Mod de preparare: Carnea şi seul se trec prin maşina de tocat de 3 ori. Usturoiul se zdrobeşte împreună cu o linguriţă rasă de sare, cu dosul unei linguri, adăugând 200 ml apă călduţă şi amestecând bine. Apoi, se strecoară peste carne, adăugând şi bicarbonatul, ca mititeii să crească la prajit şi să devină pufoşi.
Pentru aromă se pune câte un vârf de linguriţă cu ienibahar şi coriandru; in lipsa lor se poate pune o linguriţă rasă de cimbru pisat. Tocătura se amestecă şi se bate bine cu mâna până când se omogenizează, apoi se pune într-o pungă de nailon şi se introduce în frigider, unde se lasă până a doua zi. Prin maşina de tocat la care s-a montat tubul pentru făcut cârnaţi, se trece din nou carnea. Prin tub vor ieşi cârnăciorii (mititeii) care se rup cu mâna, pe măsură ce ies.
Se aşează pe un platou uns cu untdelemn, fără să se lipească unul de altul şi apoi pe deasupra, se ung. Mititeii se pot modela şi între palmele udate cu apă sau unse cu untdelemn. Se ia câte o lingură plină de tocătură şi se răsuceşte între palme, până ce capătă forma de cârnăcior de cca 2 cm grosime şi 8-10 cm lungime.
Cel mai bun grătar pentru mititei este cel cu cărbuni, deoarece căldura iradiază de jos în sus, formându-se o crustă pe partea de jos a mititeilor, care nu va permite sucului din carne să se scurgă; astfel, mititeii îşi vor păstra suculenţa şi frăgezimea. Mititeii se pun pe grătarul încins de care se dispune, fără să mai fie nevoie să se ungă şi acesta, mititeii fiind deja unşi cu untdelemn. Se prăjesc 4-5 minute pe o parte, apoi se întorc pe toate părţile, până când se rumenesc frumos. Se servesc imediat fierbinţi, cu muştar.