Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Important
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23004
De la 07 Ianuarie 2003
122908653

Bugetul Ministerului Sănătăţii, majorat in 2011 de la 3,9 la 5% din PIB

  • 16 December 2010, 23:00
Comisiile parlamentare de specialitate au aprobat, joi, cu unanimitate de voturi, majorarea bugetului Ministerului Sanatatii la 5% din PIB si au acceptat toate cele 128 de amendate depuse de senatori si deputati. Procentul de 5% a fost, de fapt, un compromis intre propunerile social-democratei Rodica Nassar (4% din PIB), ale independentului Tudor Ciuhodaru (8% din PIB) si ale liberalului Horia Cristian (5%), potrivit Agerpres. In 2010, bugetul Ministerului Sanatatii a fost de 3,9% din PIB.
"Multumesc pentru intentiile bune. Pe stadiul actual, cu angajamentul pe care mi l-am luat in fata comisiei ca trebuie sa imbunatatim bugetul Casei (Nationale de Asigurari de Sanatate - n.r.), pe acest buget, din aceleasi considerente de solidaritate guvernamentala, am un punct de vedere rezervat. Aceasta nu inseamna ca nu am sa ma lupt pentru un buget mai mare, care trebuie sa existe la Casa anul viitor", a declarat ministrul Sanatatii, Attila Cseke, imediat dupa votul comisiilor.
Initiativa trebuie sa treaca, insa, acum si de votul comisiilor de buget ale Parlamentului, dar si de plenul reunit.
"Este o comisie de avizare. Unele amendamente, din punctul nostru de vedere, chiar nu-si gaseau locul. Sunt amendamente care se refera la infiintarea de puncte farmaceutice veterinare. Nu-si gasesc locul in bugetul Sanatatii. Ele au fost aprobate, mergem inainte la Comisia de buget. Ele nu vor putea fi sustinute din punctul nostru de vedere", a declarat ministrul Sanatatii.
"Avem un deficit de personal medical in multe institutii sanitare. Nu cred ca se va pune aceasta problema in 2011. In ce priveste personalul TESA, aici avem un normativ nou aprobat si spitalele se reorganizeaza pe baza acestui normativ, care inseamna si reduceri de personal. (...) Probabil la inceputul lunii ianuarie vom avea o cifra exacta a ceea ce inseamna reducere de personal pe segmentul administrativ", a adaugat Attila Cseke.
La dezbaterile generale, ministrul Attila Cseke a declarat in fata membrilor comisiilor reunite de specialitate ca filosofia bugetului institutiei pe care o conduce a urmarit un singur scop: 'bani mai multi la Sanatate'. El s-a declarat multumit de bugetul alocat ministerului, in crestere cu 11,6% fata de cel din 2010. Cseke a declarat ca este foarte important ca anul viitor, din bugetul ministerului, sa debuteze un plan de investitii in infrastructura si dotari, mai ales ca, pe acest segment, exista o crestere substantiala a fondurilor alocate. Cseke a mai sustinut ca una dintre prioritatile ministerului pentru anul viitor va fi proiectul de informatizare a sistemului sanitar.
De asemenea, Attila Cseke a reiterat ca Executivul a trebuit sa ia o 'masura delicata, dar necesara' in ceea ce priveste plata contributiei de asigurari sociale de sanatate de catre revolutionari si o anumita categorie de pensionari. 'Principiul pe care a trebuit sa mergem este ca Sanatatea traieste din bani, costa, trebuie sa constientizam toti acest lucru. Ar trebui sa-i coste pe cat mai multi din compatriotii nostri', a spus ministrul Cseke. El a adaugat ca va trebui introdusa concurenta la contractare, misiunea CNAS fiind de a gasi criteriile obiective. Cseke a admis insa ca ministerul trebuie sa-si pastreze un anumit vehicul de interventie in aceasta arie.
In ceea ce priveste inchiderea spitalelor, ministrul a declarat ca exista un studiu in derulare in acest moment si nu doreste sa faca publice niciun fel de date. Cseke a spus, atat din perspectiva ministrului, cat si a parlamentarului, ca 'nu va fi usor' de pus in practica acest demers si a recunoscut ca 'nu va fi prea iubit' in colegiu. Ministrul a estimat ca 'in cateva saptamani', institutia pe care o conduce va incerca sa anunte cum va gandi planul de inchidere a spitalelor.
De asemenea, ministrul Sanatatii a afirmat ca 'a tinut' la proiectul de coplata a asistentei medicale, intrucat, in opinia sa, reprezinta un venit suplimentar, dar si o cointeresare pentru a presta servicii de sanatate de calitate, oferind posibilitatea pacientului de a afla traseul banilor
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Pensionare imposibilă
Horoscop
Poşta Română, amendată cu peste 24 mil. euro
pentru abuz de poziţie dominantă
Deputaţii care fac zid in jurul Monicăi Iacob Ridzi sunt iresponsabili
Traian Băsescu a coordonat votul din Parlament de protecţie a Monicai Iacob Ridz.
voi propune conducerii PSD încetarea relaţiilor instituţionale cu şeful statului
CIA este principalul câştigător al scandalului Wikileaks
Răzvan Nicolescu a fost suspendat din funcţia de director al TVR 2
pentru dosarul prostituatelor de lux
Viktor Ianukovici a avertizat România
Tanar decedat scos dupa 4 ore dintr-o fantana
Drept la replică - Primăria Manoleasa (P)
Supărarea lui Ţâbu pe... secretară
Înghesuială de oficialităţi la inaugurarea Secţiei UPU de la „Mavromati”
Prefectul Cristian Roman va avea ajutor
Partidul Conservator se luptă să găsească un sediu adecvat
Expoziţie inedită la Galeriile de artă
Studenţii botoşăneni pot lucra la vară în Gdermania, dar…
Noi cursuri pentru şomeri
Listă pentru aprobarea de tratament sau aşteptarea morţii?
Birocraţia continuă să sufece medicina de familie
Reducere drastică de paturi în spitale începând cu 2011
Eroul dat uitării şi şarlatanii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog