Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3077
De la 07 Ianuarie 2003
114871633

Botoşăneanul Iftimie vrea ca MuViCC să fie organizat de celebrul profesorul Bossi

  • 1 July 2016, 23:00
Domnule profesor Agostino Bossi,
Prin intremediul domnului profesor Marius Marcu-Lapadat ați aflat câteva date despre Muzeul vieții cotidiene în communism (MuViCC) pe care încercăm să-l construim în orașul Botoșani. Eu personal, Constantin Iftime, am avut fericita ocazie să discut pe această temă cu Dv.
Pentru noi ar constitui o mare onoare să fiți de accord să colaborați la realizarea MuViCC. De aceea vă rugăm în numele colectivului de inițiatori ai acestui proiect să ne faceți bucuria de-a proiecta o expoziție cu un singur obiect pentru acest muzeu. Vom numi această expoziție cu numele Dv.
În primul rând, implicarea Dv, cu nume și experiență internațională, ar mări garanția că acest proiect va fi realizat la standarde înalte de calitate.
În mare, vă spun că în România încă nu există un muzeu despre comunism; există câteva memoriale, pe tema închisorilor din comunism (Memorialul Închisorii de la Sighet, unde au murit mari personalități politice interbelice). Mai multe instituții, printre care Guvernul și Președinția, au anunțat în ultimii ani intenția de a construi un muzeu al comunismului. Din păcate toate proiectele acestea au rămas la stadiul de intenție și declarație.
Apoi, în ce privește calitatea viziunii, majoritatea muzeelor din România nu și-au asumat ideile scenografiei moderne; au fost proiectate în mare parte nu de arhitecți-scenografi, ci doar de muzeografi.
Ele se adresează unui public țintă, ca în anii '80 în comunism, care folosește mijloace de comunicare de început de secol XX. Din structura angajaților de la muzeele din România, a fost scoasă funcția de arhitect - scenograf la sfârșitul anilor '70 - din motive financiare -, iar de atunci situația nu a mai fost îndreptată. Prin proiectul MuViCC, noi încercăm - ca noutate – să scoatem în evidență rolul viziunii scenografice, unde muzeograful –un istoric la bază, de obicei – trebuie să lucreze alături de un arhitect.
Altă noutăți: muzeul să redevină o instituție conectată la școală (școli, licee, universități), muzeul să capete o dimensiune socială în comunitățile din care fac parte (cu rol turistic, economic, educativ, de petrecere a timpului liber ș.a.) Câteva informații generale despre activitățile făcute până acum
Am realizat cu reprezentați ai Facultății de Design Interior de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București, cărora li s-au alăturat un grup de istorici de la Facultatea de Istorie din București, în mare parte tinere cadre didactice, două tipuri de proiecte, cofinanțate de Primăria Botoșani și Consiliul județean Botoșani.
A. În 2014, au fost executate cinci proiecte de formă ale sediului MuViCC, care este o hală industrială. Ideea de bază este conversia arhitecturală a unui edificiu specific comunsmului românesc. Vă trimitem pachetul celor cinci proiecte. Vă trimitem de asemenea fotografii și schițe ale halei.
B. În 2015, au fost proiectate cinci expoziții permanente, care ar trebui construite într-una din cele trei săli halei. Va trimitem filmul în 3d ale acestor expoziții. În viziunea noastră, alături de aceste cinci expoziții, ar trebui așezată o expoziție cu un singur obiect, ca o expoziție eseu, care, într-un limbaj scenografic simplu dar spectaculos, să-i introducă pe vizitatori în viziunea MuViCC și să facă un prim pas către empatizarea cu universul uman dar și ideatic al vieții în comunism.
Fiind adepții unei construcții în mai mulți pași, construirea interiorului MuViCC ar trebui să înceapă, într-o primă sală din cele trei ale halei, cu amenajarea celor cinci expoziții proiectate deja, care ar ilustra, într-un limbaj scenografic modern, viața unui personaj reprezentativ pentru comunismul românesc.
Fruntașul în muncă - personajul ales - locuiește într-un apartament de două camere, participă în anii de maturitate la muncă, este controlat de Securitate, ia parte la manifestații publice și se îngrijește de copiii
Aceste expoziții ar trebui să creeze un cadru emoțional care să-i determine pe vizitatori la o cunoaștere - de la un nivel simplu, la unul aprofundat - a vieții în comunism.
Împreună cu Facultatea de Istorie din București am inițiat o colaborare a istoricilor de specialitate (istoria comunismului românesc) cu arhitecții scenografi; ei urmează să creeze o bază de informații istorice, structurată ca un MuViCC virtual, așezat pe site-ul www.muvicc.ro. Această bază de date va fi conectată la detaliile scenografiei din sediu; până la urmă, vom proiecta o bază de date despre comunismului românesc, realizată de specialiști, în viziunea vieții cotidiene; ca public țintă, ne gândim la vizitatori ai MuViCC de orice nivel cultural, dar și la școli și facultăți care predau istoria comunismului.
Documentația va fi structurată pe nivele de percepție și accesibilitate, de la simplu, la foarte detaliat, iar expozițiile MuViCC vor fi deschideri către o cunoaștere emoțională plăcută.
Alături de aceste cinci expoziții permanente, am vrea chiar din această fază să expunem și obiectele pe care le avem în magazia noastră, obiecte colecționate prin campanii de voluntari și de elevi, campanii organizate în 2014 și 2015. Am dori să deschidem sediul MuViCC pentru public cât mai repede, într-o fază incipientă până la sfârșitul acestui an, și pentru a spori colectarea publică de obiecte din viața cotidiană în comunism.
În acest an, ne propunem, ca pe lângă lucrările strict legate de căpătare a autorizației de deschidere pentru public a sediului, să realizăm practic expoziția cu un singur obiect și două din cele cinci expoziții proiectate; de asemenea, am vrea să realizăm cadrul scenografic pentru expunerea publică a tuturor obiectelor din magazie.
Alegerea celorlalte două expoziții o vom face după ce avem de la Dv un prim proiect al expoziției cu un singur obiect, care, în viziunea noastră, are un mare rol în amenajarea sălii cu celelalte cinci expoziții.
Câteva păreri despre expoziția cu un singur obiect
Am dori ca acest „obiect” să fie din viața cotidiană din comunism, unul bine cunoscut și care să poată fi bine exploatat la proiectarea și construirea cât mai spectaculoasă a expoziției.
În urma consultării mai multor istorici, vă propunem obiectul „caloriferul”, fiind unul legat de confortul vieții în comunism, bine cunoscut de oameni.
Vă oferim imaginea lui, așa cum era cunoscută în anii '80. El poate trimite metaforic la : gratiile închisorilor din comunism, apoi la frigul fizic, dar și la răceala acelui sistem politic dictatorial, neatent la detaliile vieții comune.
Expoziția cu un singur obiect ar putea fi așezată la începutul traseului de vizitare în sala cu celelalte expoziții.
Vă propunem în mare fazele acestei colaborări :
1. Să ne oferiți o primă schiță a acestei expoziții, după care, noi să putem realiza câteva planșe
2. Să ne confirmați că puteți veni la sediul MuViCC în perioada următoare, cu precizarea
și să o integrăm filmului 3d al celorlalte cinci expoziții. Avem nevoie cât mai repede de acest proiect al Dv, pentru că pe baza lui noi vom face dosarul lucrărilor și cheltuielilor necesare construirii acestei expoziției cu un singur obiect. perioadei. Am dori să realizăm o ședință de documentare la sediul MuViCC, la care vor participa și arhitecți de la de la UAUIM București, ședință după care vom stabili documentația de construire a expozițiilor. Noi vă vom asigura din timp bilete de transport cu avionul, cazare și masă. De asemenea, vă vom oferi un minim onorariu pentru schița expoziției, de 400 de euro.
Cu multă stimă,
Constantin Iftime, director proiect MuViCC
Dănuț Huțu, asistent manager MuViCC
Dr. Arh Răzvan Lăcraru, proiectant al MuViCC

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Cerinţă indecentă
Horoscopul săptămânii 27 iunie – 3 iulie 2016
De ce toate aceste belele pe capul nostru?
La Văsinești, dictatura PSD-ului a înăbuşit democraţia
Botoşani, judeţul ajuns pe mâna năpârcilor roşii
Ioan Rotundu
Să-l întâmpinăm pe campionul nostru cum se cuvine!
Redacţia Jurnalul vă informează
O prioritate pe agenda de lucru a primarului Cătălin Flutur
Fraierii muncesc, social-democraţii dăruiesc
Ioan Rotundu
Botoşani: Reacţie promptă a celor de la „Schnell Leitung” SA
Ruşinarea neruşinării
Lumea lu' Rotundu: Păltiniş - Constituirea noului Consiliu local
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă