămânzi”
Geamătul surd al geniului suferinţei pe altarul culturii botoşănene
Sfatul madamei Udrea către Ridzi
Românul şi fraţii (săi) americani
Omul care a învins birocraţia şi neîncrederea
Plecarea în concediu a medicilor de familie creează probleme pacienţilor
Rahitismul generează îngrijorare
Adevărul despre „căpşunari”
22 de mii de morţi pe listele celor care au votat în aprilie
Se anunţă noi scumpiri în transportul botoşănean
Campanie de dezinsecţie în cartierul de rromi de la Drochia
Club de vacanţă pentru copiii botoşăneni la sediul PSD
Trei tone de furaje mistuite de foc de la un simplu muc de ţigară
Social democratele botoşănence vor pleca în schimb de experienţă în Italia
Ziua Americii sărbătorită la Botoşani
Şase luni negre pentru învăţământ!
Singurul săptămânal românesc din Ungaria este îngenuncheat!
ce face România?
Cred, cu toate că e absurd!
Oricine poate fi bătut, torturat, omorât în bătaie
Chiar şi fără loc de muncă, românii preferă să rămână în străinătate
De la coma alcoolică la sinucidere
Întrecere între samurai
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog