Costică Macaleţi, proaspătul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani şi fost prefect fără rezultate în muncă nu-mi dezminte afirmaţia că principala lui preocupare de pe poziţia de şef al instituţiei judeţene va fi pesederizarea întregului judeţ.
În aceste zile, când la comune se constituie consiliile locale şi se investesc în funcţie primarii nou aleşi, Macaleţi, secondat de nevasta şoferului, adică de senatorul Doina Federovici şi de grăjdarul partidului (el râneşte mizeria morală a partidului) Gheorghe Vâzdoagă (foto) pune la cale scenarii politice menite să acapareze funcţia de viceprimar pentru PSD.
Să trecem în revistă succesele şi insuccesele sale. Macaleţi, Federovici şi grăjdarul s-au deplasat la Darabani, înainte de constituirea consiliului orăşenesc, şi au încercat să-l convingă pe primarul liberal Liviu Hrimiuc să accepte viceprimar un social-democrat. Motivul pus de cei trei social-democraţi a fost că PNL avea 7 consilieri, PSD 7 şi, mai adăuga la socoteală Macaleţi votul celor doi consilieri independenţi şi de la ALDE.
Hrimiuc nu s-a lăsat intimidat de şantajul celor trei şi le-a cerut o propunere. Când au luat lista cu consilierii PSD-ului şi au analizat potenţialul intelectual şi de pricepere a fiecăruia, social-democraţii au băgat coada între picioare şi au plecat ruşinaţi. Nici un consilier din cei 7 nu aveau aptitudini pentru funcţia de viceprimar la nivel de oraş.
Când s-a constituit consiliul orăşenesc, social-democraţii au mai avut o surpriză. Cei doi consilieri independenţi şi cel de la ALFDE au votat alături de liberali viceprimarul propus de aceştia.
Şi la Stăuceni, Macaleţi şi cu Federovici, care are ditamai vila în satul Sălişte din această comună, au trecut la ameninţări asupra consilierilor liberali să voteze viceprimar PSWD, aşa că aceştia nu s-au prezentat la prima şedinţă de constituire.
La Suharău, primarul Marcel Chelariu, chipurile candidat independent, a fost susţinut de consilierii PSD-ului şi a ales viceprimar unul dintre aceştia. În schimb s-a răzbunat pe Partidul România Unită şi nu le-a validat consilierul, primarul bucurându-se în demersul lui de sprijinul lui Macaleţi dat prin cele două funcţionare din Prefectură trimise la Suharău să supervizeze legalitatea şedinţei de constituire.
Nu i-a reuşit nimic lui Macaleţi la Păltiniş, unde cu tot efortul depus de social-democraţi, liberalii şi-au asigurat 7 din cei 13 consilieri locali şi şi-au impus viceprimarul. Dănuţ Andruş consilierul PSD, a încercat o dezbinare a liberalilor propunând ca viceprimar un al doilea dintre ei. Tactica era matematic bine gândită pentru că PSD-ul având 6 voturi, liberalii şi-ar fi împărţit cele 7 voturi între cei doi candidaţi ai lor, mai ales că al doilea liberal propus n-a respins oferta social-democraţilor de a candida, dând speranţe celor din PSD că va fi omul lor. Dar a funcţionat mecanismul stabilit şi bine controlat al primarului Costel Romanescu şi, în final, social-democraţii au rămas cu buzele umflate.
Reamintesc şi scenariul pus la cale de Macaleţi la Blândeşti. Macaleţi l-a şantajat pe candidatul PML Constantin Ciobanu că dacă nu votează viceprimar candidatul PSD, îşi va pierde locul de muncă, el fiind angajat al Consiliului Judeţean Botoşani Căminul social Suliţa. Dar Ciobanu era propus viceprimar chiar de liberali, voturile la această comună fiind 5 PNL, 4 PSD, unul PMP şi unul ALDE. Cum cel de la ALFDE anunţase sprijin pentru PSD, voturile erau 5 la 5 iar cheia devenise Constantin Ciobanu de la PMP. Liberalii au gândit să-l accepte viceprimar numai ca să nu preia funcţia un social-democrat.
Aflând de şantajul lui Macaleţi asupra lui Ciobanu, liberalii au schimbat tactica. L-au racolat pe candidatul ALDE, deşi Ciobanu o făcuse pe eroul şi susţinea că nu se teme de Macaleţi. La vot însă, Ciobanu s-a autopropus viceprimar. Din urnă au ieşit 6 voturi PNL cu cel al lui ALDE, 4 PSD iar Ciobanu s-a votat singur, devenind din erou un laş demn de dispreţ.
În schimb, la Vlăsâneşti, jocul celor din PSD s-a făcut la o masă îmbelşugată la Popasul Cucorăni cu Macaleţi în cap de masă. Scenariul pus la cale la Cucorăni a funcţionat ceas la Vlăsâneşti iar PSD-ul a luat şi funcţia de viceprimar. Iar ca să le demonstreze liberalilor cât de puternici sunt ei nu le-au validat cei doi consilieri, constituirea Consiliului Local Vlăsâneşti făcându-se doar cu 9 consilieri din 11 câţi sunt de drept. Cât despre delegatul Prefecturii, acesta a executat ordinele primite de fostul său şef Macaleţi, nepăsându-i de actualul şef, prefectul liberal Dan Nechifor.
Iată dar, că previziunea mea de pesederizare a judeţului s-a împlinit iar năpârcile roşii au pus stăpânire pe viaţa noastră. Că vor suferi şi netrebnicii care i-au votat puţin îmi pasă dar mă simt frustrat că vom suferi toţi cei care n-am dorit aşa ceva şi care suntem de trei ori mai mulţi decât netrebnicii.