Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Economic
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22961
De la 07 Ianuarie 2003
120878574

Botoşani: O acţiune eşuată. Portariuc jubilează

  • 22 December 2013, 23:00
Sâmbătă, la subsolul Uverturii Mall, s-a deschis Piaţa agroalimentară tutelată de societatea Parc Industrial SA aflată în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani. Anunţată încă din vară de către preşedintele Florin Ţurcanu, piaţa se voia un mijloc de aprovizionare a botoşănenilor cu produse alimentare tradiţionale.
Numai că, sâmbătă când s-a inaugurat deschiderea, evenimentul a trecut aproape neobservat de botoşăneni. În primul rând că nu s-a desfăşurat o campanie publicitară de informare ca botoşănenii să fie la curent cu evenimentul. Apoi, la parterul Mall-ului nu s-a amplasat nici un indicator care să anunţe că la subsol s-a deschis o piaţă de produse agroalimentare. Am trecut prin piaţă sâmbătă, la vreo două ore de la deschidere şi apoi duminică spre amiază. Puţini, foarte puţini curioşi să vadă ce le oferă piaţa.
În ce priveşte produsele oferite, vai de capul lor de produse tradiţionale. Am intrat prin toate spaţiile cu produse din carne. Nici un miros specific preparatelor din carne tradiţionale. Nimic care să te leşine la stomac sau să-ţi dea ghes musai să cumperi un produs de poftă. În vitrine majoritatea produselor erau din carne de la porci din fermă, porci furajaţi cu concentrate. Ca şi condimente probabil s-au folosit cele de sinteză chimică pentru că nu se simţea nici un miros de usturoi, piper, boia de ardei, cimbru, coriandru iar majoritatea lor fuseseră trecute prin esenţă de fum.
Doar la standul lui Cătălin Condriuc şi cel de la Abator Gulioaia am observat şi preparate afumate natural. I-am întrebat pe vânzători cum le merge vânzarea. Toţi erau dezamăgiţi de faptul că nu le calcă cumpărătorii prin stand.
În zona legumelor şi fructelor erau expuse produse „desenate”, adică aduse de prin alte ţări sau obţinute din seminţe modificate genetic. Nimic din grădinile ţăranilor. Doar merele erau de-ale noastre. Şi încă o observaţie legată de preţul afişat la legume şi fructe. Când aceleaşi produse se află deja la vânzare la parterul Mall-ului, în Carrefour, nu vii tu, aflat la subsol, cu preţuri mai mari. Ori, preţurile afişate, erau mult mai mari ca la Carrefour şi dacă se vor menţine la acest nivel, n-au să le vândă nici la Paştele Cailor, doar la bulgari, că ei au o astfel de sărbătoare.
În ansamblul ei piaţa arăta extrem de săracă în ofertă şi, sâmbătă, n-am numărat 15 curioşi. Este limpede că acţiunea a fost una pripită şi organizată de un nepriceput. Păcat, pentru că lipsa impactului public încă de la inaugurare va avea efecte negative pentru ceva timp. Apoi, lunile ianuarie şi februarie sunt luni moarte pentru pieţele agroalimentare. Câtă vreme verdeţurile sunt la lipovencele din Piaţa mare, murăturile celor din Milişăuţi, Calafindeşti, Grămeşti tot acolo, borşul de casă şi borcanele cu zarzavat de toamnă la fel, botoşănenii deja obişnuiţi cu Piaţa centrală este greu să le schimbi obiceiul.
Se va putea numai dacă piaţa de la subsolul Uverturii Mall va oferi tot ce se găseşte în Piaţa centrală şi ceva în plus, ceva care să-i ademenească pe botoşăneni.
Deocamdată, cel care se bucură este primarul Ovidiu Portariuc. Surse din preajma sa mi-au spus că duminică nu-şi mai încăpea în piele de bucurie că Ţurcanu a eşuat cu piaţa lui „tradiţională”. Îmi pare rău pentru preşedintele Ţurcanu dar bucuria primarului este justificată!
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Fericire… spulberată
Gastronomie: Ciorbă de potroace
„Floare de colț” se va deschide lângă Piața Agroalimentară de la mall
Flămânzi: Flori pentru eroul martir Maria Didiliuc
din partea reprezentanţilor locali ai Asociaţiei Revoluţionare „22-25 Decembrie 1989” Botoşani
„Prima curtezană” a târgului Frumuşica s-a aruncat într-o fântână
Câştigătorii tombolei organizată de ADMIR
Noi schimbări în Codul Fiscal
TVA la încasare devine opţional Legea privind operaţiuni comerciale înregistrate prin mijloace electronice se abrogă Obligaţia colectării TVA la 90 zile de la emiterea facturii pentru facturile neîncasate se abrogă
Cum va fi vremea la începutul săptămânii. Prognoza meteo pentru luni şi marţi
Liderul de la Sofia avertizează Londra că limitarea accesului imigranţilor la ajutorul de şomaj riscă sa o izoleze
se scrie, în Marea Britanie, istoria devierii spre naţionalism?
Ministerul Sănătăţii introduce listele de aşteptare în spitale
numărul consultaţiilor la specialist va fi strict limitat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă