Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7053
De la 07 Ianuarie 2003
122867120

Botoşani/Roma: Mazilit din funcţie pentru că a spus adevărul

  • 26 March 2012, 23:00
Apropierea alegerilor locale ascute lupta politică dintre partide. În unele localităţi această luptă îmbracă forme care nici prin cap nu-i trec unui om normal. Despre comuna Roma şi boicotul consilierilor locali la adresa primarului Constantin Humelnicu am şi scris şi realizat un reportaj televizat.
După ce reportajul intitulat „Boicot la primar” a fost difuzat pe postul local Tele’M Botoşani, în rândul opozanţilor primarului din comună s-a pus la cale o răzbunare, drept învăţătură de minte pentru cei care au curajul să spună adevărul.
Pentru că asupra primarului consilierii locali n-au putere de-al demite, răzbunarea lor s-a îndreptat asupra viceprimarului Dumitru Iacob (foto). Liberal ca şi primarul, viceprimarul Iacob a rostit în faţa camei de filmat o serie de adevăruri care nu le-au convenit, poate că nu consilierilor locali, ci celor care râvnesc la scaunul de primar.
În Roma doi sunt cei care vor să ajungă primar. Chiar dacă ei sunt în competiţie, şi-au dat mâna şi s-au răzbunat pe viceprimar, pe care l-au schimbat din funcţie.
Inginerul Gheorghe Bârliga lucrează în Primăria Roma. El este fiul fostului demnitar comunist Mihai Bârliga, deputat MAN şi Erou al Muncii Socialiste, fost preşedinte al CAP Roma multe zeci de ani. Inginerul Bârliga este membru PRM şi a candidat din 1992 încoace la funcţia de primar, fără a avea succes. Între timp starea sa psihică s-a cam degradat, după cum reiese din documentele oficiale aflate la Primărie şi eliberate de Spitalul de Psihiatrie Botoşani.
Dacă s-ar aplica corect legea, inginerul ar trebui pensionat pe caz de boală, pentru că el nu mai are răspundere penală sau civilă asupra faptelor sale. Nevasta inginerului, Rodica Bârliga (foto), este medic de familie în comună. Este o fire nervoasă, guralivă şi „spurcată la vorb㔠cum spun localnicii care au etichetat-o drept „nebună ca şi bărbat-su”. Medicul Rodica Bârliga a fost anchetată de mai multe ori de către cei de la CAS Botoşani dar, profesional, n-au avut ce-i reproşa.
Comportamentul său vijelios la vorbă şi faptă, în plan politic, nu intră în competenţele celor de la CAS. Rodica vrea ca bărbatul său să ajungă primarul comunei, să conducă Roma ala cum a condus-o şi socrul său zeci de ani la rând.
Mai există În Roma şi un om de afaceri pe numele său Gică Tăbâltoc. Acesta a înfiinţat şi o asociaţie sportivă, sperând să câştige multe simpatii printre amatorii de fotbal. Gică Tăbâltoc este membru PDL şi vrea să ajungă primarul comunei. Numai că el a tocat în asociaţia sportivă peste un miliard de lei, bani primiţi de la primărie, iar Curtea de Conturi a stabilit că nu i-a cheltuit legal, aşa că trebuie să-i dea înapoi.
Tăbâltoc a mai câştigat, prin instanţa instanţa de judecată, dreptul ca societatea sa să colecteze gunoiul menajer din comună. Numai că el a fixat sume mari de bani, iar ţăranii refută să-i plătească vreun leu. În loc să încheie contracte cu fiecare cetăţean, el a facturat costul colectării gunoiului Primăriei Roma. Aceasta n-are cum să-i plătească un serviciu concesionat, dar Tăbâltoc nu vrea să-i supere pe localnici şi să le ceară banii, sperând în votul lor.
Potrivit contractului de concesiune, firma lui Tăbâltoc trebuie să plătească primăriei o cotă parte din câştigul realizat prin valorificarea deşeurilor recuperabile. Până acum a acumulat o datorie de peste 30 mii lei, fără a achita vreun leuţ.
Plin de datorii, pecdelistul Tăbâltoc speră să câştige bunăvoinţa localnicilor şi să-l voteze primar. Aşa că nu ratează nici un prilej de a boicota activitatea primarului Humelnicu, ca să poată spune apoi că acesta nu-i bun de nimic.
Tăbâltoc nu este consilier local, dar controlează activitatea consilierilor. PDL are la Roma un singur consilieri, dar Tăbâltoc i-a atras de partea sa şi pe cei ai USL şi PRM, ala că în şedinţele CL se hotărăşte ce stabileşte Tăbâltoc.
Cum spuneam, inginerul Bărliga şi-a dat mâna cu Tăbâltoc şi au convocat consilierii locali la cabinetul medical al Rodicăi Bârliga unde au stabilit demiterea viceprimarului Iacob pentru că aceasta le-a dat în vileag jocurile de culise.
Încălcând orice reglementare referitoare la convocarea unei şedinţe CL extraordinare , în ziua de 21 martie 2012, la sediul primăriei s-a ţinut o şedinţă la care au participat 12 consilieri din 13. Şapte dintre aceştia, inclusiv cei ai USL, au votat demiterea viceprimarului Iacob, invocându-se nişte motive de inactivitatea acestuia valabile la nivelul anului 2009. Hotărârea de demitere n-a fost contrasemnată de secretarul Primăriei, acesta constatând nelegalitatea împrejurărilor în care a fost adoptată. Nu este singurul exemplu când consilierii locali USL votează demiterea propriului viceprimar. Dar cazul de la Roma se situează în vârful topului prin ilegalităţile comise de consilierii locali.
Pentru miercuri, 28 martie, este convocată o nouă şedinţă de CL. Consilierii au ocazia de a-şi revoca propria hotărâre şi de intrare în legalitate. La şedinţă este aşteptat să participe şi liderul PNL Florin Ţurcanu, pentru a se convinge pe viu cum consilierii USL votează împotriva intereselor de partid.
Aşa cum am mai scris, bătălia electorală la Roma se dă între un inginer ce-a clacat psihic, un om de afaceri plin de datorii şi un primar în exerciţiu care nu poate face nimic pentru că nu-l lasă consilierii locali.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Obsesiile mamelor
Caricatura zilei
Comunicat de presă APIA Botoşani
Obuz descoperit la Curteşti
Câmpuri aprinse din neglijenţă
Botoşani: Bătrână operată, bătută la Secţia de Terapie Intensivă
conducerea Spitalului judeţean tace complice
Amenzi pentru părinţii care nu-şi vaccinează copiii
Unele spitale vor deveni fundaţii
Sindicatele din învăţământ vor ca alţii să le încaseze cotizaţia
Scandal la discoteca din Răuseni
USL aruncă elita Botoşaniului în lupta electorală
cel puţin aşa se laudă
Maşinile abandonate între blocuri vor fi strânse de municipalitate
Neavând o experienţă proprie, Portariuc îi va copia pe alţii
nu tot ce fac europenii este pe placul botoşănenilor
3000 de oameni au cerut la Chisinau Unirea R. Moldova cu România
provocatorii nu au reusit sa le oprească marşul
Lecţia lui Tony Blair către Victor Ponta
Petrom, Rompetrol, Mol şi Eni bune de plata amenzilor
O companie canadiană va controla cuprul românesc
Taxele şi impozitele locale vor creşte cu 16,05%
Declaraţie şoc
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog