Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7148
De la 07 Ianuarie 2003
123770364

Botoşănenii invitaţi să fie alături de pompieri,

  • de „Ziua Protecţiei Civile din România”
  • 23 February 2016, 23:00
Anul acesta, pe 28 februarie, se împlinesc 83 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile în România, serviciu care s-a aflat permanent acolo unde semenii noştri au fost în suferinţă, ameninţaţi de numărul tot mai mare al dezastrelor naturale şi catastrofelor.
În 1933, pe 28 februarie a fost aprobat prin Decretul Regal nr. 468 „Regulamentul de Funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”. Scopul era acela „să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resursele teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”, iar acest moment este considerat data de naştere a Protecţiei Civile în România.
Numită şi ARMA VIEŢII, având ca deviză motto-ul ”CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA”, Protecţia Civilă este o componentă a apărării naţionale, cuprinzând un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei, a bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe, asigurând condiţiile necesare supravieţuirii acestora.
Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la „apărare pasivă” la „apărare locală antiaeriană” în 1952, apoi la „apărare civilă” în 1978 şi la „protecţie civilă” în 1994.
Astăzi, atribuţiile protecţiei civile sunt îndeplinite de către Inspectoratul General şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă: identificarea riscurilor existente în diferite zone; informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare; organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă; alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului; înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, etc.
Pe 1 martie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Protecţiei Civile, zi declarată astfel în anul 1972, printr-o rezoluţia O.N.U..
Prima atestare istorică a Organizaţiei Internaţionale a Apărării Civile este datată în 1931, anul în care generalul medic francez Georges Saint-Paul a înfiinţat, la Paris, Fundaţia "Lieux de Geneva Association". Ideea fondatorului a fost, de fapt, să creeze în toate ţările zone de siguranţă bine demarcate sau localităţi stabilite pe o bază permanentă şi recunoscute ca atare, încă din timp de pace, prin înţelegeri bilaterale sau internaţionale.
La Conferinţa Internaţională din 1954, de la Berlin, privind problema protecţiei populaţiei civile în timp de război, s-a pus în dezbare necesitatea creării şi recunoaşterii zonelor neutre şi a oraşelor deschise. În analele Organizaţiei Internaţionale a Protecţiei Civile, această întâlnire devine cunoscută, mai târziu, sub numele de "Prima Conferinţă Mondială de Apărare Civilă".
În 1966, la Conferinţa Internaţională privind Protecţia Radiologică, desfăşurată la Monaco, a fost adoptat textul primei Constituţii, care i-a conferit statutul de organizaţie interguvernamentală şi care a intrat în vigoare la 1 martie 1972. Potrivit datelor statistice ale Organizaţiei Internaţionale a Protecţiei Civile, cele mai mari pagube materiale s-au înregistrat în urma furtunilor, cutremurelor şi inundaţiilor.
În cazul următoarele dezastre: secetă, temperaturi extreme, incendii, mişcări de mase şi erupţii vulcanice pagubele materiale au scăzut considerabil.
Cele mai multe decese s-au înregistrat în urma cutremurelor scăzând cu aproximativ 40% în cazul furtunilor, temperaturilor extreme şi a inundaţiilor, pentru celelalte tipuri de dezastre continuând să scadă semnificativ.
Ca urmare a producerii inundaţiilor au fost afectate cele mai multe persoane, numărul acestora scăzând cu peste jumătate în cazul secetelor şi ajungând la o pătrime în cazul producerii de furtuni. În urma cutremurelor numărul persoanelor afectate reprezintă aproximativ 10% din cel înregistrat în urma producerii de furtuni. Pentru celelalte tipuri de dezastre numărul celor afectaţi scade semnificativ.
În această zi importantă pentru istoria salvatorilor din România, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani va primi drapelul de luptă – simbolul onoarei, vitejiei şi gloriei militare.
Duminică, 28 februarie, botoşănenii sunt aşteptaţi în Piaţa Revoluţiei din municipiul Botoşani, începând cu 10.00, pentru a fi alături de pompieri la ceremonialul militar de acordare a Drapelului de luptă Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani.
Îi asigurăm pe locuitorii judeţului dornici să vadă un ceremonial militar că vor avea ocazia să asiste la o activitate emoţionantă, la care pompierii se vor prezenta în faţa cetăţenilor cu ce au mai de suflet.
Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Botoşani

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Amor vindecător
Reţeta zilei: Cotlete de miel pane
Horoscopul zilei de 24.02.2016
Cei 200.000 de romani din UK trimit mai putini lei in tara din cauza devalorizarii lirei
De ce cade moneda Marii Britanii si cat ar mai putea dura deprecierea?
Ancheta DIICOT la FRF - Motivul: Suspiciuni privind disparitia unui milion de euro dintr-o finantare de la FIFA
Propunerea consilierului din Medias de a taia corzile vocale ale cainilor zgomotosi ar fi ilegala
Consiliul Concurentei propune intrarea marilor lanturi de hipermarketuri pe piata carburantilor
Deputatul PSD Marian Neacsu, condamnat definitiv la 6 luni inchisoare cu suspendare
Fostul deputat PSD Marian Ghiveciu, condamnat definitiv la 3 ani inchisoare cu suspendare
Romania a pierdut 1,24 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultura 2007-2013
Avize favorabile atat pentru urmarirea penala a lui Gabriel Oprea si retinerea si arestarea Doinei Tudor
Luana Minea, cea care l-a reclamat pe politistul Godina, si-a dat demisia din PSD
si isi va pierde mandatul de consilier judetean
Botoşani/Vorona: O nouă serie de nemulţumiri la adresa primarului Aurel Ştefan
Ioan Rotundu
Ovidiu Portariuc a fost oficializat candidatul PSD
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog