Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19152
De la 07 Ianuarie 2003
122879219

Bolnavii de ficat, dacă n-au bani pentru test, pot muri liniştiţi

  • casele judeţene de asigurări nu decontează analizele la ficat, care costă între 400 şi 600 lei
  • 10 April 2009, 23:00
Deşi numărul bolnavilor de ficat este în continuă creştere, hepatitele, cele de tip B şi C cunoscând în ultima vreme o adevărată explozie, o serie de teste apărute relativ recent pe piaţă nu sunt decontate de către casa de asigurări de sănătate. Printr-o nouă tehnică, numită şi „biopsie virtuală”, medicii pot stabili cât de afectat este ficatul de boli cronice precum hepatita sau diabetul.
Pacienţii suspecţi de boli cronice ale ficatului pot beneficia de două teste moderne, FibroTest şi FibroMax, care înlocuiesc puncţia hepatică, o procedură riscantă şi dureroasă. În România, testele au pătruns pe piaţă acum doi ani, dar nu sunt atât de intens utilizate, medicii considerând că acest lucru se întâmplă pentru că aceste teste nu sunt deloc la îndemâna oricui, din cauza costurilor destul de ridicate. Casele judeţene de asigurări de sănătate recunosc acest tip de investigaţie, dar nu o decontează, astfel că pacienţii trebuie să o plătească din buzunarul propriu.
Primul test costă 400 de lei, cel de-al doilea, 600 de lei. Acestea au la bază un algoritm matematic şi pot stabili virtual dacă un pacient suferă de leziuni ale ficatului, date de hepatita B sau C ori de consumul excesiv de alcool. Testele au fost verificate în 90 de ţări, pe mai mult de 8.000 de pacienţi şi au fost puse la punct de Spitalul Pitie-Salpetrier din Paris.
Potrivit medicului Anton Pârvu, investigaţiile constau într-o simplă înţepătură, prin care se ia sânge pacienţilor, după care datele se introduc într-un calculator, rezultatul fiind calculat pe un site special. Practic, prin aceast㠄biopsie virtual㔠se poate stabili cât de afectat este ficatul unui pacient care suferă de hepatită virală B sau C, diabet, exces de colesterol sau care este consumator înrăit de alcool.
Softul care stabileşte cât de afectat este ficatul ia în calcul biomarkeri ai sângelui (transaminaze, proteine serice, bilirubină), dar şi parametrii precum vârsta, sexul, greutatea şi înălţimea pacientului. Primul test, FibroTest, depistează afecţiuni precum fibroza hepatică şi arată cât de agresiv este virusul care a infectat ficatul. Celălalt test, FibroMax, care este mai complet, arată, în plus, cât de încărcat este ficatul cu grăsimi, care sunt tulburările de metabolism şi dacă în organism mai există şi alte hepatite decât cele date de virusuri.
Dacă anul trecut se punea problema introducerii acestor teste în rândul investigaţiilor decontate de către instituţia de asigurări, în condiţiile de criză actuală, şansele ca pacienţii cu afecţiuni de ficat nu mai pot spera nici măcar la o compensare a acestor investigaţii. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Va interveni NATO în Moldova? Rusia trimite deja muniţii speciale
A fi sau a nu fi grupă de jandarmi la Flămânzi?
Reţetă bucovineană potrivită pentru Băbeasca Neagră
Horoscop
Conştiinţa violatorului
Cum puteţi organiza o nuntă frumoasă şi cu costuri mici
Elenei Udrea îi e milă de Boc!
PNL-ul văzut prin ochii lui Iavorenciuc
Ioan Rotundu
Câmpanu încă se ţine tare şi nu se predă lui Ţurcanu
Liderul PD-L Botoşani prevede o prezenţă slabă la votul pentru europarlamentare
Senatorul Câmpanu pledează pentru farmacii mobile la sat
Pregătiri pentru Zilele Oraşului Botoşani
Angajaţii Primăriei Botoşani nu au primă de Paşti
Cât costă o ceartă pe holurile Tribunalului!
Prinsă la cules de flori printre morminte
Surprinşi la braconat
SAAB cu numere expirate descoperit la Stânca
Românul şi timpul acesta
PRM-ul a deschis porţile, dar nu le-a trecut nimeni pragul
Deputatul Dolineaschi şi micile sale plăceri
sau guvernanţii şi "strânsul curelei"
Cadrele didactice şi-au luat adio de la majorările salariale pe acest an
2800 de elevi săraci speră la cele 200 euro
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog