Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26237
De la 07 Ianuarie 2003
122911886

”Căinţa” lui Tengiz Abuladze, la Pro Cinema

  • 13 February 2008, 23:00
În perioada în care orice film care se producea în Uniunea Sovietică trebuia să treacă prin cenzura de la Moscova, georgianul Tengiz Abuladze a încercat să dărîme, prin temele abordate în peliculele sale, cîteva dintre simbolurile lumii totalitariste în care trăia şi să privească dincolo de cortina de fier ce izola ţările comuniste. Aşa se şi face că, în patruzeci şi doi de ani de carieră Abuladze a reuşit să realizeze doar treisprezece filme, care însă prin profunzimea mesajului lor l-au impus pe georgian drept unul dintre seniorii citadelei filmului.
Cel mai provocator film al binecunoscutei trilogii a lui Abuladze, pelicula sa de referinţă, a fost considerată ”Căinţa”, nominalizat la premiul Globul de Aur, categoria cel mai bun film străin şi cîştigător al marelui premiu al juriului, la festivalul de la Cannes. |n privinţa modului în care s-a născut ideea acestui film, difuzat de Pro Cinema pe 16 februarie, de la ora 23:00, Abuladze îşi amintea că, într-o dimineaţă, pe cînd se afla pe o şosea din Armenia, a avut un accident de circulaţie foarte grav. ”Un camion a intrat în maşina noastră, şoferul a fost ucis, iar eu, grav rănit. Am petrecut multe luni în spital şi mi-am promis mie însumi că, dacă-mi voi reveni, voi încerca să fac ceva care să conteze cu adevărat. Şi imediat am început să lucrez la scenariul filmului ”Căinţa”, spunea Abuladze.
Regizorul georgian a decis să-i arate scenariul lui Eduard Shevardnadze, ministrul de externe al Uniunii Sovietice la acea vreme şi secretarul general al partidului comunist din Georgia. Acesta l-a apreciat din prima clipă, a făcut cîteva sugestii, printre care şi aceea referitoare la modul practic de producere a filmului. O singură dată pe an, televiziunea georgiană era autorizată să investească într-un program, dacă tema acestuia era aprobată la Moscova. Aşa că, pentru a fi acceptată producerea acestui film, televiziunea georgiană a trimis următoarea telegramă: ”Tengiz Abuladze va turna un program cu subiect moral – estetic”. {i astfel s-a născut ”Căinţa”, filmul despre care avea să vorbească toată lumea în următoarea perioadă. Filmată în doar cinci luni, ”Căinţa” este o satiră a stalinismului, care aduce în prim plan imaginea dictatorului feroce, din orice colţ al lumii şi din orice timp. Filmul a fost vizionat de Mihail Gorbaciov, care a mărturisit apoi că acesta este unul dintre preferatele sale, iar ministrul culturii a decis să trimită ”Căinţa” la festivalul de la Cannes. Epoca deschiderii sosise... Insă pentru Tengiz Abuladze era prea tîrziu. (Camelia Cavadia)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Capcanele din trotuar ale societăţii Apa Grup
O bancă şi un notar şi-au unit forţele pentru a lăsa fără casă o femeie oarbă (IV)
Pudica, susţine violul!
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor (L)
(Ioan Rotundu)
Şi-a tras poliţie comunitară fictivă
Poliţiştii comunitari fac exerciţii de filmare
„Mie nu îmi place să violez şi nici să fiu violat”
a declarat prefectul judeţului Botoşani, Gheorghe Sorescu
Ciuştea nu vrea ca Botoşanii să aibă parc
Găştile de cartier nu sunt atractive pentru poliţiştii comunitari
Din biroul, Ciuştea priveşte cum PNG-ul se umflă optimist
Priveşte la ciolanul cu fonduri europene, dar altfel
Şeful comunitarilor va confisca cerşetorilor banii din cerşit
Mod de a împrăştia protestatarii
Horoscop
Măsuri de prevenire a publicităţii înşelătoare
Indienii luptă încă o dată cu “feţele palide”
O groază de oportunităţi de angajare
Ţiprigan se bagă în seamă cerând demisia ministrului Adomniţei
La Spicul 2 Dorohoi laptele duhneşte a acru
Botoşănenii pot munci la ferme în Marea Britanie şi Danemarca
Primăriile întârzie plăţile salariilor dascălilor
23 de profesori pensionari au primit prelungire de activitate
Comunicat E.ON
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog