Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Umor
Gastronomie
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5411
De la 07 Ianuarie 2003
122891060

CEDO salvează onoarea judecătoarei Bârsan

  • DNA a violat imunitatea soţilor Bârsan
  • 30 November 2011, 23:00
Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a publicat decizia de ridicare a imunitatii dobandite de Gabriela Birsan, in calitatate de sotie a judecatorului CEDO Corneliu Birsan.
In motivare se mentioneaza ca a fost ridicata imunitatea in cazul judecatoarei Birsan deoarece “este strict necesara pentru ancheta DNA”. Instanta Europeana mai noteaza si ca perchezitia DNA la domiciliul sotilor Birsan a violat imunitatea conferita judecatorului Corneliu Birsan si sotiei sale. In timpul audierii sale la CEDO, Corneliu Birsan ar fi solicitat si el ridicarea imunitatii.
Efectul deciziei CEDO va fi anularea rezolutiei de incepere a urmaririi penale pronuntata de DNA si refacerea dosarului in cazul judecatoarei Birsan
DNA va trebui sa refaca dosarul judecatoarei Birsan, insa urmarirea penala in cazul celorlalti invinuiti in dosarul "mita la Inalta Curte" (avocata Gherbovan-Silinescu Claudia, judecatoarea Iuliana Pusoiu si omul de afaceri Gabriel Chiriac) nu va fi afectata, au declarat specialisti in drept pentru HotNews.ro. Potrivit acestora, toate probele obtinute in timpul perchezitiei sunt nule deoarece au fost obtinute ilegal, cu incalcarea imunitatii de care beneficia judecatoarea in calitate de sotie a judecatorului CEDO, Corneliu Birsan.
Potrivit unor surse, nu toate probele din dosarul Birsan vor fi inalturate, deoarece majoritatea ar fi fost obtinute prin cercetarea celorlalti invinuiti care nu sunt acoperiti de imunitate. In tot cazul insa, DNA ar urma sa infirme rezolutia inceperii urmarii penale si sa deschida practic un nou dosar.
In motivarea CEDO se mentioneaza ca solicitarea DNA de ridicare a imunitatii a fost dezbatuta in sesiunea plenara din 21 si 23 noiembrie. Decizia este semnata de presedintele CEDO, Sir Nicolas Bratza, si de grefierul Curtii, Erik Fribergh. In document se mai spune ca au fost luate in considerare cererea DNA de ridicare a imunitatii, scrisorile trimise autoritatilor romane de fostul presedinte al CEDO Jean Paul Costa, mai multe articole din Conventia Europeana si Conventia de la Viena. In urma analizei a rezultat ca imunitatea conferita judecatorului Corneliu Birsan se aplica si sotiei sale si este valabila si pentru domiciliul sau din Romania.
“Perchezitia realizata in data de 6 octombrie 2011 la domiciliul sotilor Birsan a violat imunitatea conferita Judecatorului Corneliu Birsan si sotiei sale”, se mai mentioneaza in document.
Judecatorii CEDO mentioneaza ca in timpul audierilor “s-a consemnat cererea judecatorului Birsan de ridicare a imunitatii”. Nu este clar din exprimarea instantei daca judecatorul Birsan a cerut ridicarea imunitatii pentru sine sau doar pentru sotia sa.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura nzilei
Bancul zilei: Sughiţul călugăriţei
Reţeta zilei: Tort de lenţ
Vf. Câmpului: “NEAMUL ROMÂNESC ÎNTREG”
Botoşaniul literar- lumini şi umbre...
De la agonie la extaz. O fereastră deschisă culturii.
Alocare bugetara 2012 pentru reabilitarea drumului Botoşani – Suceava
Botoşani: Biblioteca “Mihai Eminescu”, la ceas aniversar
Olli Rehn: Următoarele 10 zile sunt cruciale pentru salvarea zonei euro
Germania subestimează pericolele
FMI nu are de unde să obţină resursele pentru a sprijini Italia
Rata şomajului din Germania a scăzut la 6,4% in noiembrie
cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani
CSM a cerut Inspecţiei Judiciare sa verifice protocolul încheiat de Asociaţia Procurorilor şi PSD
Zile de sărbătoare pentru românii de pretutindeni
Botoşani: Eveniment cultural de prim rang la Editura Agata
Ovidiu Portariuc a depus jurământul de consilier municipal
Protestul din Parcul Tineretului, o treabă ţşigănească
Botoşani: CJ şi-a făcut firmă după modelul fostelor economate ale PSD
Brazii se vând anul acesta în Parcarea de la Modarom
Primarul Flutur ne oferă Târg de produse tradiţionale
În loc de subvenţii, Mediu le-a oferit fermierilor agricole amenzi demolatoare
Firmele vor fi constrânse să urmărească sănătatea angajaţilor
Investigaţiile RMN se vor face contra-cost
Sindicatul ia apărarea profesorilor mituiţi la Bac
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog