Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5511
De la 07 Ianuarie 2003
122891160

Botoşani: O ispravă ţigănească care nu va intra în istorie

  • 7 March 2013, 23:00
Ţiganii au apărut în spaţiul botoşănean în vremurile Evului mediu. Cronicarii nu s-au prea ostenit să ne ofere prea multe date despre ei iar Poliţia s-a înfiinţat în forma actuală sub domnia lui Cuza, aşa că tot ce-am moştenit pe această cale sunt doar consemnările abundente despre infracţiunile comise de această etnie. Eliberată din robie, fără ca statul să se mai intereseze de soarta ei, această etnie a supravieţuit şi supravieţuieşte prin forme de viaţă total diferite. Sunt ţiganii meseriaşi, organizaţi în anumite bresle bazate pe o meserie comună cum ar fi aurarii şi argintarii sau prelucrătorii metalelor precum cuprul şi aluminiul, ţiganii gablonzari, lăutarii etc. şi ţiganii cocalari şi care trăiesc prin comiterea unor infracţiuni de furt şi tâlhărie.
Cum ţiganii meşteşugari s-au rărit, numărul celor care nu muncesc să se întreţină a crescut alarmant. Să mai adăugăm că ei sunt dominaţi de spiritul de turmă, stau claie peste grămadă într-o cameră, suferă la igiena corporală, nu frecventează şcoala şi au manifestări antisociale care produc mari necazuri comunităţii unde locuiesc.
S-au cheltuit şi se vor cheltui mulţi bani pentru integrarea lor socială, numai că toate aceste cheltuieli se frac ineficient. Până când cei care le apără drepturile se vor dumeri ce trebuie făcut pentru integrarea lor socială, ţiganii profită de orice conju8nctură care le este favorabilă.
Ţiganii botoşăneni s-au decis să organizeze, luni, 11 martie, între orele 13.00 şi 1500, un “Marş al Demnităţii Femeii Roma”, organizată de Asociaţia ADCIA Botoşani.
Acţiunea are drept scop vizibilitatea Campaniei Publice Naţionale pentru Protecţia Mamei şi Copilului Rrom, in contextul revoltelor violente împotriva rromilor manifestate de organizaţii extremiste şi în special ca şi răspuns al susţinerii sterilizării femeilor ce aparţin grupurilor vulnerabile.
Nu cred că se vor aduna prea mulţi ţigani. În primul rând că marşul este organizat între orele când ei se retrag spre odihnă de „la lucru” de prin Piaţa centrală şi alte locuri aglomerate. Apoi, ţiganii nu se fură între ei, aşa că ce rost ar avea să se adune fără a avea printre ei şi „obiectul muncii”.
Cei care-i reprezintă vor raporta celor de sus acţiunea şi vor mai păpa nişte bani europeni pe proiecte care nu aduc nimic bun la îmbunătăţirea vieţii lor. Va fi o treabă pur ţigănească, de la care românii vor lipsi fără regrete.
“Vă asigurăm că activitatea se va desfăşura în mod paşnic şi civilizat, membrii etniei oferind flori pe tot traseul trecătorilor pe care îi invită la respectarea demnităţii femeii şi copilului rom. Marşul este organizat în cinstea “Zilei Părintelui Rom” din 7 martie”, se precizează într-un comunicat de presa al lor.
Normal, panarama are loc luni, după ziua de 8 Martie, timp suficient să curăţe mormintele din cimitire de florile depuse de către cei vii, de unde şi explicaţia pentru care panarama n-are loc în ziua de 7 Martie. (Doina Marcu) .

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Scufiţa Roz
Gastronomie: Supă cremă de roşii cu busuioc
Botoşani/Dorohoi: Jaful banului public la Dumbrava Roşie are dimensiuni uriaşe
Coreea de Nord ameninţă cu un atac nuclear "preventiv"
Traian Băsescu trimite spre reexaminare o lege prin care se impozitează pensiile mai mari de 750 lei
Premierul Ponta a reîntregit salariile dar reduce personalul bugetar
Ministrul Bănicioiu reînvie Daciada
Direcţiile judeţene de Sănătate Publică vor fi desfiinţate
Deciziile Guvernului creează tensiuni în interiorul PNL
liderii locali ai PNL, nemulţumiţi de ministrul Finanţelor Daniel Chitoiu
Judecătorii CSM vor să scape de incoruptibilul Daniel Morar
O instanţă din România a stabilit că pagina de Facebook este spaţiu public
Curată şarlatanie
Ioan Rotundu
„La începutul tuturor lucrurilor măreţe se află o femeie.”
Focuri de armă la frontiera cu R. Moldova pentru reţinerea unor contrabandişti
Ipoteşti: Cum este jumulit postmortem Eminescu la el acasă
Când se plictiseşte, prefectul Macaleţi invită parlamentarii la o şuetă
Iar ca şueta să fie plictisitoare, vin şi liderii de sindicat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog