Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3451
De la 07 Ianuarie 2003
122889100

Botoşani: Campania electorală văzută la ea acasă (V)

  • 27 May 2012, 23:00
La sfârşitul acestei săptămâni am continuat trecerea în revistă a comunelor din judeţ unde candidatul la funcţia de primar cu şanse de reuşită noi, cei de la Jurnalul, n-am reuşit să-l identificăm.
Cristeşti>: Primarul PDL Ioan Aciobăniţei se confruntă cu mari probleme din partea contracandidaţilor. În această comună USL-ul s-a spart. PSD are propriul candidat în persoana lui Constantin Peţeanchea iar PNL a venit cu învăţătorul Aurel Maxim.
Social-democratul Peţenchea este tatăl lui Dumitru Peţenchea, secretarul primăriei. Ca secretar, fiul îşi ajută tatăl faultându-l pe primarul în scaun. Un episod s-a consumat chiar săptămâna trecută, când primarul a trimis prefectului două invitaţii pentru a participa la două evenimente diferite. Pentru că unul din evenimente avea conotaţie politică, legea îi interzicea primarului să folosească pe invitaţie antetul primăriei.
Dar secretarul a trimis Prefecturii Botoşani doar invitaţia pentru evenimentul politic nu şi pentru celălalt eveniment desfăşurat sub organizarea Consiliului local. Bineînţeles că fiul şi-a informat apoi tatăl, care a contestat la Biroul Electoral Judeţean candidatura primarului. Contestaţia a fost respinsă, dar primarul a rămas cu şicana şi vestea proastă prin comună că ar fi un om de paie.
Chiar dacă tatăl şi fiul dau tare în primarul Aciuobăniţei, se pare că preferatul sătenilor ar fi liberalul Aurel Maxim, de loc din satul Oneaga. Pe Cristeşti candidează pentru funcţia de primar vreo cinci persoane, ceea ce va împărţi voturile satului tot în cinci segmente. Ori satul Oneaga este mai numeros în votanţi ca satul Cristeşti, Maxim este singurul lor candidat iar oneaganii sunt uniţi şi ţin la prestigiul satului. În asemenea condiţii consider că Aurel Maxim are mari şanse de a fi viitorul primar.
Băluşeni: Neculai Stratulat este primar PSD din anul 2008. A ajuns primar în urma unei lupte crunte cu primarul liberal Dinu Câşlaru. Sprijinit de câţiva tineri din comună, printre care şi medicul veterinar Mihai Maxim, utilizând arma denigrării primarului Câşlaru şi a intoxicării alegătorilor, Stratulat a câştigat primăria.
Se pare că fostul primar Dinu Câşlaru a uitat cum în campania din 2008 Stratulat l-a terfelit în fel şi chip şi acum îl susţine pentru un nou mandat. Sătenii din comună sunt profund nemulţumiţi de activitatea primarului Neculai Stratulat, în acelaşi timp având şi o mare frică de acesta. Stratulat, când nu reuşeşte să-l convingă pe interlocutor cu vorba foloseşte pumnul. Apoi, bine situat material, mai ales de când a ajuns primar, el îi dispreţuieşte pe cei cu gospodăriile sărăcuţe, cum sunt unele familii de ţigani din satul Pârlita.
Mai spun sătenii că primarul Stratulat a angajat credite bancare şi a realizat două cămine culturale, în Băluşeni (foto 2) şi Draxini, de pe urma cărora a furat la greu împreună cu constructorul. De exemplu, căminul din Draxini a costat 13 miliarde de lei vechi, dar unii susţin că nu s-au cheltuit nici opt.
Drumul dintre satele Lunca şi Pârlita apare ca pietruit, cheltuindu-se 140 mii de euro. Localnicii se întreabă pe ce s-au cheltuit aceşti bani de vreme ce pe drum au fost aruncate câteva maşini cu piatră. S-au mai construit şi nişte poduri, care ca-n jocul acela de copii s-au cam dărâmat. Fizic, podul era tot mai mic dar în hârtii costurile tot mai mari.
S-a mai realizat o sală şi un teren de sport (foto 1) chiar în faţa bisericii din Băluşeni. Copii, flăcăi sau bărbaţi joacă fotbal şi înjură cum le vine la gură, biserica fiindu-le o vie şi apropiată inspiraţie.
Extrem de multe reproşuri au cei din comuna Băluşeni la adresa primarului. Contracandidatul acestuia este medicul veterinar Mihai Maxim, cel care în 2008 l-a scos primar pe Stratulat.
Medicul se bucură de un larg sprijin în campanie din partea tinerilor din comună. Oamenii, deşi se tem de primarul Stratulat s-o spună cu voce tare, îl vor vota. Sunt semnale puternice că viitorul primar va fi medicul veterinar.
Coşula: Social-democratul Mircea Acatrinei nu va putea fi scos din primărie de de către nici un contracandidat. Va primi noul mandat fără a se osteni cu campania electorală şi fără a cheltui vreun ban.
Copălău: Liberalul primar Didel Marius Ceplinschi n-a mai fost susţinut de către şeful său de la judeţ, Florin Ţurcanu. Candidatul USL este fostul primar Mihai Baltă, scos de Ţurcanu de la naftalină, în defavoarea omului său pe care nu s-a sfiit să-l trădeze contra unei înţelegeri făcută cu Baltă.
În campania din 2008 între Baltă, ca primar, şi Ceplinschi contracandidatul său s-au consumat multe scene penibile, de atacuri furibunde din partea lui Baltă. Numai că pierdantul a fost Baltă. Acum Ceplinschi se află pe lista lui Baltă şi-i face campanie, având promisiunea că va fi viitorul viceprimar.
Baltă este un om răzbunător, nu uită şi nu iartă, iar Ceplinschi va descoperi, după alegeri, că promisiunea lui Baltă a fost doar o manevră politică menită să-i aducă succes.
Însă Mihai Baltă are un contracandidat puternic în actualul viceprimar PDL, medicul veterinar Ciprian Ivancov. Tânăr şi apreciat de localnici, Ivancov are avantajul că în cei patru ani de viceprimar le-a demonstrat celor din Copălău că ştie ce are de făcut. Baltă candidează să-şi poată rotunji pensia, să le plătească nişte poliţe celor din primărie, pe care i-a şi ameninţat deja că vor trebui să plece de pe funcţii şi să se răzbune pe credulul Ceplinschi.
Ivancov candidează pentru a continua ce-a început ca viceprimar şi pentru a ajuta localnicii să-şi valorifice potenţialul agricol, să continue sistematizarea rurală şi să dezvolte şeptelul în gospodăriile oamenilor prin a le asigura condiţii de finanţare şi furajare etc.
Luând act de componenţa echipei care-.l sprijină în campanie, prima şansă de a câştiga primăria Copălău consider că o are medicul veterinar, Baltă nemaifiind în pas cu vremurile.
Flămânzi: Primarul PDL Constantin Pitorac are un uşor avantaj faţă de candidatul USL dar trebuie să fie extrem de vigilent.. Ca viceprimar, social-democratul Oloieriu l-a lucrat tot timpul la credibilitate. În timp ce primarul Pitorac umbla pe la uşile şefilor şi miniştrilor pentru a obţine finanţările necesare proiectelor întocmite, Oloieriu spunea orăşenilor că primarul se plimbă iar el se ocupă de dezvoltarea oraşului. Aşa au ajuns unii creduli din Flămânzi să susţină că importantele investiţii din oraş, realizate sub mandatul lui Pitorac, sunt rodul muncii lui Oloieriu.
Pitorac trebuie să le amintească celor din Flămânzi că în vremea primarului PSD Micuţaru şi a lui Oloieriu în oraş nu s-a realizat nicio investiţie, măcar de sămânţă. Flămânzenii vor avea de ales între realizările lui Pitorac şi minciunile lui Oloieriu. Deocamdată, minciunile lui Oloieriu n-au convins o majoritate, dar Pitorac trebuie să fie vigilent şi să nu-i lase pe alegători să fie manipulaţi de promisiunile PSD-iştilor.
Frumuşica: Cum am mai spus, primarul PSD Costel Rădeanu este stăpân pe situaţie. Va primi un nou mandat fără prea multă osteneală.
Prăjeni. Şi la Prăjeni, piaza rea a PNL-ului Botoşani, adică Florin Ţurcanu şi-a băgat coada. Aflat primar liberal din 1996 în continuu, Gheorghe Matei a fost sacrificat. Ţurcanu şi-a îndreptat atenţia către viceprimarul Alexandru Răileanu, care a devenit candidatul USL. Acum, primarul Matei îi face campanie.
Dar nu Răileanu este preferatul celor din Prăţeni. Medicul veterinar Vasile Negrii, candidatul PDL, pare să aibă o susţinere mai bună. Răileanu, viceprimar de 12 ani, nu inspiră prea multă încredere. Dacă ar fi candidat Matei, el ar fi ieşit primar şi pentru al cincilea mandat. Pe Răileanu, cei din Prăjeni îl suspectează de fariseism politic.
Medicul veterinar Negrii are o susţinere majoritară dar va trebui să stea pe baricade până în clipa alegerilor pentru că Răileanu este versat în special asupra modului în care se numără voturile la secţiile de votare. De multe ori alegerile se câştigă în secţia de votare la numărătoare, dacă acolo se află un om de bază şi priceput în a manevra buletinele în favoarea cui trebuie. (Va urma)
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Când esţa este medium
O isterie a retragerilor bancare ce nu poate fi oprită
Politia spaniola in fata unei filiale a Grupului Bankia
Scandalul ISC si Daniel Constantin
PDL trebuie să introducă moţiune de cenzură
având în vedere intervenţia brutală în justiţie a guvernării Ponta-Antonescu
Păcăleală USL-istă second hand pentru Botoşăneni
150 de ani de activitate a Societăţii pentru Cultura şi Literatură în Bucovina
Prioritatea zero pentru Guvernul român este absortia fondurilor europene
România ar putea urma exemplu Poloniei
Lucian Bute a fost demolat de Carl Froch
KO tehnic in repriza a 5-a
Moale-n limbă, moale-n cap,
Vrea primar cu handicap!
Ioan Rotundu
Doar minciună şi violenţă
Ioan Rotundu
Lista candidaţilor cu şanse de reuşită la funcţia de primar
reactualizată
Darabani: Bătut la Poliţie până ce-a fost băgat în spital
Lumea lu' Rotundu: Ruinele retrocedărilor
politica evreilor asupra imobilelor revendicate
Botoşani/Băluşeni: Primarul beţivan şi susţinătorii săi bătăuşi
cum a fost umbrit un eveniment al bătrâneţilor
Biserica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost resfinţită
prefectul a făcut o declaraţie contrară realităţilor din judeţ
Cum a pătruns Mazăre şi haremul său în cazarma militară?
Reţeta electronică este gata de start
Persoanele fizice vor plăti asigurarea de sănătate la ANAF
După prezervative, Protecţia consumatorului verifică hârtia igienică
Lista cu gradaţiile de merit a rămas definitivă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog