Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Important
Pamflet
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3723
De la 07 Ianuarie 2003
122889372

Botoşani: Unde a dat greş strategia medicului Eugen Prăjinaru

  • Ioan Rotundu
  • 16 February 2014, 23:00
Scandalul de la Maternitatea Botoşani a avut şi ecouri naţionale. Însă nu atât de puternice ca cele generate de dr. Dan Oprea de la Unitatea de Primirea urgenţelor Ploieşti.
Căutând prin culisele scandalului
Eugen Prăjinaru (foto 1) este medic neonatolog în cadrul Secţiei de Neonatologie a Maternităţii Botoşani, secţie condusă de medicul Rodica Tănăsache (foto 2). Prin vară Tănăsache urmează a se pensiona iar locul său este râvnit de către ceilalţi trei medici din cadrul secţiei. Dacă doctoriţa Bejenaru are ca preocupare extraprofesională hrănirea unei haite de câini, medicul Eugen Prăjinaru are mania de a-şi petrece timpul în faţa calculatorului, pe facebook. Cum acasă Prăjinaru n-are calculator şi nici Internet, socializarea pe facebook o face în timpul serviciului şi a gărzii, la calculatorul din maternitate. Singurul medic din secţia neonatologie care îşi vede cu seriozitate de activitatea profesională este Dana Burlacu. Aceasta îşi dedică timpul îngrijirii sănătăţii copiilor nou-născuţi şi n-are apucături ciudate.
Revenind la medicul Eugen Prăjinaru, se pare că el ar râvni la postul de şef, după ce Tănăsache se va pensiona. Aşa că, dacă tot socializează zilnic pe facebook, s-a apucat şi a postat o scrisoare deschisă adresată managerului Spitalului judeţean Botoşani, Viorel Iliuţă, sesizând mai multe nereguli în activitatea asistentelor.
Presupunem că Prăjinaru a postat scrisoarea într-un spaţiu public ca ea să aibă un efect cât mai amplu şi chiar să atragă atenţia înaltului şef Raed Arafat .
Poate că în imaginaţia sa Prăjinaru se şi vedea felicitat de Arafat pentru verticalitatea profesională şi cu asigurări din partea acestuia că va fi promovat şef. Numai că realitatea s-a dovedit a fi cu totul alta şi mult mai neplăcută pentru îndrăgostitul de pe facebook în timpul programului şi pe banii publici ai bugetului Sănătăţii.
Reclamaţia bumerang
Luând act chiar şi de pe facebook despre reclamaţia medicului Eugen Prăjinaru, managerul Spitalului judeţean Botoşani, Viorel Iliuţă, a format o comisie de anchetă care să stabilească vinovăţiile, dacă acestea există. Din comisie făcea parte iniţial şi medicul Gina Puflea. Prăjinaru a reclamat că a avut cu aceasta un conflict profesional, aşa că Iliuţă a scos-o din comisie ca să nu fie vorbe.
Dar ce conflict a avut Prăjinaru cu colega sa Puflea? Prin iunie 2013, Prăjinaru avea în tratament un nou-născut al unei asistente medicale de la Secţia ortopedie. Copilul era bolnav şi se impunea trimiterea lui la clinica de specialitate din Iaşi. Numai că Prăjinaru susţinea că-l va face el sănătos. Pentru că copilul era în pragul de a-şi da duhul, Gina Puflea a chemat elicopterul şi a trimis copilul la clinica din Iaşi.
Aici, profesoara universitară care se pare că i-a avut studenţi pe certăreţii din Maternitatea Botoşani a constatat gravitatea cazului cazului şi a afirmat că dacă se mai întârzia un pic copilul murea cu zile. Profesoara chiar a avut intenţia de a sesiza organele de anchetă judiciară dar din motive necunoscute s-a răzgândit.
Mama copilului, adică asistenta medicală l-a reclamat pe Prăjinaru la Colegiul Medicilor iar acesta se află în ancheta acestui organism profesional.
Înghesuit de ancheta Colegiului Medicilor, cuprins de dorinţa ascunsă de promovare, sperând că o ieşire în spaţiul public îl va încorona cu celebritate, Prăjinaru a conceput şi postat pe contul său de facebook discutabila reclamaţie.
Nu este prima răfuială a sa cu sprijinul facebook. Când a divorţat de nevastă, tot pe facebook a făcut-o cu ou şi oţet pe biata femeie.
Concluziile comisiei
Comisia a reţinut faptul că vreo trei asistente medicale de pe Secţia neonatologie ar fi încălcat bunele practici medicale, fără a pune în pericol viaţa nou-născuţilor. Pentru aceste greşeli, managerul Viorel Iliuţă a declarat că le va sancţiona.
Asistenta acuzată că a vaccinat un copil de două ori, deşi vinovăţia sa nu rezultă din documente, a recunoscut acest lucru şi tot ea a anunţat medicul de familie ca să monitorizeze evoluţia copilului. Nu s-au constatat consecinţe medicale.
Dar comisia a mai reţinut că era obligaţia medicului Prăjinaru de a fi prezent la vaccinarea copiilor şi a nu lăsa asistentele nesupravegheate. Tot el trebuia, când a descoperit greşeala asistentei, să anunţe imediat medicul de familie, ceea ce n-a făcut. Nici nu putea, am zice noi, de vreme ce socializa pe facebook.
A mai reclamat Prăjinaru că în secţia unde lucrează lipsesc protocoalele de serviciu. Aceste protocoale sunt dar au rămas anonime pentru Prăjinaru pentru că ele n-au fost postate şi pe facebook, ci sunt aplicate între medicii secţiei atunci când îşi predau serviciile la ieşirea din tură.
Un final nu tocmai optimist
În loc ca medicul Eugen Prăjinaru să fi fost felicitat de mai marele Raed Arafat, el va fi supus unei verificări profesionale. Miercuri, la Maternitatea Botoşani va fi prezentă profesoara universitară de la clinica de specialitate din Iaşi care a tratat copilul ce nu voia Prăjinaru să-i facă trimitere la Iaşi. Ea va ajuta comisia de anchetă să stabilească şi eventuala vinovăţie a medicului reclamant.
În aer mai pluteşte o întrebare. De ce medicul Eugen Prăjinaru n-a reclamat greşelile asistentelor medicale atunci când acestea le-au comis şi a făcut-o la un interval de timp de peste jumătate de an? N-a depus reclamaţie nici la fostul manager Ovidiu Mimor, nici la actualul Viorel Iliuţă. Tăcând, oare medicul nu s-a făcut complicele acestora şi le-a încurajat să greşească în continuare?
Poate că medicul Prăjinaru va veni cu explicaţiile de rigoare pe facebook. Că-i place socializarea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: …s-a făcut deputat
Horoscopul zilei
Dinamica economiei: Legumicultorul Volentiru
Lumea lu' Rotundu: Podul buclucaş
Ucraina condusa de Viktor Ianukovici şi-a pierdut independenţa faţă de Rusia
Studiu: Ciuma neagră a modificat genomul uman
Mircea Geoană: Cota diferenţiată nu aduce pierderi de miliarde economiei, ci câştiguri oamenilor ce susţin economia
Presa-n gura lu' Rotundu: Emidiunea din 14.02.2014
O delegaţie PDL din care fac parte Blaga, Macovei, Flutur efectuează o vizită în Germania pentru discuţii cu CDU
Incendiu cu victima la Săveni
Flămânzi: Minciunile primarului Oloeriu ies la iveală ca urzicile primăvara
Flămânzi: Grave probleme în implementarea unui proiectul de mediu
din 1800 metri liniari de gard viu, jumătate a fost cârpittoaletele ecologice în loc să stea în parc, sunt depozitate la Baza Sportivă.
Minciuna stă cu Portariuc la masă dar şi cu deputatul Dolineaschi
Precum Ponta, Portariuc minte dar uită repede minciunile spuse
Portariuc bravează cu fapte răsuflate
CCR a făcut praf Constituţia Antonescu - Ponta
26 de articole şi alineate - neconstţtionale
Anecdota neamţului Klauss
Ioan Rotundu
Loto România: Numerele câştigătoare la tragerea din 16.02.2014
Fiola toxica. Unul dintre înalţii demnitari ai Sănătăţii minte - cine?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog