Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13144
De la 07 Ianuarie 2003
122873211

Bordeianu a scăpat de-o belea românească, pentru a da peste una nemţească

  • 31 May 2007, 23:00
Ioan Bordeianu, în perioada cât a fost directorul teatrului „Mihai Eminescu”, a achiziţionat un autocar second-hand din Germania. Procedura folosită în achiziţionarea autocarului a fost una diferită de cea legală. Motiv pentru care Consiliul Local Municipal Botoşani şi noua conducere a teatrului „Mihai Eminescu”, au depus împotriva lui Bordeianu o plângere penală, prin care l-au acuzat de nerespectarea legislaţiei privind achiziţiile publice şi păgubirea instituţiei teatrale. Plângerea a fost instrumentată de către poliţişti, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani. Prin Rezoluţia dată, procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale împotriva fostului director Bordeianu, pe motiv că lipseşte una din laturile constitutive ale infracţiunilor de care a fost acuzat.
În 28 mai a.c. Consiliul Local Municipal Botoşani şi conducerea Teatrului „Mihai Eminescu”, luând cunoştinţă de conţinutul rezoluţiei, au contestat soluţia neînceperii urmăririi penale la prim-procurorul din Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, Cristian Popovici. Acesta din urmă a dispus redeschiderea cercetărilor. „Mai mult decât atât, s-a constatat că Poliţia nu şi-a făcut datoria şi propune o comisie formată din poliţişti români şi germani care să meargă în Germania pentru cercetări amănunţite”, a declarat primarul municipiului Botoşani.
Prim-procurorul Popovici a constatat că soluţia dispusă de Parchetul local este nelegală pe fondul mai multor vicii şi greşeli de cercetare. În mod greşit s-a reţinut neîntrunirea elementelor constitutive ale infracţiunii referitoare la modalitatea de organizare şi desfăşurare a achiziţiei publice.
Din derularea faptelor rezultă indubitabil că învinuitul Ioan Bordeianu a urmărit evitarea procedurii licitaţiei publice deschise sau restrânse pentru achiziţii, cu o valoare de peste 40.000 euro, procedând la divizarea contractului în două părţi, cu valori mai mici. Pentru realizarea scopului s-a înţeles cu reprezentantul SC Auto Center „Gheorghe Ficiuc” Gmbh KIECHWEG să procedeze la întocmirea unei facturi separate pentru caroserie şi motor, astfel încât valoarea totală a autocarului să fie compusă din două valori mai mici de 40.000 euro.
Prin înregistrarea în contabilitate a facturii conţinând date inexacte s-a comis infracţiunea de fals intelectual. Consecinţa operaţiunii contabile a constat în denaturarea elementelor de activ. Din examinarea fotografiilor existente la dosar, precum şi a ofertelor descărcate de pe Internet, rezultă că în cauză s-a procedat la identificarea unui autocar complet, iar în momentul în care s-a optat pentru autocarul în discuţie, preţul lui fiind de peste 40.000 euro, vânzarea s-a efectuat pentru componente cu valori sub acest prag.
Organele de poliţie nu au făcut nimic pentru a verifica realitatea preţului de achiziţie şi a celorlalte elemente consemnate în factură, astfel încât soluţia procurorului şi propunerea organelor de poliţie sunt lipsite de aportul probatoriu necesar temeiniciei acestora. S-a constatat că se impune constituirea unei comisii rogatorii în Germania, în vederea identificării şi obţinerii documentelor de primire la societatea în cauză a autocarului în discuţie, scopul acestui demers fiind multiplu şi de esenţă.
Toate documentele de intrare şi înregistrare contabilă, precum şi oferire spre vânzare a autocarului sunt de natură să clarifice dacă în cauză Teatrul „Mihai Eminescu” a achiziţionat un autocar sau un vehicul dezmembrat. Iar de se va dovedi că ex-directorul Bordeianu a achiziţionat un autocar complet şi nu piese componente, el riscă să fie trimis în judecată pentru infracţiunea de fals. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Astăzi, Poliţia de proximitate se va întâlni cu elevii
Memorialul Ipoteşti îşi îndreaptă atenţia spre copii
Părinţii sunt cei care încurcă înscrierile la grădiniţe
OJPC nu i-a iertat pe vânzătorii de jucării indisciplinaţi
Taximetrist fricos şi fără imaginaţie
Doi tineri, ce s-au crezut şmecheri, au sfârşit prost
Anunţ
Anunţ "Vasilache"
Comentariu la comentarii (CX)
Scoici cu vin alb
Nedumerirea lui Ion
Horoscop
Citate şi cugetări din Spania
Vă interesează un GPL?
Plan de măsuri pentru diminuarea efectelor secetei
100 de pistoale şi muniţie reală pentru poliţiştii comunitari
Nou regulament pentru cei ce ocupă spaţiul public
Municipalitatea scoate la licitaţie studiul de optimizare a circulaţiei
S-a dat startul la distracţie
Direcţia de Cultură sprijină Reţeaua Tinerilor Rromi
Corlătenii îmbracă straie de sărbătoare
În aşteptarea primului Congres al Forului Democrat al Românilor din Moldova
Autospeciala Penitenciarului s-a oprit într-un gard din Truşeşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog