Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Important
Pamflet
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16471
De la 07 Ianuarie 2003
122902120

CCR a făcut praf Constituţia Antonescu - Ponta

  • 26 de articole şi alineate - neconstţtionale
  • 16 February 2014, 23:00
Judecatorii Curtii Constitutionale au incheiat, duminica, dezbaterile pe marginea noului proiect de revizuire a Constitutiei si au decis ca 26 de articole si alineate din proiectul de revizuire sunt neconstitutionale, a anuntat presedintele CCR, Augustin Zegrean. Potrivit unor surse apropiate dezbaterii, citate de Agerpres, este posibil ca judecatorii Curtii sa recomande mentinerea articolului privind desemnarea premierului in forma prevazuta de actuala Constitutie.
Potrivit articolului 103 din actuala Constitutie, Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.
"Dezbaterile s-au incheiat dupa 25 de ore de discutii. Vom comunica presedintilor celor doua Camere rezultatele. Am propus declararea unor articole ca neconstitutionale, la altele am facut recomanadari de modificare sau de corelare a textelor . Este o decizie, in doua saptamani speram sa o motivam, va avea cam 100 de pagini. Speram ca Parlamentul sa tina seama de ce am spus noi aici, acolo unde este obligatoriu sa modifice vom verifica din nou dupa votul din Parlament, acolo unde am facut recomandari, speram sa se tina cont. Se risca sa apara o Constitutie cu texte defecte, in care un articol spune ca presedintele face ceva, iar alt articol spune ca primul ministru face lucrul asta", a declarat duminica presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean.
Judecatorii Curtii Constitutionale au inceput vineri analiza articolelor propuse de Comisia de revizuire a Constitutiei. Sambata, presedintele CCR, Augustin Zegrean, preciza ca la unele articole au fost formulate recomandari de corectare, de reformulare sau de rescriere.
Proiectul de revizuire a Constitutiei a fost inregistrat pe 7 februarie la CCR, iar Curtea trebuia sa se pronunte pana pe 17 februarie asupra respectarii dispozitiilor constitutionale privind modificarea Legii fundamentale.
Potrivit legii, inainte de sesizarea Parlamentului pentru initierea procedurii legislative de revizuire a Constitutiei, proiectul de lege sau propunerea legislativa, insotit/a de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constitutionala, care este obligata ca in termen de 10 zile sa se pronunte asupra respectarii dispozitiilor constitutionale. Legea de functionare a CCR prevede ca, la primirea proiectului de lege sau a propunerii legislative, presedintele Curtii numeste un judecator-raportor si stabileste termenul de judecata.
Curtea se pronunta asupra proiectului cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor, iar decizia se comunica celor care au initiat propunerea legislativa ori, dupa caz, reprezentantului acestora.
Proiectul de lege sau propunerea legislativa se prezinta Parlamentului numai impreuna cu decizia Curtii Constitutionale.
Legea mai prevede ca in termen de cinci zile de la adoptarea legii de revizuire a Constitutiei CCR se pronunta, din oficiu, asupra acesteia.
In 4 februarie, Comisia pentru revizuirea Constitutiei a adoptat in unanimitate proiectul de modificare a Legii fundamentale.
Membrii comisiei au analizat observatiile Consiliului Legislativ si pe cele ale Comisiei de la Venetia si au adoptat mai multe amendamente.
Presedintele comisiei, Crin Antonescu, a anuntat atunci ca proiectul va fi trimis Guvernului, Curtii Constitutionale si Comisiei de la Venetia, dupa care va intra in dezbaterea Camerelor Parlamentului.
Comisia a decis ca Avocatul Poporului nu mai poate fi revocat din functie, iar interceptarile telefonice pot fi dispuse de judecatorul instantei competente sa judece fondul cauzei numai in cursul procesului penal. De asemenea, comisia a stabilit ca Parlamentul poate fi dizolvat de presedinte in cazul in care Legislativul nu a acordat votul de incredere pentru investitura a trei guverne succesive si ca seful statului nu este obligat sa consulte Parlamentul pentru a cere poporului sa-si exprime vointa prin referendum.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: …s-a făcut deputat
Horoscopul zilei
Dinamica economiei: Legumicultorul Volentiru
Lumea lu' Rotundu: Podul buclucaş
Ucraina condusa de Viktor Ianukovici şi-a pierdut independenţa faţă de Rusia
Studiu: Ciuma neagră a modificat genomul uman
Mircea Geoană: Cota diferenţiată nu aduce pierderi de miliarde economiei, ci câştiguri oamenilor ce susţin economia
Presa-n gura lu' Rotundu: Emidiunea din 14.02.2014
O delegaţie PDL din care fac parte Blaga, Macovei, Flutur efectuează o vizită în Germania pentru discuţii cu CDU
Incendiu cu victima la Săveni
Flămânzi: Minciunile primarului Oloeriu ies la iveală ca urzicile primăvara
Flămânzi: Grave probleme în implementarea unui proiectul de mediu
din 1800 metri liniari de gard viu, jumătate a fost cârpittoaletele ecologice în loc să stea în parc, sunt depozitate la Baza Sportivă.
Minciuna stă cu Portariuc la masă dar şi cu deputatul Dolineaschi
Precum Ponta, Portariuc minte dar uită repede minciunile spuse
Portariuc bravează cu fapte răsuflate
Anecdota neamţului Klauss
Ioan Rotundu
Botoşani: Unde a dat greş strategia medicului Eugen Prăjinaru
Ioan Rotundu
Loto România: Numerele câştigătoare la tragerea din 16.02.2014
Fiola toxica. Unul dintre înalţii demnitari ai Sănătăţii minte - cine?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog