Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Economic
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9559
De la 07 Ianuarie 2003
120804832

Botoşani: O afacere sau o reparaţie de ordin memorialistic?

  • Ioan Rotundu
  • 26 December 2013, 23:00
Până la urmă, pe ultima sută de metri a anului 2013, consilierii judeţeni au aprobat achiziţionarea casei din Mihăileni a bunicilor lui George Enescu. Am mai comentat pe seama acestei tranzacţii şi am arătat că această casă, ajunsă o ruină în care şi câinii vagabonzi se feresc să se adăpostească, nu ar fi de primă necesitate culturală. Cel puţin aşa susţin chiar localnicii iar autorităţile comunei Mihăileni, de-a lungul timpului, n-au acordat nici o atenţie acestui imobil.
Oferta ultimilor proprietari de a vinde casa Primăriei în scop de a fi amenajată o casă memorială a fost respinsă de fostul primar Dorin Moroşanu. Nici măcar sătenii n-au fost interesaţi de oferta proprietarilor de a le vinde casa şi terenul pe o sumă modică. Totuşi, fiind vorba de o casă ce-şi are numele legat de copilăria compozitorului, normal şi firesc ar fi fost ca măcar membrii Comisiei de cultură din cadrul Consiliului judeţean Botoşani să se fi interesat de specialişti dacă imobilul are sau nu valoare istorică şi memorialistică totodată şi poate fi amenajată casă memorială.

L-am contactat pe istoricul Gheorghe Median, un reputat specialist din cadrul Secţiei de Memorialistică a Muzeului judeţean Botoşani şi l-am întrebat dacă a fost consultat de cineva din Consiliul judeţean cu privire la achiziţionarea casei.
„Nu m-a contactat nimeni şi nu cunosc ce preţ s-a cerut pe imobil. Dar pot spune că această achiziţie este una benefică pentru memoria compozitorului şi pentru cultura botoşăneană. Am o fotografie a casei realizată la 1923 şi o pot pune la dispoziţia specialiştilor pentru refacerea casei cât mei fidel cu originalul” – mi-a declarat Median.
În momentul de faţă, casa preotului Cosmovici în care s-a născut Maria, mama compozitorului este o ruină şi va înghiţi multe zeci de mii de euro ca să poată fi refăcută. Ceva nu mi se pare în regulă. Prea repede ministrul Culturii, năbădăiosul Daniel Barbu, a inclus casa pe lista imobilelor protejate, în condiţiile în care alte case mult mai valoroase au rămas pe dinafara listei. Şi suma de 300 mii lei, aproape 70 mii euro, cât cer actualii proprietari este una exorbitantă şi nejustificată.
Acum, că ministrul Barbu nu mai este în fruntea Culturii, s-ar putea să iasă la iveală şi matrapazlâcul pus la cale. De vreme ce 24 de ani postdecembrişti nimeni n-a fost interesat de ruina din Mihăileni, brusc s-a declanşat o campanie prin Germania şi tot brusc direct ministrul Barbu s-a ocupat de afacere. Ceva este putred în Danemarca.
Istoricul Gheorghe Median este o personalitate al cărui caracter şi onestitate nu pot fi puse la îndoială. Accept opinia sa de specialist că acest imobil trebuie să intre în circuitul cultural botoşănean şi în special în cel dedicat memoriei compozitorului George Enescu dar nu pot să accept ca pe banii publici să se îmbogăţească fel de fel de profitori.
Voi continua să fac toate investigaţiile de rigoare pentru a afla adevărul. Sunt convins că s-a pus la cale o escrocherie şi vreau ca numele escrocilor să devină publice. Ştiu din experienţa anilor anteriori că marile escrocherii s-au pus la cale în pragul celor mai importante sărbători, când atenţia publică este concentrată asupra sărbătorilor şi nu asupra funcţionarilor publici sau politicienilor care cred că-şi pot duce la bun sfârşit ticăloşiile pe seama banilor publici fără a fi arătaţi cu degetul.
Ca să vă dumiriţi despre ce casă este vorba, vă invit să vizionaţi reportajul de faţă, reportaj difuzat pe Tv SOMAX în 18 iunie 2010.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Mână de popă
Gastronomie: Zeamă de găină cu tocmagi
Ticălos până în ultima zi a anului
Ioan Rotundu
Vaslui: Un copil ar fi fost lovit de primarul din Pungesti
minorul ar fi făcut un gest obscen faţă de edil
Papa Francisc, primul Urbi et Orbi de Crăciun
îi invit chiar si pe necredincioşi să ne unim cu toţii pentru pace
Peste jumătate dintre ucraineni isi doresc demisia actualului guvern
Ucraina: O ziaristă de opoziţie şi militantă proeuropeană a fost bătută cu sălbăticie
Deficitul bugetar a urcat la 1,56% din PIB în noiembrie
Premierul turc denunţă "un complot internaţional" in spatele scandalului de corupţie din guvern
China: Omagiere discreta a lui Mao
Prognoza meteo pentru vineri
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă