Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10898
De la 07 Ianuarie 2003
122870965

Botoşani: Ţâbuleac i-a tras în piept pe contrabandiştii cu alcool

  • 1 August 2013, 23:00
Despre modul în care a fost privatizat Vinalcool SA Botoşani şi cum a ajuns Mihai Ţâbuleac acţionar principal n-are rost să mai revenim, fiind un subiect răsuflat pentru media locală. Însă cum a fost implicată Vinalcool SA în contrabanda cu alcool cu Ucraina şi Republica Moldova, date inedite ne oferă Jurnalul de Chişinău.
Potrivit publicaţiei în cauză, între gruparea Cotorobai, alias „Gorbatâi” din republica Moldova, care a controlat contrabanda cu alcool pe întreg teritoriul republicii şi care avea legături directe în România, şi Vinalcool Botoşani s-a derulat o cantitate de alcool de contrabandă în valoare de 1,9 milioane de dolari.
La 18 octombrie 2000, Iurie Chevdari, reprezentantul grupării de contrabandişti din Moldova, în baza unei procuri fictive ale societăţii „Lamek” SRL din Belgorod a semnat cu Vinalcool SA Botoşani un contract tot fictiv. Potrivit contractului, alcoolul urma să fie transportat în Federaţia Rusă, câte 60 tone săptămânal, la preţul de 0,68 dolari/litru. În realitate alcoolul rămânea în republica Moldova.
Primul lot de alcool, de 38.160 litri, urma să intre în republica Moldova la 1 noiembrie 2000. În momentul când tirul trebuia să plece din Botoşani, de la sediul Vinalcool SA, persoane din vama moldovenească i-a avertizat pe contrabandişti că la vama Leuşeni, pe unde urmau a ieşi din România, se pregăteşte o operaţie de reţinere în flagrant a încărcăturii de alcool. Aşa că, la Botoşani, s-a pus la cale schimbarea rutei prin postul vamal românesc Cristeşti-Jijia, transportul urmând a fi făcut pe calea ferată.
Numai că printre contrabandiştii moldoveni se afla şi un membru al grupului de anchetă penală, aflat în România sub acoperire. Acesta a prins firul schimbării rutei şi a anunţat la Chişinău o persoană de încredere din procuratură şi una din securitate. Dar şi contrabandiştii aveau oamenii lor.
Ei au fost anunţaţi că la Cristeşti sunt aşteptaţi. Pentru a evita orice surpriză, contrabandiştii dirijează alcoolul din nou spre Vinalcool SA Botoşani. Operaţiunea este reluată peste două luni. De această dată s-a ales ieşirea din ţară pe ruta vama Siret cu intrare în Ucraina. „Apoi, prin Moghiliov, intră în vama Ostaci. Acolo, transportorii obţin, prin falsificarea documentelor, permisul de transportare a lotului de 38.160 litri alcool în zona Economică Liberă Tvardiţa, din sudul Moldovei. Pentru aceasta, reprezentanţii grupării perfectează un contract fictiv între SRL Vinimpex, agent economic al ZAL Tvardiţa şi SA Vinalcool Botoşani. Uimitor de interesant este calitatea alcoolului. În expertiza din 12 aprilie 2001, Centrul Naţional de Standarde, Metrologie şi Certificare din Republica Moldova interzice utilizarea alcoolului în industria alimentară, deoarece este de provenienţă necunoscută şi de calitate inferioarㅔ au descoperit investigatorii Jurnalului de Chişinău.
Aşadar, Vinalcool SA Botoşani le-a oferit contrabandiştilor alcool de proastă calitate. Unul din tertipurile folosite de contrabandişti era şi acela de a declara în vamă că butoaiele cu alcool conţineau apă. S-a ajuns până acolo încât Judecătoria Râşcani din Republica Moldova atestă că butoaiele nu conţin alcool, ci apă chioară.
Culmea, potrivit documentelor vameşilor ucraineni Vinalcool Sa Botoşani apare şi ca importator de alcool etilic din Ucraina. Atât în republica Moldova cât şi România s-a declanşat câte o anchetă penală. Până la ora actuală n-am reuşit să aflăm cum s-a încheiat ancheta de la Vinalcool SA. Ştim doar că, în perioada contrabandei cu alcool, Mihai Ţâbuleac era vicepreşedinte PNL Botoşani.
Mai ştim că el a încercat să-l determine pe senatorul Dinu Secrieru să intervină la Dinu Vamă, şeful vămilor din România, pentru a-l sprijini în problema TVA-ului. Pentru că, descoperindu-se că exportul de alcool al Vinalcool SA către Moldova nu era decât o activitate de contrabandă, societatea a fost pusă în situaţia de a returna statului român TVA-ul de care a beneficiat.
Dinu Secrieru nu l-a putut ajuta pe Ţâbuleac, iar acesta s-a supăra pe PNL şi a părăsit partidul. A reveni câţiva ani mai târziu, reuşind să-l debarce pe Secrieru de la cârma partidului. (Adrian Marcu)
JDB 24 ianuarie 2006

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Răzbunarea evreului pe recepţionerul lacom
Gastronomie: Micii de la Ana-Com
N-avem lege, n-avem morală
Crâşma unde se fac şi se desfac jocurile politice
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog