Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14956
De la 07 Ianuarie 2003
122875023

Bolnavi condamnaţi la moarte

  • 23 October 2008, 23:00
Dacă până nu demult stârnea indignare în rândul populaţiei ideea listelor de aşteptare pentru internarea în spital a celor care suferă de boli cronice, acum reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au mai găsit un prilej de a-i şoca pe cetăţeni, fie ei bolnavi sau nu, dar şi pe cadrele medicale. Un proiect de act normativ stabileşte priorităţile la internarea pe secţiile de terapie intensivă. Se pare că de pe lista priorităţilor sunt scoşi bolnavii în stare terminală, care ar putea să prindă câte un pat în astfel de secţii doar dacă şefii secţiilor respective consideră că se poate acest lucru.
Motivarea acestei prevederi care ar putea să capete puterea conferită de actul normativ stă în faptul că în mai toate spitalele din ţară secţiile de terapie intensivă sunt foarte aglomerate. Şi atunci, bolnavul despre care medicul ştie că are nu mai are şanse de supravieţuire nu va mai ajunge la terapie intensivă.
Nici la insistenţele familiilor bolnavilor medicii de pe secţie nu trebuie să cedeze. Criteriile pe baza cărora bolnavii vor avea prioritate la paturile din secţie sunt bine stabilite şi clare. Bolnavii critici instabili sunt primii pe lista priorităţilor la internare în secţia de terapie intensivă, după care urmează pacienţii în stare critică şi care suferă şi de boli cronice. Va fi luată în considerare chiar şi vârsta pacientului, după cum prevede proiectul de act normativ.
"Poate în spitalele mari din ţară sunt probleme la internarea în secţiile de terapie intensivă. La noi nu au fost astfel de probleme. Este o secţie aglomerată, dar niciodată nu a fost un pacient care să aibă nevoie de tratament sau de conectare la aparate în această secţie şi să nu aibă loc. Nu cred că este nevoie de astfel de criterii pentru că medicii ştiu cel mai bine cine trebuie să ajungă la terapie intensivă şi cine nu", menţionează un cadru medical din Spitalul Judeţean.
La baza unor astfel de prevederi ar putea să stea şi faptul că în secţia de terapie intensivă tratamentele aplicate bolnavilor sunt foarte scumpe. Ordin privind aprobarea regulamentului de organizare, funcţionare şi practică din cadrul secţiilor de anestezie şi terapie intensivă a fost postat ieri pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică.
Datorită folosirii unor resurse costisitoare, utilizarea eficientă a paturilor de terapie intensivă este o prioritate în toată lumea. Criteriile de admisie trebuie să selecteze pacienţii care beneficiază cel mai mult de aceasta îngrijire specializată şi costisitoare. Există două categorii de pacienţi pentru care beneficiul îngrijirii în terapie intensivă nu este mai mare decât beneficiul îngrijirii în secţiile obişnuite ale spitalului. Aceste două categorii sunt reprezentate de cele două extreme ale riscului vital: pacienţii cu risc mic de deces şi pacienţii cu risc foarte mare. Aceste două grupe se referă la “pacienţii prea bine pentru a beneficia” şi la pacienţii în stare terminal㠓prea bolnavi pentru a beneficia” de îngrijirea în terapie intensivă, se arată în proiectul de Ordin privind aprobarea regulamentului de funcţionare şi practică din cadrul secţiilor de anestezie intensivă. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCXXIII)
(Ioan Rotundu)
Sprijin financiar pentru agricultori
Povestea românului care a învins nesuferita dobândă bancară
Comunicat de presă
Diversiunea Hrebenciuc
Băsescu încearcă reducerea impactului vizitei preşedintelui Ungariei
Ungaria îşi construieşte drumuri din amenzile date şoferilor români
Cetatea Neamţului se redeschide în decembrie
Horoscop
Pragmatismul lui Ionel
Năstruşnicul năsturel de la pantalonul lui Geoană
Are bun simţ, vechime în meserie şi vrea căutată...
O iniţiativă prezidenţială de aplaudat
Flutur este acuzat că a dat lucrări naşului Vrăjitoru
Ţâbuleac zice că are bani, dar nu-i poate direcţiona la primarii PDL
ca banii să ajungă la cine vrea el, îi trebuie aprobarea consilierilor CJ
Florin Ţurcanu acuză, uitând că este cu musca pe căciulă
Două minţi încâlcite încurcă problemele judeţului
Liviu Conţac i-a acuză de nepricepere pe Ţâbuleac şi Ţurcanu
Consiliul Local Botoşani se îndreaptă încet, dar sigur, spre desfiinţare
Gabriel Oprişanu intră de astăzi în...suspendare
Ţiganii cu puţine clase vor să înveţe, dar nu au unde
Aproape 400 de deţinuţi botoşăneni vor fi testaţi HIV
Escrocarea clienţilor de către bănci pare să fi atins limita răbdării
Muşcată sălbatic de un cal
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog