Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
7185
De la 07 Ianuarie 2003
68887950

CSAT cere desecretizarea dosarelor de Securitate ale înalţilor prelaţi

  • 28 August 2006, 23:00
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni, la finalul şedinţei CSAT, că vor fi desecretizate dosarele de Securitate ale înalţilor ierarhi şi ale şefilor cultelor, ce au fost clasificate din motive de siguranţă naţională.
Şeful statului a arătat că majoritatea dosarelor înalţilor prelaţi sunt de urmărire şi şi-a exprimat speranţa ca CNSAS, atunci când le va analiza va ţine cont de faptul că în comunism „biserica şi toate celelalte culte au trebuit să supravieţuiască”. “Nu dau instrucţiuni public către CNSAS, însă toţi trebuie să avem în vedere că în perioada comunistă, o perioadă de ateism introdusă în toate instituţiile statului român, bisericile, fie că e vorba de cea ortodoxă, de cea greco-catolică, toate celelalte, au trebuit să supravieţuiască”, a declarat Traian Băsescu. “Însă, decizia de a se respecta legea 187 este corectă şi nu face decât să ne pună în situaţia de a duce procesul de deconspirare până la capăt”, a concluzionat preşedintele.
Purtătorul de cuvânt al CNSAS, Cazimir Ionescu, a declarat luni pentru NewsIn, că nu va participa "în nici o formă" la tot ceea ce presupune desecretizarea dosarelor ierarhilor Bisericii, motivându-şi alegerea prin convingerile sale religioase. "Nu voi participa la desecretizarea dosarelor ierarhilor Bisericii, nici la şedinţele CNSAS, nici la vreo altă activitate care va avea legătură cu ea", a spus Cazimir Ionescu. "Doar Dumnezeu poate şi trebuie să judece Biserica", şi-a motivat el decizia.
"Sunt creştin ortodox", a continuat el, vorbind despre educaţia religioasă pe care a primit-o în copilărie. "Pe vremea când toţi se temeau să aibă vreo legătură cu biserica, bunicul meu mă ducea la slujbe şi la lecţii de religie", a spus el. El consideră că unui popor "tulburat şi bântuit" de toate nenorocirile posibile, "care şi-a pierdut încrederea în clasa politică, în justiţie" şi în instituţiile statului, nu-i mai rămâne nimic decât Biserica.
Preşedintele Traian Băsescu a propus luni în cadrul şedinţei CSAT desecretizarea dosarelor ce vizează înalţi prelaţi şi şefii cultelor religioase care au funcţionat legal pe teritoriul României, înainte de 1989. Traian Băsescu a precizat că nu dă instrucţiuni CNSAS în această privinţă, dar că membrii consiliului ar trebui să aibă în vedere "perioada comunistă, de ateism", introdusă în toate instituţiile de stat şi în biserici. (NewsIn)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Comentariu la comentarii (CXLVIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Munca la stat
Schitul Balş – între spiritualitate şi sălbăticie
Viramentul subvenţiilor dă bătăi de cap beneficiarilor
Masa copiilor statului ajunsă la mila Domnului
Dacă vrei bani de la UE, "Găseşte-ţi parceaua!"
Festivalul s-a încheiat cu amenzi de zeci de milioane
APM Botoşani instruită la Bacău
Medici de familie sancţionaţi
Prima probă scrisă a examenului de BAC
CJAS va încheia contracte direct cu asiguraţii
Furt din curtea bisericii
Spărgător de geamuri
Identitate falsă
Minori prinşi în flagrant
Instituţia Prefectului preia frâiele IŞJ
Tabere şcolare în fiecare judeţ
Corpul de Control al prefectului verifică patru comune
Galele verii, finalizate între nostalgie şi extaz
PD vrea prime electorale pentru majorităţi în consiliile locale
Mircea Dinescu: "Unii ierarhi se vor retrage la mânăstire"
Cazimir Ionescu:
Pacea PNL-PD moare înainte de a se naşte
Pacea dintre prefect şi preşedintele CJ a ţinut de joi până mai apoi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă