Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17153
De la 07 Ianuarie 2003
122902802
C o m u n i c a t d e p r e s ă

Alege să fii voluntar! Vă aşteptăm alături de noi!

  • 24 February 2017, 23:00
Începând cu 13 februarie a.c., Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Nicolae Iorga” al Județului Botoșani derulează a doua etapă de înscriere a persoanelor care doresc să devină voluntari, în cadrul proiectului național ”Salvator din pasiune”.
În primele zece zile de la demararea acțiunii, 15 botoșăneni și-au exprimat dorința de a încheia un parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani. Doar 11 dintre aceștia au depus dosarele complete.
Botoșănenii care doresc să răspundă ”provocării” lansate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență încă din luna mai a anului trecut, aceea de a deveni voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din România, mai au timp să se înscrie până la data de 11 martie a.c..
Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să se alăture pompierilor salvatori în misiuni de salvare și prevenire sunt următoarele:
- vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani;
- apt din punct de vedere medical;
- să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea infracţiuni lor cu intenţie;
- să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.
Dosarul candidatului trebuie să conţină: cererea de înscriere, certificatul de cazier judiciar (pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani), copie după actul de identitate, avizul psihologic cu mențiunea ”apt pentru activitatea de voluntariat în cadrul IGSU”, actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare, adeverinţa medicală din care să reiasă cumulativ cel puțin două din următoarele criterii: nu se află în evidență cu boli cronice, apt pentru efort fizic de nivel mediu, clinic sănătos, precum şi acordul părinţilor/tutorelui legal, pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.
Cei care doresc să devină voluntari pot obţine informaţii de pe site-ul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Nicolae Iorga al Judeţului Botoşani –www.isubotosani.ro, sediul inspectoratului (strada Uzinei, nr. 3, municipiul Botoșani) sau să ceară detalii la numărul de telefon 0231/508 143.
Acest demers dorește implicarea oamenilor în activitatea de voluntariat, care se va materializa prin sprijinul acordat populației pe timpul situațiilor de urgență, dar și pentru prevenirea acestora.
După înscriere și analiza dosarelor, vor fi încheiate contracte de voluntariat, iar voluntarii selecţionaţi vor putea parcurge un program de pregătire în subunităţile inspectoratului, sub îndrumarea pompierilor.
Activitatea este o continuare a proiectului ce a fost demarat în luna mai a anului trecut. La momentul actual, ISU Botoșani are 23 de voluntari care participă la misiuni specifice, alături de pompierii profesioniști.
ISU Botoșani în sprijinul cetăţenilor și pe linie de avizare-autorizare
Eliberare autorizații/avize de securitate la incendiu și controale pe linie de specialitate
În anul 2016, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, prin Compartimentul de Avizare – Autorizare, a eliberat 118 avize de securitate la incendiu, 65 autorizații de securitate la incendiu, 18 avize pentru transportul deșeurilor periculoase și 14 acorduri pentru desfășurarea jocurilor de artificii.
Totodată, au fost recepționate 29 obiective la care au fost efectuate lucrări de investiții/modernizare (față de 22 în 2015).
Specialiștii ISU Botoșani au participat la 48 de ședințe ale Comisiei de Acorduri Tehnice înființată pentru acordul de mediu solicitat de persoanele fizice și juridice, unde și-au exprimat punctual de vedere în domeniul securității la incendiu.
De asemenea, au fost efectuate 149 de controale tehnice de specialitate la obiectivele aflate în investiții (față de 256 în 2015), motivate de scăderea numărului de investiții la nivelul județului.
Pentru punerea în funcţiune a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare şi/sau s-a schimbat destinaţia acestora, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, s-au aplicat trei amenzi contravenționale în valoare de 150.000 de lei.
Precizăm că sancțiunile au fost aplicate înainte de a fi emisă Legea nr. 33 din 2016 privind modificarea și completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor prin care beneficiarii construcțiilor și amenajărilor care au fost puse în funcțiune fără obținerea autorizației de securitate la incendiu, au obligația de a obține acest act administrativ până la 31 decembrie 2016. Acest termen a fost prelungit până pe 30 iunie 2017, prin O.G. nr. 17 din 24 august 2016.
Până la obținerea autorizației de securitate la incendiu, răspunderea exclusivă în ceea ce privește funcționarea construcțiilor și amenajărilor din punctul de vedere al asigurării cerinței de securitate la incendiu revine beneficiarilor investițiilor.
Informarea privind autorizarea unităților de învățământ
În anul 2016, inspectorii de prevenire au efectuat verificări la toate cele 508 unități de învățământ din județul Botoșani (500 unități de învățământ de stat și 8 unități de învățământ private), în vederea inventarierii clădirilor pentru întocmirea situației exacte cu obiectivele din această categorie care nu dețin autorizație de securitate la incendiu conform prevederilor legale în domeniu. La această dată, din cele 508 unități de învățământ, 28 dețin autorizație de securitate la incendiu, 251 nu necesită autorizație de securitate la incendiu și 229 de unități de învățământ trebuie să obțină autorizație de securitate la incendiu, până la 30 iunie 2017.
Ghid de avizare – autorizare
În susţinerea debirocratizării şi pentru facilitatea comunicării informaţiilor de interes pentru populaţie, specialiştii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au identificat soluţii pentru proiectarea unei aplicaţii informatice, sub forma unui ghid, uşor de accesat şi de utilizat, ce furnizează rapid răspunsuri legate de condiţiile de avizare – autorizare şi stabileşte documentaţia necesară pentru obţinerea acestor acte administrative.
Astfel, cu ajutorul acestui ghid, proprietarii sau beneficiarii construcţiilor/amenajărilor (în cazul avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu) sau cei care deţin sau administrează adăposturi de protecţie civilă sau puncte de comandă (în cazul avizului/autorizaţiei de protecţie civilă) au posibilitatea de a verifica dacă acestea se încadrează în categoriile de construcţii care se supun acestor procese de avizare – autorizare.
Totodată, aplicaţia oferă informaţii legate de documentaţia ce trebuie depusă în vederea emiterii, de către inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi cel al Bucureşti – Ilfov, a acestor acte administrative.
De asemenea, această aplicaţie conţine un link prin intermediul căruia poate fi accesată lista verificatorilor de proiecte şi a experţilor tehnici atestaţi în domeniul situaţiilor de urgenţă de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.
Mai multe detalii legate de acest ghid de avizare – avizare pot fi obţinute prin consultarea paginii web a instituţiei noastre - www.igsu.ro
“Sahara Race”, o nouă provocare pentru pompierul botoşănean, Iulian Rotariu! Să-l sprijinim
Plutonierul major Iulian Rotariu, pompierul botoşănean care în 2016 a alergat 500 de kilometri în deşerturile Gobi şi Atacama și 420 de kilometri, de la Sofia la București, se pregăteşte de o nouă provocare.
Subofițerul a început demersurile pentru a participa la ultramaratonul ”Sahara Race”, care se va desfășura în deșertul Namibiei din Africa de Sud, în perioada 30 aprilie – 07 mai a.c..
La fel ca și celelalte două ultramaratoane la care a participat anul trecut, respectiv ”Gobi March” (China, în iunie 2016) şi ”Atacama Crossing” (Chile, în octombrie 2016) și unde s-a clasat pe locul I la categoria lui de vârstă şi locul IV la general la ”Gobi March”, respectiv locul VI la general, la cursa din deşertul chilian, ”Sahara Race” se clasează în primele zece curse din lume ca dificultate.
Cursa “Sahara Race 2017” se va desfăşura în cel mai vechi deșert din lume, cel din Namibia, unde sunt cele mai mari dune de nisip, unele având o înălțime de peste 320 de metri.
Şi de această dată, Iulian Rotariu va alerga în spirit caritabil, 250 de kilometri în șapte zile, pentru a face cunoscută şi a sprijini „Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism din Botoşani”, succesul lui însemnând un pas spre integrarea acestor copilaşi. Perseverenţa colegului nostru pentru ocuparea podiumului are ca beneficii asigurarea celor necesare copiilor cu astfel de afecţiuni, din dorinţa de le oferi o copilărie fericită şi un mediu propice dezvoltării.
Zilnic va alerga câte un maraton, aproximativ 43 de km, iar în a 5 –a zi va alerga cca. 80 km.
Primele trei zile va alerga pe malul oceanului Altantic, unde umiditatea este foarte mare.
Pentru a putea ajunge la start, subofiţerul are nevoie de susţinerea semenilor, costurile fiind destul de ridicate pentru posibilităţile lui materiale.
Pentru a se putea înscrie şi a avea asigurate toate cele necesare, campionul nostru are nevoie, însă, de un buget minim în valoare de 8.000 de euro.
Pompierul maratonist Iulian Rotariu a deschis două conturi, la Banca Transilvania, în care să se poată face donaţiile pentru a-l sprijini să participe la ultramaratonul „Sahara Race”, acestea fiind :
RO30BTRLEURCRT0357479301 – pentru euro şi
RO80BTRLRONCRT0357479301 – pentru lei.
Informare şi Relaţii Publice

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Banul zilei: Inteligenţa
Horoscopul zilei de 25.02.2017
Botoşani/Popăuţi: „rechinul” se pregăteşte de atacul fatal
Ioan Rotundu
Asociatia Pro Infrastructura: Rezultate dezastruase ale Companiei de Autostrazi –
Licitatii anulate sau intarziate. Contractarea studiilor pentru autostrazile importante, amanate si ele
Gratierea in intregime a pedepselor de pana la 5 ani
este de natura sa creeze un sentiment de insecuritate sociala - punct de vedere al CSM
Informare de presă APIA Botoşani
Sistemul de Management al Deșeurilor de la Botoșani, în topul național al investițiilor finalizate
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 24.02.2017
Un profesor de la Universitatea "Dunarea de Jos" Galati, cu o avere impresionanta, a fost numit la Cercetare
Lumea lu' Rotundu:L Încrengătura
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog