Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20318
De la 07 Ianuarie 2003
122880385

Botoşani:Ce se ascundea, de fapt, în spatele durităţii comisarului şef Nechita

  • Ioan Rotundu
  • 10 March 2013, 23:00
Am urmărit cu interes cum a tratat fiecare mijloc media botoşănean Comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani prin care s-a făcut publică trimiterea în judecată a unor membri ai familiei Laur Nechita, fost comisar şi comisar şef al Gărzii Financiare Botoşani.
Cei care au avut curajul să publice comentariul, puţini la număr, s-au limitat la conţinutul acestuia, fără a-l completa şi cu alte comentarii sau informaţii, deşi ştiu că le sunt cunoscute.
Pe scurt, feciorul fostului comisar şef, pe numele întreg Adrian Gabriel Nechita, împreună cu cumnatul său, adică ginerele comisarului şef, pe numele său combinat de acasă cu cel al soţiei, rezultând Eduard Ciprian Vărgănici Nechita, au comis o evaziune fiscală uriaşă.
Adrian, feciorul lui Nechita, a cauzat un prejudiciu la bugetul consolidat al statului în sumă de 2.912.690 lei. Răspunderea sa penală intervine în calitatea sa de administrator de societate când, prin mijloace frauduloase, a reuşit ca în intervalul de timp 2007 – 2009 să înşele statul cu această colosală sumă. Mai modest, ginerele comisarului şef s-a mulţumit să producă o evaziune fiscală în sumă 440.391 lei. E drept că şi perioada de evaziune a fost mai scurtă, doar intervalul de timp 20.04.2007 – 30.06.2008.
De precizat că feciorul lui Laur Nechita a lucrat la concurenţă în evaziunea fiscală cu cumnatul său Eduard, fiecare activând în calitate de administrator la societatea sa.
Firesc este să ne întrebăm cum a fost posibil o astfel de uriaşă evaziune fiscală, în total şi în lei vechi la suma de peste 33 miliarde lei vechi? Explicaţia o găsim la tatăl şi tatăl socru Laur Nechita, care a deţinut la Garda Financiară Botoşani mai întâi funcţia de comisar şi apoi cea de comisar şef.
Laur Nechita a fost considerat tot timpul unul dintre cei mai duri comisari, neiertători cu cei care încercau să înşele statul, omul care aplica cele mai mari amenzi şi care nu rata nicio confiscare de marfă considerată a fi comercializată ilegal. Însă cei mai „căsăpiţi” comercianţi au fost carmangerii din Piaţa centrală a Botoşanilor. Pentru carmangeri numele comisarului Nechita le dădea fiori. Comisarul ieşea din redacţia ziarului Evenimentul, pe care-l patronează, aflată vizavi de Piaţa centrală şi intra în hala de carne pe neaşteptate. Nu mai aveau timp carmangerii să se anunţe între ei, că amenzile lui Nechita le usca buzunarul. Multă vreme s-a crezut că cel care-l însoţea pe comisar în control era feciorul său. Eroare, pentru că însoţitorul său se numea Nechita, dar nu era din familia sa, ci cu totul alt comisar, care n-a prea ştiut ce îndeletniciri are colegul şi apoi şeful său.
Revenind la evaziunea fiscală, aceasta a fost posibilă tocmai umbrelei asigurată de tatăl, comisarul şef al Gărzii Financiare Botoşani. Acum apare şi explicaţia pentru care societatea familiei Nechita, una de distribuţie produse alimentare, în special carne de pui, practica cele mai mici preţuri, ceea ce a dus la falimentul multor societăţi concurente. Necontabilizând facturile de aprovizionare, societatea nu plătea TVA şi celelalte impozite, ceea ce îi permitea să practice pe piaţă preş de dumping. Nu l-a reclamat nimeni pentru că s-ar fi băgat singur în gura lupului.
Exact în perioada în care s-a produs evaziunea fiscală Laur Nechita a devenit patronul publicaţiei locale „Evenimentul de Botoşani”, de care s-a folosit şi se mai foloseşte încă pentru a proteja afacerile familiei.
Se mai spune în Comunicatul Parchetului că s-a pus sechestru pe averea familiei. Care sechestru? În primul rând că feciorul lui Nechita, imediat ce s-a declanşat cercetarea Parchetului, a vândut tot ce avea pe Botoşani, mă refer la imobile, şi şi-a mutat afacerile pe Bucureşti. Ginerele, Eduard, are vilă, dar se poare că este construită pe un alt nume sau transferată imediat ce a început ancheta. Urmând exemplul marilor evazionişti fiscali, şi familia Nechita şi-a înstrăinat averea înainte de a fi sechestrată.
Să revenim la Laur Nechita, cel care a deţinut şefia Gărzii Financiare Botoşani sub Guvernul Boc. Imediat ce a căzut în dizgraţie, în jurul lui Nechita s-a strâns cercul ameninţărilor. Feciorul său, ginerele au ţepuit mulţi alţi oameni de afaceri din Botoşani. Deveniseră un fel de spaimă locală. Când s-a făcut verificarea profesională a comisarilor Gărzii, din comisia de examinare a făcut parte şi o fostă victimă a familiei. Aceasta s-a răzbunat, iar Nechita a căzut examenul şi a fost dat afară de la Gardă ca necorespunzător profesional. Marea a fost ruşinea acestuia ca din comisar şef să fie declarat incompetent profesional.
Nechita s-a judecat cu Garda Financiară dar pentru că a fost lacom şi a cerut daune materiale, a pierdut procesul. Am informaţii că judecătorii au primit semnalul, de la o persoană importantă din Guvernul Ponta, că nu trebuie să dea câştig de cauză unor astfel de procese prin care se cer bani de la buget. Cu procesul pierdut, cu familia anchetată pentru evaziune fiscală, Nechita s-a dus supus la locuinţa lui Relu Fenechiu din Iaşi.
Ce s-a discutat cu Fernechiu nu este greu de înţeles, de vreme ce în prezent Laur Nechita, dat afară ca incompetent de la Garda Financiară este acum competent inspector în corpul de control al ministrului Transporturilor Relu Fenechiu. Surse cunoscătoare spun că Nechita ar fi dat ministrului 50 mii euro, obţinând astfel funcţia de inspector.
Dacă o fi aşa, Fernechiu este un prost om de afaceri. La cât a furat statul familia Nechita, Fenechiu putea cere liniştit 100 mii euro şi i-ar fi primit.
În momentul de faţă, în Botoşani, se mai află ginerele şi fiica lui Nechita, care fac ultimele pregătiri să se mute şi ei pe Bucureşti, că altă făină se va măcina cu tata inspector la minister.
De azi, Evenimentul de Botoşani a anunţat o campanie de a publica în fiecare zi câte un reportaj despre vila unui demnitar local. Eu aş sugerea să înceapă cu vilele familiei Nechita, ca nu cumva mogulul să fie acuzat şi de imoralitate. Îi ajunge evaziunea fiscală comisă de membrii familiei.
Cazul familiei Nechita a intrat în atenţia publică., Sunt multe, foarte multe lucruri care vor trebui făcute public. Mai ales că de cum este de aşteptat ca cei ţepuiţi de membrii familiei Nechita să-şi dea drumul la gură.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Gastronomie: Supă cremă de ciuperci
Bancul zilei: Replică dată poliţistului
Preşedintele Obama l-a vizitat la spital pe militarul român Florinel Enache
Un stat american va permite profesorilor să aibă arme la şcoală
Liviu Voinea că plata arieratelor este o cerinţă a FMI
Ieşirea din UE a Marii Britanii ar fi catastrofală
UE şi Consiliul Europei avertizează Ungaria să nu se mai joace cu Constituţia
Lumea lu' Rotundu: Dramă dorohoiană
N-a fost Mony, ci Monica!
Ioan Rotundu
Botoşani: Din declaraţiile Monicăi Macovei
Primăria Botoşani: Ce interese stau ascunse în spatele acestei decizii?
Prognoza meteo pentru azi şi mâine
Românii nu sunt o problemă, ci o forţă de muncă extrem de calificată
Botoşani: N-a fost să fim Capitala Earth Hour 2013
CJ: Amărăciunea din sufletul preşedintelui Ţurcanu
Împăratul mai vrea câte un mandat …
Botoşăneancă în fruntea Canotajului românesc
„Enigma căldurii” din Spitalul judeţean Botoşani
Reîncarnarea lui Boc şi...
Ioan Rotundu
Loteria Română: numerele de la extragerea din 10.03.2013
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog