Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8599
De la 07 Ianuarie 2003
122894248

Botoşani: Mafia imaşurilor

  • Ioan Rotundu
  • 23 April 2013, 23:00
De când pentru imaşurile comunale se acordă subvenţie europeană pentru întreţinerea şi administrarea lor, subvenţie care anual se ridică la mii de euro, la comune s-a format o mafie locală care au acaparat aceste imaşuri, în dauna crescătorilor de animale.
Potrivit Normelor europene, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), nu poate acorda subvenţia europeană dacă aceste imaşuri n-au fost concesionate de primărie crescătorilor de animale grupaţi în asociaţii, societăţi comerciale sau cooperative agricole de creşterea animalelor.
Aşa cum noi am mai scris, s-au găsit prin comune minţi luminate care au înfiinţat imediat o asociaţie în numele crescătorilor de animale şi, în înţelegere cu primarul, au obţinut imaşul în concesiune, beneficiind astfel de miile de euro subvenţie europeană. Mai mult, pe lângă subvenţia europeană concesionarul mai percepe un tarif şi de la crescătorii de animale.
Aşa se face că adevăraţii crescători de animale au ajuns la cheremul acestor băieţi deştepţi care au pus mâna pe imaşurile comunale şi odată cu acestea au pus mâna pe miile de euro, subvenţia europeană.
Suntem în perioada când crescătorii de animale trebuie să-şi scoată animalele la păşunat. Numai că, surpriză! Imaşul are proprietar, proprietar care le impune o taxă a lor. De aici şi ample scandaluri prin judeţ.
Primăria Botoşani: Primele scandaluri din acest an au apărut la Botoşani, pentru imaşul din vecinătatea comunei Răchiţi. Un anume Neculai Lungu a concesionat, cu sprijinul unor funcţionari corupţi din primărie, imaşul în suprafaţă de vreo 50 ha.
De vreo teri ani omul încasează subvenţia europeană şi n-a investit un euro în întreţinerea păşunii. În plus, a fixat nişte tarife greu de suportat pentru adevăraţii crescători de animale. Sesizat de toate aceste abuzuri, primarul Ovidiu Portariuc a promis formarea unei comisii din consilierii locali şi anchetarea abuzurilor acestui Neculai Lungu. Vorbe, pentru că acea comisie promisă n-a mai apărut nici astăzi să facă ancheta. Crescătorii de animale s-au revoltat, dar degeaba!
Primăria Frumuşica: Şi aici, la începutul lunii martie crescătorii de animale s-au burzuluit pentru că o singură persoană deţinea o suprafaţă importantă de imaş. Primarul Costel Rădeanu a reuşit să calmeze spiritele şi să rezolve situaţia fără ca oamenii să se încaiere între ei.
Primăria Răchiţi: În vremea primarului Buliga, decedat în plină funcţie, s-a concesionat imaşul la doi crescători de animale: Luigi Ionescu şi Ionică Nechifor. Între cei doi a izbucnit un scandal, căutând să se elimine unul pe celălalt de la concesiune. Bine poziţionat politic, Ionică Nechifor a reuşit să-l de termine pe actual primar Gheorghe Iacob să-i rezilieze contractul de concesiune lui Ionescu, deţinător a 1000 oi şi 80 de vaci, lăsându-l pe acesta fără păşune exact când trebuie să scoată animalele la păscut. Probabil că numai instanţa de judecată va stabili cine are dreptate.
Primăria Vorniceni: Crescător a 200 de ai, Cezar Bâgu din Vornicei a reclamat la Tele’M Botoşani că imaşul comunal este împărţit ciobanilor din comună după cum vrea primarul Toader Leampăr. La rândul său primarul susţine că imaşul a fost scos legal la licitaţia de concesiune şi a fost dat crescătorilor de animale organizaţi în asociaţii sau cooperative agricole. Cezar Bâgu nu s-a asociat şi nici înscris în vreo cooperativă, aşa că va trebui să se înţeleagă în privinţa imaşului cu cei care l-au concesionat.
Primăria Drăguşleni: Crescătorul de animale Constantin Bobu a fost recent implicat într-o bătaie între crescătorii de animale care nu se înţeleg de la concesiunea imaşului. Actualul primar proaspăt ale la începutul lunii februarie, Eugen Nechita, cunoscut ca şef al mafiei locale şi negustor pe seama terenurilor oamenilor, şi-a protejat apropiaţii favorizându-i în obţinerea imaşului şi a subvenţiei europene. Crescătorii de animale din Drăguşeni şi Podriga sunt nemulţumiţi de ce s-a întâmplat cu imaşul lor şi vor să se revolte. Problema se acutizează de la o zi la alta.
Primăria Ştiubieni: Şi din această comună, după ce au văzut reportajul „Mioriţa de Popăuţi” cu scandalul imaşului de la Răchiţi, doi cetăţeni au sunat la redacţia noastră să venim în comună. Primarul Sebastian Merticaru a creat nemulţumiri cu modul în care a concesionat imaşul. Oamenii vor să vină cu animalele la primărie ca să protesteze. Şirul nemulţumirilor poate continua.
Suspectă este tăcerea celor de la APIA, care plătesc subvenţia europeană şi care ar trebui să verifice cum se fac aceste concesiuni şi cum se gospodăresc imaşurile de către concesionari şi dacă de aceste imaşuri beneficiază crescătorii de animale sau escrocii.
Şi de la Prefectura Botoşani, prefectul Costică Macaleţ, la primăriile unde sunt astfel de scandaluri ar trebui să trimită un control şi să verifice legalitatea concesionărilor.
La jniuvel de judeţ au apărut iarăşi nişte asociaţii care susţin că-i reprezintă pe crescătorii de animale dar implicarea lor nu se face simţită. Există Asociaţia „Moldoovis”, condusă de Ionică Nechifor, un nume implicat în acest scandal al imaşurilor, Asociaţia crescătorilor de oi carakul Botoşani apărută de curând, Asociaţia crescătorilor de bovine condusă de ing. Marocico etc. Se pare că aceste asociaţii stau cu ochii pe subvenţia europeană şi nu pe interesele reale ale crescătorilor de animale. Cert este că în judeţ s-au format mafii locale care au pus stăpânire pe imaşurile comunale în dauna intereselor adevăraţilor crescători de animale, fără ca vrei instituţie a statului să-i „spovedeasc㔠pe aceşti şmecheri cu relaţii în mediul politic.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Sondajul bărbăţiei
Gastronomie: Omletă pentru pofticioşi
Va găsi Primăria Botoşani o „victimă”?
În rând cu lumea bună a USL: consilier judeţean condamnat
Daimler vrea să construiască o uzină în România
Zilele oraşului sărbătorite în stil Cănuţă om sucit
Ioan Rotundu
Porc nu, lapte nu, miel nu, ce dracu’ să mâncăm de Paşte?
Ioan Rotundu
Şmecheria corecţiilor financiare
Apa din stratosfera lui Jupiter provine de la coliziunea cu o cometa
Parlamentarii au modificat CPP pentru a nu mai fi trimişi în judecată
cum au fost puşi la zid procurorii judecătorul de cameră are puteri discreţionare
Radu Mazăre susţine că i s-a cerut mită de la un minister pentru un aviz
mă duc să discut cu Ponta
Ecou la reportajul "La ușa duhovnicului Iustin Pârvu"
Uvertura Mall găzduieşte expoziţia ,,Un colţ de artă,,
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog