Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10015
De la 07 Ianuarie 2003
120865628

Botoşani: Silvia Pavăl rămâne abandonată în ghearele morţii

  • Ioan Rotundu
  • 9 October 2013, 23:00
Ieri am reuşit să iau legătura şi cu medicul Stela Enache, preşedintele Comisiei care probă pensionarea persoanelor pe motiv de handicap şi decide dacă cel în cauză, în raport de gravitatea handicapului, are sau nu dreptul la un îngrijitor.
Pe medic l-am căutat la sediul Comisiei pentru persoanele cu handicap dar mi s-a pus că la acest sediu poate fi găsită numai în zilele de vineri, când are program de analiza dosarelor.
În schimb, am dat peste un angajat care s-a dovedit a fi extrem de cooperant şi a dorit să afle de ce o căutăm pe doamna Enache. Omul s-a uitat pe biletul de ieşire din spital a Silviei Pavăl şi ne-a explicat că diagnosticul pus, cel de „Hemiplegie dreapta. AVC hemoragic centroemisferic stâng cu efracţie ventriculară. Afazie globală remisivă. HTA ES GRD 3 risc foarte înalt. Dislipidemie. Obezitată grad 2.Insuficienţă venoasă cronică a membrelor inferioare. Edem cerebral emisferic stâng. Epicriză.” nu se încadrează în nici un grad de handicap, o astfel de boală fiind scoasă din nomenclator în anul 2001 de către Guvernul Năstase, prin ministrul Sănătăţii de atunci Daniela Bartoş.
Omul a recunoscut că nu este medic, deşi susţinea că este bine documentat în domeniul evaluării persoanelor cu handicap, aşa că am căuta-o pe Stela Enache la Spitalul de Recuperare, unde lucrează efectiv.
Totuşi, înainte de a discuta cu doamna doctor am mai consultat un medic considerat un diagnostician de frunte. Respectivul, după ce s-a uitat pe biletul de ieşire din spital şi a citit diagnosticul s-a mirat că femeia mai trăieşte încă. Cât despre încadrarea acesteia într-un grad de handicap a recunoscut că nu stăpâneşte prea bine domeniul dar că, medic fiind, nu poate să nu recunoască faptul că femeia are nevoie de un îngrijitor.
Din dialogul cu doamna doctor Sdtela Enache nu am primit nicio veste bună. Enache mi-a spus fără vreo posibilitate de altă interpretare că potrivit actualului nomenclator de diagnostice care permit încadrarea unei persoane într-un grad de handicap Silvia Pavăl nu întruneşte condiţiile. Ea este considerată doar o bolnavă care se poate pensiona pe caz de boală.
Cum deja Silvia Pavăl este beneficiara unei pensii de muncă prin pensionare anticipată, nu poate beneficia şi de pensie pe caz de boală. Ar putea doar opta dacă pensia pe caz de boală ar fi mai mare ca actuala sa pensie de 500 lei lunar, ceea ce nu este cazul. În ce priveşte plata unei persoane însoţitoare care să aibă grijă de ea nu se pune problema pentru că nu există cale legală.
Aşadar, Silvia Pavăl a fost abandonată în ghearele morţii chiar de către cei care ar fi trebuit să lupte s-o salveze. Iar medicii se apără invocând legea. Mai rămân în discuţie ticăloşii de politicieni ajunşi în Parlament. Ei au votat astfel de legi inumane, ei ar trebui să repare ce-au greşit prin modificarea legislaţiei în acest domeniu. Dar sunt atât de ticăloşi că nu o vor face!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Treabă americană pe covor verde znguresc
Directorul Institutului Geologic al României a desfiinţat cu argumente ştiinţifice Proiectul Roşia Montană
declarațiile sale arată culpa politicienilor cât și a serviciilor de informații care spun că proiectul este curat
Ruşine: Germania şi Rusia somează România să recunoască Pactul Ribbentrop-Molotov
UE nu va mai accepta irosirea fondurilor dedicate proiectelor regionale
Guvernul dezminte acuzaţiile că mai mulţi miniştri ar fi făcut petreceri la Vila Dante
Ipocrizia lui Ponta pe seama Justiţiei
TVA de 9% "cel mai probabil" in sectorul cărnii
România cere sprijin Japoniei pentru pregătirea fizicienilor în seismologie
Guvernul amână din nou adoptarea noului Cod rutierl
Ponta continuă a se răfui cu Băsescu şi în şedinţa de Guvern
Ponta vrea părtaş la întocmirea bugetului pe FMI şi CE
Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale
Incendiu generat de o lumânare lăsată aprinsă lângă materiale combustibile
Întâlnire Asociaţia ADOR – Primăria Botoşani
Portariuc şi moaştele Sf. Maga
Ioan Rotundu
Gastronomie: Gogoşari dulci acrişori in sos de muştar
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă