Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7619
De la 07 Ianuarie 2003
122867686

Botoşani/ Flămânzi: ”Cazul Teodorescu”, un precedent periculos jecmănirea domeniului public

  • libertatea de vot a consilierilor în interesul cetăţeanului îngrădită de judecători
  • 27 November 2013, 23:00
Un nou scandal stă să izbucnească în aceste zile în lumea politică din Flămânzi, iniţiatorul acestuia fiind fostul consilier local Emil Teodorescu, reprezentantul firmei locale SC Omnia Transport SRL, cunoscut pe plan local pentru afacerile sale desfăşurate sub protecţia mai marilor zilei.
După ce a obţinut în instanţă anularea unei hotărâri a fostului Consiliu Local Flămânzi, cel care a funcţionat în perioada 2008-2012, decizie care prevede revocarea vânzării unui teren, destinat pieţei, pe care societatea îl obţinuse anterior în concesiune, SC Omnia Transport a dat în judecată majoritatea foştilor consilieri locali, solicitând plata unei despăgubiri de 25.000 lei, sumă asociată de ea unei pagube imaginare, produse de votul foştilor reprezentanţi ai administraţiei publice locale.
Printre cei citaţi în faţa instanţei în acest caz se află fostul consilier şi actualul viceprimar Dumitru Micuţaru (foto 2), fostul primar şi actualul consilier Constantin Pitorac (foto 1), precum şi Dan Oloeriu, fost consilier şi actual primar al oraşului Flămânzi. Pe aceeaşi listă, plină de greutate, după cum se vede, se mai află jurista Mariana Miulescu, precum şi foştii consilieri Gheorghe Sadagurschi, Ioan Guraliuc, Toma Lipciuc, Gheorghe Lisan, Vochiţa Bâldea, Mihai Călin şi Petru Manole. Adică toţi cei care s-au opus în 2008 ca un teren al Consiliului Local deja concesionat de Teodorescu să-i fie vândut tot lui cu o sumă derizorie, pe care urma să o achite în trei ani.
Şansele ca SC Omnia Transport să obţină cei 25.000 lei solicitaţi de la foştii primari şi consilieri sunt egale cu zero, deoarece, în „cauză nu există culpă”, după cum a explicat avocatul Alexandru Iftode. Dar să vedem cum de s-a ajuns la situaţia actuală.
Totul a început la începutul anului 2008, pe timpul primarului PSD Dumitru Micuţaru, perioadă în care Emil Teodorescu deţinea nu numai funcţia de consilier local, din partea PC, ci şi pe cea de preşedinte a Comisiei Economice din cadrul CL Flămânzi. „Având în consiliu o majoritate PSD şi primarul (pe care acum îl acţionează în instanţă – n.r.) de partea sa, consilierul Teodorescu nu şi-a urmărit decât propriile interese, legate, în primul rând, de ambiţia de a conduce piaţa din localitate.
A concesionat, pe perioade de 49 şi 99 de ani, aproximativ un hectar de teren în centrul oraşului Flămânzi, „aburindu-i” pe consilierii aflaţi la finalul mandatului 2004-2008 că în cele două locaţii va construi o pensiune, respectiv că va mări piaţa agro-alimentară, urmând să creeze astfel noi locuri de muncă. Nu numai că nu s-a ţinut de cuvânt, dar în martie 2008, a solicitat prin firma sa, SC Omnia Transport, achiziţionarea terenurilor, pe care urma să le cumpere cu preţuri modice, ba, mai mult, să le achite în rate, într-o perioadă de trei ani”, ne-a explicat consilierul Pitorac.
A urmat o şedinţă de pomină, în care, în pofida opoziţiei puţinilor consilieri PD(L), prin „promisiunea de vânzare-cumpărare nr. 16/17.03.2008” a fost aprobată vânzarea terenului în cauză, motiv pentru organizarea, chiar în sala Consiliului Local, a unui veritabil chiolhan, căci aşa se „aranjau” afacerile locale pe vremea primarului Micuţaru.
Actul secund al scenetei s-a scris în luna august 2008, după schimbările electorale din iunie, în urma cărora la conducerea localităţii Flămânzi a fost ales primarul PDL Constantin Pitorac. Cunoscând modul în care Teodorescu, prin firmele sale, a pus mâna pe terenurile Consilului Local, noul primar a iniţiat Hotărârea nr. 35/2008 privind revocarea Hotărârii nr. 16/2008, adică a deciziei prin care se aproba vânzarea terenului, în rate, pe trei ani. Astfel, în urma deciziei consilierilor locali citaţi astăzi în instanţă, Teodorescu a rămas cu terenul necumpărat, ci doar concesionat.
În anul 2011, după ce şi-a rezolvat la tribunal alte litigii, Teodoresc & Omnia Transport au contestat la Judecătoria Botoşani Hotărârea nr. 35/2008, susţinând că „aceasta este nelegală şi consilierii care au votat pentu adoptarea acesteia se fac vinovaţi de paguba pe care a încercat-o firma prin nerealizarea investiţiei de modernizare şi reamenajare a pieţei agroalimentare”.
În cele din urmă, anul acesta, tandemul Teodoresc & Omnia a obţinut, prin hotărâre judecătorească, anularea HCL nr. 35/2008, dar, după cum accentuează avocatul pârâţilor, Alexandru Iftode, „sentinţa instanţei reţine faptul că nu a fost întrunită majoritatea absolută cerută de lege pentru adoptarea de către Consiliul Local a hotărârilor privitoare la patrimoniu şi nu pentru încălcarea unui drept al firmei reclamante”.
Nemulţumit cu atât, fostul consilier Teodorescu a decis să se răzbune şi financiar pe cei care, cu cinci ani în urmă, i-au încurcat socotelile, astfel că fima Omnia Transport i-a acţionat în instanţă pe toţi consilierii care au decis revocarea hotărârii iniţiale. Aşa s-a născut dosarul înregistrat la Judecătorie Botoşani cu nr. 11834/193/09.08.2011, şi care, după nu mai puţin de 12 amânări, va intra în pronunţare pe 28 noiembrie 2013.
Conform concluziilor formulate de avocatul Alexandru Iftode „pentru pârâţii Pitorac Constantin, Lisan Gheorghe, Guraliuc Ion şi Lipciuc Toma”, „în cauză nu sunt îndeplinite condiţiile răspunderii civile delictuale şi acţiunea este nefondată”. În primul rând, explică avocatul, nu s-a dovedit că paguba pretinsă este consecinţa negativă a faptei ilicite săvârşită de pârâţi, firma solicitând să-i fie reparată o daună de 25.000 lei fără a încearcă să demonstreze ce anume a determinat acest prejudiciu.
Omnia Transport „doar afirmă că a suferit un prejudiciu fără să administreze probe prin care să dovedească existenţa acestui prejudiciu şi modalitatea prin care a fost determinată această sumă ca fiind paguba suferită”. În concluzie, câtă vreme societatea reclamanată nu a dovedit certitudinea prejudiciului, „acesta rămânând unul eventual”, nu poate fi atrasă răspunderea delictuală. În concluzie, nu poate exista răspundere civilă dacă nu s-a demonstrat că „fapta a produs paguba” şi nici nu poate fi vorba de o faptă ilicită atâta timp cât Teodorescu şi Omnia nu au menţionat concret încălcarea vreunei norme care să le fi lezat vreun drept.
Pe de altă parte, între presupusa pagubă produsă firmei Omnia Transport şi anularea Hotărârii din august 1988 nu există raport de cauzalitate, fiind vorba de „un drum lung” între faptă şi pagubă. Astfel, firma Omnia „nu a dovedit că are un proiect viabil pe baza căruia putea să înceapă edificarea construcţiilor planificate; că avea mijloacele financire necesare implementării acestui proiect; că prin această amenajare a pieţei, veniturile sale ar fi crescut; că toate aceste neîmpliniri ale sale se datorează HCL nr. 35/2008 prin care a fost revocată HCL nr. 15/2008”.
Conform opiniei formulete de avocatul Alexandru Iftode, „contractele de concesiune fiind încheiate pe 99 ani, respectiv 49 ani, oferă suficientă stabilitate juridică pentru realizarea investiţiei propuse, aşa încât este doar un pretext că investiţia nu a putut fi realizată din caza lipsei titlului de proprietate asupra terenului”.
Mai mult chiar, în cauză nu există nici culpă, hotărârea adoptată de pârâţi fiind determinată de solicitarea prefectului de revocare a HCL nr. 15/2008, „faţă de această sesizare, consilierii având reprezentarea faptului că hotărârea pe care o adoptă este legală”. „În consecinţă”, concluzionează avocatul, „nu se poate reţine culpa pârâţilor în momentul adoptării hotărârii clamată de reclamantă ca fiind nelegală”. Vom reveni cu noi amănunte după pronunţarea finală de pe 28 noiembrie.
Gabi Gomboş

POST SCRIPTUM Cel mai „ţepuit” din toată această poveste rămâne fostul primar Micuţaru care, după ce, în 2008, în ultimele sale zile de mandat, i-a facilitat consilierului Teodorescu cumpărarea, în rate, adică „cu pretenţii, şi cu bani puţini”, a terenului pe care urma să se extindă piaţa agro-alimentară, tot el s-a trezit „tradus” şi chemat în instanţă pentru a plăti daune fostului său protejat.
Explicaţia este simplă şi deloc spectaculoasă: desemnat consilier local PSD după alegerile din iunie 2008, în urma cărora Constantin Pitorac a fost ales primar al oraşului Flămânzi, Dumitru Micuţaru, a încheiat, ca reprezentant al PSD-ului, un „pact de neagresiune” cu PDL-ul lui Pitorac.
Cele două partide urmau să se susţină reciproc, în interesul oraşului, în promovarea hotărârilor locale, urmând să aibă astfel majoritatea în Consiliul Local Flămânzi în condiţiile în care, fondat sau nu, consilierii liberali se opuneau furibund oricărei hotărâri de proiect iniţiate de Pitorac. Cum decizia de neînstrăinare definitivă a terenului concesionat de Teodorescu era în interesul oraşului, Micuţaru a votat, la unison cu cei din PSD, corect, fără să se gândească că peste ani va fi chemat să-i plătească dune fostului său asociat în „şopârle”.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Generalul Macovei şi Eminescu
Proiect de lege halucinant
Preşedintele Traian Băsescu l-a primit la Cotroceni pe premierul chinez
România nu va uita niciodată poziţia guvernului chinez in 1968
Noaptea reducerilor la Uvertura Mall
Flămânzenii desfiinţează „realizările” primarului Dan Oloeriu
Victor Ponta cere să sfie închidă gura presei băsiste
ieri s-au deblocat 1000 posturi în Sănătate
Ucraina va aştepta cele mai bune condiţii pentru asocierea cu UE
premierul ucrainean: Pregătirile pentru un acord continuă
Comisia ministerului Sănătăţii a început verificările la Spitalul de Urgenta Ploieşti
după ce un chirurg a semnalat probleme grave
Pensiile pe luna decembrie vor fi plătite în avans
Ponta vrea botniţă presei băsiste
Ioan Rotundu
Va accepta UE umilinţa la care a supus-o Ponta la Bucureşti?
Ioan Rotundu
Posibila extindere a raportului MCV pe combaterea crimei organizate
Barroso catre Cameron: Libera circulaţie este un principiu fundamental al UE
John Kerry, vizita oficiala la Chişinău, pentru a discuta despre eventuala integrare europeană a Moldovei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog