Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
373
De la 07 Ianuarie 2003
122886022

Botoşani/Alba: Un schit care se cere ajutat

  • 9 February 2015, 23:00
Schitul Alba este un aşezământ monahal aflat la margine de sat, sub o buză de pădure, nu departe de izvorul râului Başeu. Zona este una extrem de pitorească, mai ales vara când aerul răcoros al pădurii domină căldura ce urcă în valuri dinstre valea Başeului.
După 1990, săteanul Vasile Macoviciuc a crezut de cuviinţă ca o parte din pământul ce-l primise prin reconstituirea dreptului de proprietate şi aflat sub liziera pădurii s-ar potrivit unui locaş de credinţă.
A luat legătura cu părintele stareţ de la Mănăstirea Gorovei care l-a sfătuit să pună bazele unui schit călugăresc. Omul a trudit şi a ridicat câteva chilii şi o bisericuţă iar călugării n-au întârziat să apară în zonă. Numai că primii călugări apăruţi la schit nu erau din rândul celor călăuziţi de credinţă.
Apucăturile lor mirene s-au făcut repede cunoscute în satul Alba şi prin împrejurimi, mai ales că le umblau ochii numai după femei. Oamenii s-au îndepărtat repede de schit şi nu mai veneau la slujbele ţinute destul de rar în bisericuţa ridicată pe cheltuiala lui Vasile Macoviciuc.
Din anul 2002 la schit au venit doi fraţi călugări. Rafael Hobincul pe post de stareţ iar fratele Irinarh cu rang de ieromonah pe post de ajutor. Cei doi au început să câştige din nou încrederea oamenilor care au început să vină la slujbele ţinute după rânduiala bisericească.
Văzându-i credincioşi şi cu grijă gospodărească pentru prosperitatea schitului, sătenii au început să-i ajute, fiecare după puterile sale gospodăreşti. Acum, pe lângă chiliile vechi şi bisericuţă s-a ridicat o clădire spaţioasă care va găzdui o biserică-paraclis şi mai multe spaţii de cazare.
Totul s-a realizat cu multă trudă şi răbdare. Din păcate cei doi fraţi sunt grav bolnavi de diabet, ambii dependenţi de insulină, iar puterile lor fizice sunt mult diminuate. Abia reuşesc să reziste să facă slujbele cuvenite la un schit călugăresc. Cu toate acestea sunt optimişti şi speră ca la sfârşitul lunii august a acestui an să poată sfinţi noua clădire ridicată.
L-au rugat pe părintele stareţ de la Mănăstirea Gorovei, schitul Alba fiind subordonat acestui aşezământ monahal vechi de secole, să-i ajute prin a mai aduce câţiva fraţi cu care să se poată acoperi toate ascultările de care este nevoie ca schitul să poată funcţiona după regulile monahale.
Reportajul realizat în cadrul emisiunii lumea lu’ Rotundu a ajutat la popularizarea existenţei acestui schit şi poate că se vor găsi mulţi botoşăneni credincioşi să ajungă şi pe la acest aşezământ monahal, măcar din curiozitate, ajutându-i pe aceşti slujitori ai Domnului cu ce le stă în putinţă.
La schit se ajunge pornind din Dorohoi spre Darabani. În localitatea Hudeşti se cârneşte la stânga, spre satul Alba, drumul fiind asfaltat până în mijlocul satului. Din locul unde se sfârşeşte asfaltul mai sunt vreo 2 km până la schit dar drumul este pietruit şi se parcurge fără probleme. Zona este de o frumuseţe deosebită iar organismul se încarcă cu energia pozitivă radiată de pădure.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


D-l Goe, cel de la Victoria
Ioan Rotundu
Reţeta zilei: Cuib de cartori cu aripioare de pui
Bancul zilei: Politeţea ginerelui
Horoscopul zilei
Prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani
Nimeni nu poate recurge la ultimatumuri in fata lui Vladimir Putin
Dmitri Peskov, purtator de cuvant al Kremlinului
Scandal urias in Ungaria
dupa ce ginerele lui Viktor Orban s-a imbogatit de pe urma contractelor de iluminat public
Un avion care transporta mai multi jucatori chilieni de fotbal a fost gasit dupa 54 de ani
Noi sanctiuni pentru Rusia: Ministrii de externe din UE au aprobat o noua lista de persoane sanctionate
dar implementarea a fost amanata
Generalul Florian Coldea (SRI) a respins acuzatiile denigratoare si lipsite de orice fundament real la adresa mea
Klaus Iohannis, discurs in fata Parlamentului
In urma consultarilor cu partidele, am convenit ca pana la finele sesiunii sa avem un nou pachet de legi privind alegerile, votul din diaspora, finantarea partidelor
Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgenţă 112, sărbătorită şi la Botoşani
Ford Mondeo radiat din circulaţie depistat la Ripiceni
Saci cu peşte ilegal depistaţi de poliţiştii de frontieră
Priviţi-l şi spuneţi dacă vă inspiră încredere!
Ioan Rotundu
Patru evenimente importante si semnificatiile lor. Protagonisti: Iohannis, Ponta, Udrea si Coldea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog