Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14017
De la 07 Ianuarie 2003
122874084

Botoşani: Camera de conturi pune pe drumuri agenţii economici

  • 15 March 2012, 23:00
Mai mulţi agenţi economici din Botoşani şi din judeţ au primit o adresă prin care sunt somaţi să se prezinte la Direcţia Generală a Finanţelor Publice – Administraţia Financiară a Municipiului Botoşani cu un set de copii de pe actele de înfiinţare a societăţii.
Adresa a fost emisă de Administraţia Financiară a Municipiului Botoşani sub semnătura ec. Dan Nechifor. Când primeşti un plic de la Finanţe, nu-l primeşti cu bucurie şi te gândeşti imediat ce plăţi îţi mai cer să faci sau ce noi taxe şi impozite ţi s-au pus în cârcă.
Şi agenţii economici care au primit adresa (21835/22 februarie 2012) s-au întrebat la ce le trebuie celor de la Finanţe dosarul de înfiinţare a societăţii lor când astfel de date se primesc de la Registrul Comerţului în format electronic. Mai mult, orice societate nou înfiinţată primeşte un cod fiscal chiar de la Finanţe, deci orice societate figurează în baza de date a acestei instituţii.
Pentru că am fost întrebaţi dacă ştim de vreo acţiune tematică a DGFP Botoşani despre care presa n-a consemnat nimic, m-am interesat direct la sursă. Directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Botoşani, ec.dr. Radu Ţurcanu, a declarat următoarele: „Când au fost desfiinţate administraţiile financiare zonale, respectiv Bucecea, Truşeşti etc. la preluarea informaţiilor electronice ceva n-a funcţionat pe serverele respective şi s-a ratat preluarea. DGFP se află sub controlul Camerei de conturi Botoşani iar controlorii au luat un eşantion de societăţi şi le-a solicitat refacerea dosarului zero, adică de înfiinţare.”
L-am întrebat pe director dacă este normal ca agenţii economici să fie purtaţi pe drumuri, în condiţiile în care aceleaşi documente se puteau solicita de la Registrul Comercial. Acesta a recunoscut că soluţia aleasă de controlorii Camerei de conturi nu este cea corectă dar cum instituţia pe care o conduce este sub controlul Camerei, trebuie să se conformeze deciziei acestora.
Investigând situaţia creată, am mai descoperit şi altceva extrem de interesant. Controlorii Camerei de conturi au mai citat să se prezinte la Finanţe şi o parte dintre agenţii economici care au beneficiat de reeşalonarea datoriilor. Citarea acestora cu dosarul de reeşalonare este total ciudată, de vreme ce un exemplar similar din dosar de află la Finanţe iar controlorii verifică activitatea lucrătorilor de la Finanţe şi nu cea a agenţilor economici.
În schimb, am fost avertizat de către câţiva agenţi economici că rostul chemării lor n-ar fi tocmai reverificarea dosarului de reeşalonare la plată a datoriilor, ci de a li se transmite mesajul cifrat că are fi bine să susţină financiar campania USL. Adică să dea bani la PSD.
Auzisem cu vreo lună de zile în urmă că Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi a României ar fi ordonat controale pe la agenţii economici pentru a-i „orienta” să susţină financiar USL-ul dar n-am acordat prea multă atenţie zvonului. Se pare că n-ar fi vorba numai de un zvon ci de o acţiune concertată.
N-am dovezi să certific acest zvon pentru că cei care mi-au relatat substratul controlului de la FGFP Botoşani nu vor să recunoască public de frica eventualelor consecinţe.
Dacă am în vedere că directorul Camerei de conturi Botoşani este economistul Neculai Lupu, ceva ar fi putred în Danemarca. Acesta a fost uns în funcţie de la înfiinţarea instituţiei şi a ajuns să obţină numirea graţie deputatei PDSR Viorica Afrăsinei cu care este un fel de rudă. Ori Viorica Afrăsânei este şi în momentul de faţă lider de bază al PSD Botoşani.
Cumva s-ar lega lucrurile între ele, dar repet, n-am dovezi în acest sens ci numai simple suspiciuni bazate pe zvonuri şi afirmaţii neasumate ale unor agenţi economici.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei : Trei ceasuri rele
Punguţa cu doi bani
Comunicat de pres[ APIA Botoşani
Tot mai greu sa fii creştin în Europa
Guvernul britanic interzice cruciuliţa la serviciu
Imagini cu o misterioasă planetă
Crin Antonescu doarme cât vrea şi se scoală când vrea
Premierul Ungureanu l-a invitat pe Herman Van Rompuy într-o vizită la Bucureşti
OMV Marketing a pierdut în prima instanţă procesul în care cerea suspendarea amenzii
Vremea se încălzeşte, temperaturi de 16 grade în acest weekend
Victor Ponta leagă parlamentarii USL de glia partidului
CNA sancţionează OTV cu întreruperea programului timp de trei ore
din cauza publicităţii politice pentru Partidul Poporului
Cere CE să sprijine realizarea unei noi autostrăzi: Borş - Targu Mures - Iaşi
Rezoluţia Parlamentului European privind site-ul olandez xenofob
Cimitirul privat al lui Anghelache s-a împotmolit în birocraţie
Mitropolitul Teofan slujeşte azi la Botoşani
Licitaţia anulată din cauza unor „chichiţe” financiare
IJP: Grupare de spărgători de locuinţe anihilată
3.000 de lei amendă pentru o pâine veche
Au acceptat posturile oferite fără a face mofturi
Facilităţi pentru bolnavii cronici
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog